Feladat: F.2828 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csekő Zoltán ,  Csörnyei Marianna ,  Imreh Csanád ,  Lente Gábor ,  Olaszi Zsolt ,  Reiff Ádám 
Füzet: 1991/október, 306 - 308. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Súlypont, Koordináta-geometria, Négyszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/december: F.2828

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen az EF szakasz felezőpontja I, GE felezőpontja pedig H. Mivel I az AC-nek is felezőpontja, az EFG és ACG háromszögek S súlypontja közös.

 
 

1. ábra
 

Az S pont az IG szakasz 1:2 arányú osztópontja. Az EFG háromszög HF súlyvonala is átmegy S-en, ezért S a HF-et is 1:2 arányban osztja, s így súlypontja a BDF háromszögnek is. Ezzel az első állítást bebizonyítottuk.
A négyszög súlypontja rajta van a BDA háromszög S1 és a BDC háromszög S2 súlypontját összekötő egyenesen. Mivel S1 a HA szakasz, S2 pedig a HC szakasz H-hoz közelebbi harmadoló pontja, S pedig HF-en ugyanilyen arányú osztópont, ezért S1S2 átmegy S-en. Ugyanígy mutatható meg, hogy az ABC és ADC háromszögek súlypontját összekötő egyenes is átmegy S-en. Ezért S a négyszögnek is súlypontja.
 

II. megoldás. Vegyünk fel egy ‐ általában ‐ ferdeszögű koordináta-rendszert a négyszög átlóira illeszkedő tengelyekkel (2. ábra).
 
 

2. ábra
 

Legyen az első tengely AC, A és C abszcisszája a, c, továbbá B, D ordinátája b, d. Ebben a koordináta-rendszerben a súlypont koordinátáit ugyanúgy számítjuk ki, mint derékszögűben. Az E pont koordinátái: (0; 0), az F ponté: (a+c;0), végül a G ponté (0;b+d). Ezért az ACG, a BDF és az EFG háromszögek súlypontjának koordinátái valóban egyezően:
(a+c3;b+d3).

Az ABD, BCD, ABC és ACD háromszögek súlypontja rendre
S1(a3;b+d3),S2(c3;b+d3),S3(a+c3;b3),S4(a+c3;d3).

Látható, hogy S1S2 párhuzamos az x, S3S4 pedig az y tengellyel. Ezért S1S2 és S3S4 metszéspontja (a+c)/3;(b+d)/3, tehát ez a négyszöglemez súlypontja.
 
 Olaszi Zsolt (Székesfehérvár, Teleki Blanka Gimn., III. o. t.)
 

Megjegyzés. Vázoljuk a látottak mechanikai jelentését. Az ABC homogén háromszöglemez S súlypontja ugyanott van, mint az A, B és C-be helyezett egységnyi tömegpontokból álló rendszerre ható súlyok (párhuzamos erők) eredőjének támadópontja. (Tetszőleges O kezdőpontot véve az (OA+OB+OC):3=OS vektor az utóbbit határozza meg.) Ha ugyanis az AB oldal felezőpontja F, és a lemezt AB-vel "párhuzamosan'' keskeny trapézokra, vékony pálcákra osztjuk, mindegyiknek a súlypontja a felezőpontjában lesz, az FC szakaszra esik, az AB oldalhoz tartozó súlyvonalra, stb. ‐ Három tömegpont esetében az A-ra és B-re ható erők eredője 2-szer akkora, mint bármelyikükre külön, támadópontja F. Az A, B, C rendszerre ható súlyok támadópontja pedig az FC szakaszt 1:2 arányban osztja.
 

Ezekkel szemben homogén, konvex négyszöglemez és a csúcsaiba helyezett egységnyi tömegek esetében általában nincs meg a fenti egyezés, csak bizonyos "szabályos'' esetekben. Az AF=EC egyezés a 2. ábra esetében azt jelenti, hogy AC-vel párhuzamos pálcákra bontással elvesszük a BDA háromszöget és a vele egyenlő területű (és nyomatékú) konkáv BCDF négyszöget. S megkapható a maradék BDF háromszögből. (A mechanikai értelmezés az olvasóra marad).
 

Négy tömegpont esetén az A, B, C részrendszer súlypontja az 1. ábrán S3, itt 3-szor akkora eredő hat, mint D-ben, a teljes pontrendszer súlypontja az S3D szakasz 1:3 arányú negyedelő pontja. Ide esik az S1C, S2A és S4B szakaszok negyedelő pontja is. (Az 1. ábrán T.) Mit jelent ez koordinátákban?
 

Lényegesen más a probléma, ha az idom kerületét tekintjük mint homogén rudak együttesét. Ennek súlypontja általában már háromszög esetében sem esik egybe a lemez súlypontjával.
 B.T.