Feladat: F.2832 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Erben Péter ,  Imreh Csanád ,  Pór Attila ,  Reiff Ádám 
Füzet: 1991/október, 308 - 310. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Indirekt bizonyítási mód, Négyzetrács geometriája, Teljes indukció módszere, Szöveges feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1991/január: F.2832

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladatot nyilván úgy is lehet értelmezni, hogy ha mi előre kijelöljük a megmérgezendő pontokat, akkor a bolha az irányait meg tudja-e úgy választani, hogy mérgezett pontra ne lépjen. Megmutatjuk, hogy ezt mindig meg tudja tenni.

 
 

1. ábra
 

Legyen Rn azoknak az (x,y) rácspontoknak a halmaza, amelyekre x+y=n (1. ábra). A bolha nyilván az n-edik lépésben ugrik az n+1 darab Rn-beli pont valamelyikére.
Legyen mn azoknak az Rn-beli pontoknak a száma, amelyeket legkésőbb az n-edik lépésben (tehát a bolha "megérkezéséig'') megmérgezünk. Mivel az első n lépésben n pontot mérgezünk meg, nyilván m1+m2+...+mnn.
 
 

2. ábra
 

Végül jelölje hn azoknak az Rn-beli pontoknak a számát, ahová a bolha eljuthat. Ez nem feltétlenül azonos a meg nem mérgezett pontok számával, lehet, hogy egy pontba pl. azért nem juthat el, mert annak megmérgeztük a bal oldali és az alsó szomszédját (2. ábra). Azt fogjuk megmutatni, hogy
hnn+1-(m1+m2+...+mn).

Mivel m1+...+mnn, ebből hn1 következik, vagyis az n-edik lépésben még nem lehetünk biztosak afelől, hogy a bolhát elpusztítottuk (és ez minden n-re igaz).
 

Állításunkat teljes indukcióval igazoljuk; n=1-re igaz: ha m1=0, akkor mind a két R1-beli pontra ugorhat a bolha; ha m1=1, akkor pedig az egyikre ugorhat.
 

Mindkét esetben h1=2-m1.
 

Tegyük most fel, hogy hnn+1-(m1+...+mn). Megmutatjuk, hogy ekkor hn+1n+2-(m1+...+mn+1).
 
 

3. ábra
 

A bolha hn darab Rn-beli pontra ugorhat; ezeknek összesen legalább 1+hn jobb oldali vagy felső szomszédja van, mert jobb oldali szomszédaik, valamint a legfelső pont felső szomszédja (ez összesen 1+hn pont) különbözők (3. ábra). A szóba jövő 1+hn darab Rn+1-beli pont közül legfeljebb mn+1 a mérgezett; a bolha tehát legalább 1+hn-mn+1 helyre ugorhat tovább úgy, hogy nem lép mérgezett pontra.
 

Ezzel azt kaptuk, hogy
hn+1hn+1-mn+11+(n+1-(m1+...+mn))-mn+1=n+2-(m1+...+mn+1).

Ezzel az állításunkat igazoltuk; semmilyen n-re nem tudjuk garantálni, hogy a bolhát legfeljebb n lépésben elpusztíthatjuk.
 

Megjegyzés. Ha az volna a kérdés, hogy el tudjuk-e pusztítani a bolhát véges sok lépésben, akkor arra is tagadó lenne a válasz.
(A különbség lényeges: ha pl. valaki gondol egy pozitív egész számot, azt ki lehet találni véges sok lépésben úgy, hogy végig kérdezzük az összes számot; azt azonban semmiképpen sem tudjuk vállalni, hogy pl. legfeljebb 100 találgatással kitaláljuk.)
 

Nevezzünk egy rácspontot "jó''-nak, ha a bolha arra lépve még akármilyen sokáig életben tud maradni. A feladat megoldásából az derült ki, hogy az origó "jó'' rácspont.
 

Bebizonyítjuk, hogy, "jó'' rácspontról a bolha tovább tud ugrani egy újabb "jó'' rácspontra.
 
 

4. ábra
 

Legyen P egy " jó'' rácspont, a jobb és felső szomszédai legyenek Q és R( 4. ábra). Tegyük fel, hogy Q és R egyike sem " jó''. Ekkor léteznek olyan n és k pozitív egészek, hogy a bolha Q-ra lépve legfeljebb az n-edik, R-re lépve pedig legfeljebb a k-adik lépésben elpusztul. Ekkor viszont a bolha P-re lépve legfeljebb a max (n,k)-adik lépésben (akár Q-ra, akár R-re lép tovább) mindenképpen elpusztul, vagyis P sem lehet " jó'' rácspont.
 

Ezután már nem nehéz a bolha túlélési stratégiáját megadni: ugorjon mindig "jó'' rácspontra.