Feladat: F.2817 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Erben Péter ,  Fleiner Balázs ,  Futó Gábor ,  Horváth István ,  Imreh Csanád ,  Kovács Flórián ,  Lente Gábor ,  Magó Kálmán ,  Miklós György ,  Papolczy Péter ,  Pór Attila 
Füzet: 1991/szeptember, 257 - 258. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Diszkusszió, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/október: F.2817

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Szerkesszük meg a CD egyenesen azt az R és P pontot, amelyre ARP=BPR=α, ahol α az a szög, amelyben M-ből az AB szakasz látszik.

 
 

1. ábra
 


Az 1. ábrán egy és két ívvel jelölt csúcsszögek egyenlősége folytán az RAS és a PTB háromszögek hasonlóak. Ezért RS:AR=PB:TP, amiből RSTP=ARPB.
A számtani és mértani közép közötti egyenlőtlenség szerint:
RS+TP2RSTP=ARPB,(1)
és itt ARPB állandó. (1)-ben egyenlőség pontosan akkor áll fenn, ha RS=TP=ARPB. Ezután az ST szakaszt így becsülhetjük:
ST=RP-(RS+TP)RP-2ARPB,
tehát ST maximuma: RP-2ARPB, és ezt akkor kapjuk, ha RS=TP=ARPB.
A ARPB szakasz megszerkeszthető. Ezt PR-re az R és P felől felmérve kapjuk az S' és T' pontokat, amelyekre S'T' maximális. Meg kell még mutatnunk, hogy ezekhez a pontokhoz létezik a köríven megfelelő M pont. Mindenekelőtt megmutatjuk, hogy ARPBRP/2. Legyen ugyanis M a CD ív egy tetszőleges pontja, és a hozzá tartozó metszéspontok S és T. Ekkor
ARPB=RSTPRSSPRS+SP2=RP2.

Ebből következik, hogy az RP szakaszon az előbb megszerkesztett S' és T' pontok sorrendje a következő: R,S',T',P. Tekintsük ezután az ARS' és T'PB háromszögeket. Ezek oldalaira:
ARRS'=ARARPB=ARPB,  illetve  T'PPB=ARPBPB=ARPB,
tehát két oldalpárjuk aránya megegyezik és a közbezárt α szög is egyenlő. Ezért e két háromszög hasonló, s így szögeik megegyeznek. Az S'-nél és T'-nél lévő csúcsszögeket figyelembe véve az AS' és BT' egyenesek metszik egymást egy M' pontban és a T'M'S' háromszög is hasonló az előző kettőhöz. De akkor az M' csúcsánál lévő szög α, tehát M' rajta van a köríven.
 

Papolczy Péter (Bp., Berzsenyi D. Gimn., IV. o. t.)
 

II. megoldás. Legyen először CA=BD, ekkor CDAB. Az M pont távolsága a CD egyenestől legyen x, AB és CD, távolsága pedig d.
Az MST és MAB háromszögek hasonlósága miatt
STAB=xx+d=11+dx,
amelyből látjuk, hogy ST akkor maximális, ha x is az, és ebben az esetben M a CD ív felezőpontja.
Az általános esetre térve feltehetjük, hogy CA<BD.
 
 

2. ábra
 

Húzzunk párhuzamost A-n keresztül CD-vel. Messe ez MB-t X-ben, a körívet pedig Y-ban (2. ábra). Az AM-mel T-n át húzott párhuzamos messe AY-t a V pontban.
Nyilvánvaló, hogy AV+VY állandó, továbbá az ASTV paralelogrammából ST=AV. Ezért ST akkor lesz maximális, ha VY minimális. Könnyen látható, hogy VTB=VYB, hiszen a bal oldalon lévő szög egyállású az AMB szöggel, a jobb oldali pedig egy íven nyugvó kerületi szög ugyanezzel. Ezért a B,Y,V,T pontok egy körön vannak. Keresnünk kell egy olyan kört, amely átmegy a B és Y pontokon, van közös pontja CD-vel, és az AY húrt egy Y-tól különböző V pontban metszi, úgy, hogy a VY szakasz hossza minimális. Ha egy ilyen kör sugarát növeljük, VY növekszik. Ezért VY akkor lesz a legkisebb, ha a kör érinti a CD szakaszt.
Jelöljük a keresett érintési pontot T1-gyel. Legyen a BY és a CD egyenesek metszéspontja O. Az O pont biztosan létrejön, hiszen BY és CD nem párhuzamosak. A körérintő és szelődarabok összefüggése alapján OT12=OYOB, ahonnan OT1 megszerkeszthető. Az OT1 szakaszt O-ból CD egyenesre mérve (D felé) kapjuk a T1 pontot, majd CD-re T1-ben merőlegest állítva és ezt BY felező merőlegesével elmetszve a keresett kör középpontját. A kör és AY metszéspontja a V1 pont, az AV1=S1T1 összefüggés alapján pedig S1 is megszerkeszthető. Az elmondottakból következik, hogy az így szerkesztett S1T1 valóban maximális. Meg kell még mutatnunk, hogy az AS1 és a BT1 egyenesek M1 metszéspontja az adott köríven van. Mivel B,Y,T1,V1 egy körön helyezkednek el, BYV1=V1T1B; továbbá AS1 párhuzamos VT1-gyel, így AM1T1=V1T1B. De akkor AM1T1=BYV1, tehát M1-ből AB ugyanakkora szögben látszik, mint az Y pontból, ezért M1 rajta van a köríven.
 

 Kovács Flórián (Bp. Árpád Gimn., IV. o. t.) dolgozata alapján