Feladat: F.2815 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bagyinszki Róbert ,  Bánfalvi Koppány ,  Csörnyei Marianna ,  Egri Ilona ,  Faragó Éva ,  Faragó Gergely ,  Fürjes Alex ,  Horváth István ,  Imreh Csanád ,  Komócsi Sándor ,  Kórász Tamás ,  Kőszegi Botond ,  Kovács Flórián ,  Kún Gábor ,  Lente Gábor ,  Magó Kálmán ,  Molnár-Sáska Gábor ,  Nagy Gergely ,  Németh Sándor ,  Orbán Imre ,  Papolczy Péter ,  Perlaki Tamás ,  Pór Attila ,  Stőhr Lóránt ,  Tóth Csaba ,  Újváry-Menyhárt Zoltán ,  Vigassy Zoltán 
Füzet: 1991/szeptember, 254 - 255. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek hasonlósága, Középvonal, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/október: F.2815

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Használjuk az ábra jelöléseit. A KLMN négyszög KL és MN oldalai az ABCD négyszög AC, a másik két oldal a BD átlójával párhuzamos, ezért ez a négyszög paralelogramma. Hasonlóan paralelogramma a PQRS négyszög is.

 
 

Legyen a KLMN négyszög hosszabb oldala a, a rövidebb b, a hosszabb átló e, a másik f. Ezeknek a szakaszoknak a megfelelői a másik paralelogrammában: e/2,f/2,a,b. A hasonlóság feltétele az lesz, hogy az a,b,e,f szakaszok közül bármelyik kettőnek az aránya megegyezzék az e/2,f/2,a,b közül a megfelelő kettő arányával. Ezért pl. a:e=e2:a, amiből e=a2. A b:f=f2:b arányból pedig f=b2. (A két feltétel nem független egymástól, hiszen minden paralelogrammában e2+f2=2a2+2b2.)
A keresett feltétel tehát úgy szól, hogy az első paralelogramma egyik átlója 2-szerese az egyik oldalnak. Az eredeti négyszögre a 2e=2a2 alakból 2a=e2, tehát az ABCD négyszög egyik átlója 2-szerese az egyik középvonalnak és hasonló igaz a másik átlóra is.
 

Megjegyzés. A hasonlóság következménye, hogy NKL=RSP=α, ahol α az ABCD négyszög átlóinak a szöge. Az NKL háromszögből
cosα=a2+b2-f22ab=a2-b22ab,
amit 4-gyel bővítve: cosα={(2a)2-(2b)2}/(22a2b), ahol 2a és 2b az eredeti  négyszög átlói. Az utóbbi összefüggés a keresett feltétel egy másik alakja.
 

 Bagyinszky Róbert (Békéscsaba, Sebes György Közg. Szki. III. o. t.)