Feladat: F.2805 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Aranyi Ferenc ,  Aranyi Katalin ,  Balogh József ,  Bánfalvi Koppány ,  Borsányi Ákos ,  Erben Péter ,  Fügedi Zsolt ,  Hajnal József ,  Horváth István ,  Horváth Katalin ,  Kiss István ,  Kovács Ágnes ,  Kovács Péter ,  Kovács Vera ,  Kökényesi László ,  Lente Gábor ,  Magó Kálmán ,  Miklós György ,  Nagy Benedek ,  Papolczy Péter ,  Podoski Károly ,  Pór Attila ,  Pula Balázs ,  Turányi Zoltán ,  Ujváry-Menyhárt Zoltán ,  Virág Bálint ,  Wiener Gábor 
Füzet: 1991/január, 25 - 26. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Diszkusszió, Síkgeometriai szerkesztések, Parabola, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/május: F.2805

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismeretes, hogy a parabola fókuszából egy érintőjére állított merőleges talppontja a csúcsérintőn van. Ábránkon F a parabola fókusza, d a vezéregyenes, e a csúcsérintő, e1 e2, e3 pedig három érintő, amelyek P1, P2, P3 pontokban metszik egymást. A fókuszból az érintőkre bocsátott merőlegesek talppontja T1, T2, T3, amelyek az említett tétel szerint a csúcsérintőkre illeszkednek. Bebizonyítjuk, hogy a parabola három érintője által meghatározott háromszög körülírt köre átmegy az F ponton.

 
 

Thalesz tétele szerint T1 és T2 rajta van az FP3 átmérőjű körön, ezért az FT1T2 és FP3T2 szögek egyenlők. Hasonlóan FP2 Thalesz-köre tartalmazza a T1 és T3 pontokat, ezért FT1T3=FP2T3. Így FT1T2=FT1T3, ezért FP3T2=FP2T3. A két utóbbi szög az a két szög, amelyben P3-ból, illetve P2-ből az FP1 szakasz látszik. Ezért az F, P1, P2, P3 pontok egy körön helyezkednek el. Ábránk betűzése ugyanis olyan, hogy T3 fölött van T2, afölött pedig T1, így P2 és P3 az FP1 egyenesnek ugyanabban a félsíkjában van.
Vegyünk ezután a négy érintőből hármat-hármat. Mivel az érintők között párhuzamosak nem lehetnek, három érintő egy háromszöget határoz meg. A két érintőhármas által meghatározott két háromszög köré írt köre az előbbiek szerint átmegy a parabola fókuszán, ezért egyik közös pontjuk a fókusz. A másik közös pont nyilván valamelyik két érintő metszéspontja, ezért a négy érintő által meghatározott négy lehetséges háromszög köré írt köröknek (sőt már háromnak is) egyetlen közös pontja lesz, a parabola fókusza. Ebből a közös pontból állítsunk merőlegest két érintőre. Ezeknek a merőlegeseknek a talppontja meghatározza a csúcsérintőt. Húzzunk merőlegest az ötödik érintő megadott irányára. Ennek a merőlegesnek és a csúcsérintőnek a közös pontja az ötödik érintőnek is pontja. Ezen a ponton át az ötödik érintő irányával párhuzamost húzva kapjuk az ötödik érintőt.
Ha a megadott négy érintő és az ötödik iránya páronként nem párhuzamos egyenesek, és a négy érintő közül semelyik három nem megy át egy ponton, akkor a feladatnak egy megoldása van. Az F pontot ugyanis a lehetséges négy kör egyértelműen meghatározza, és ezután egyértelmű a csúcsérintő, majd az ötödik érintő szerkesztése is. Egyéb esetekben pedig nincs megoldás.
 

 Miklós György (Bp., I. István Gimn., III. o. t.)