Feladat: F.2779 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Aranyi F. ,  Bánfalvi K. ,  Benczúr P. ,  Egri Ilona ,  Erben P. ,  Faragó Éva ,  Fügedi Zs. ,  Hajnal Á. ,  Harcos G. ,  Horváth I. ,  Kiss 128 István ,  Kónya I. ,  Kovács 113 Vera ,  Kovács 271 Ágnes ,  Lénárt L. ,  Magó K. ,  Molnár L. ,  Papolczy P. ,  Pócs M. ,  Podoski Károly ,  Pór A. ,  Prikler Gy. ,  Ruda G. ,  Sági Z. ,  Szász Éva ,  Székely-Doby András ,  Szekeres B. ,  Tokodi T. ,  Turányi Z. ,  Újváry-Menyhárt Zoltán ,  Varga Mónika ,  Virág A. ,  Weisz Cs. 
Füzet: 1990/november, 376 - 377. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Derékszögű háromszögek geometriája, Trapézok, Négyszögek középvonalai, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/január: F.2779

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen először OB=0. Ekkor az O pont nem megoldás, mert a BOA határozatlan. Az egyetlen megoldás most az a C pont lesz, amelyre CAB=30 és ACB=60. Ez a C pont könnyen megszerkeszthető.
Ha OB>0, akkor az O pont nyilván megoldás lesz, mert BOA=2BAO=0, és így az O pontra teljesül a megkövetelt feltétel.

 
 

1. ábra
 

Keressünk ezután olyan C pontot, amely a derékszög másik szárán van, és O-tól különböző. Szerkesszük meg AB Thalész-körét, melynek középpontja legyen F. Az OF felezőmerőlegese messe a Thalész-kört az M' pontban. Állítjuk, hogy AM' a derékszög másik szárát a szerkesztendő C pontban metszi. Az 1. ábra jelöléseit használva láthatjuk, hogy OFF'C derékszögű trapéz, amelynek középvonala MM'. Ezért CM'=M'F'. A Thalész-kör folytán pedig BM' merőleges CF'-re, tehát a BCF' háromszög egyenlő szárú. Ugyancsak egyenlő szárú az ABF' áromszög, amelynek A-nál levő szögét α-val jelölve BCF'=BF'C=2α. Így C valóban a kívánt tulajdonságú pont.
Ez a C pont csak akkor létezik, ha OM>OB, azaz
OB+BF2>OB,vagyisAB>2OB.
Megfordítva, ha AB>2OB, akkor OM>OB, ahol M az OF felezőpontja. Így létezik OF felezőmerőlegesének és AB Thalész-körének (félkör) M' metszéspontja, és AM', valamint a derékszög másik szárának C metszéspontja is, a fenti meggondolásunk szerint ekkor BCA=2BAC teljesül.
 

Székely-Doby András (Bp., Petőfi S. Gimn., IV. o. t.)

dolgozata alapján

 
 

2. ábra
 

 
II. megoldás. Használjuk a 2. ábra jelöléseit. A speciális eseteket az I. megoldáshoz hasonlóan vizsgálhatjuk. Tegyük fel, hogy a derékszög másik szárán létezik a kívánt tulajdonságú, O-tól különböző C pont. Ekkor az ABC háromszög C-nél levő belső szögének felezője felezi a háromszög köré írt kör C-t nem tartalmazó AB ívét. Feltételeink szerint az ábrán α-val jelölt szögek egyenlők, és ezért a kerületi szögek tétele szerint AG=GB=BC, továbbá GAB=GBA=BGC=α, ami azt jelenti, hogy AGBC szimmetrikus trapéz. De akkor átlói egyenlők, azaz AB=GC. Toljuk el a GC szakaszt GF távolsággal, így kapjuk azFD szakaszt. Mivel az AEC háromszög E-nél levő külső szöge 2α, ezért FD is 2α szöget zár be AB-vel. Ezután megállapíthatjuk, hogy ha C megszerkeszthető, akkor megszerkeszthető az AB-vel azonos hosszúságú FD segítségével a D pont is, és FD>FO, azaz AB>AB2+BO, amiből AB>2OB a szerkeszthetőség szükséges feltétele. Megmutatjuk, hogy ez a feltétel elegendő is.
 
 

3. ábra
 

Tegyük fel ugyanis, hogy AB>2OB. Az F köré rajzolt AB sugarú kör messe a derékszög másik szárát D-ben. A DFO=2α felezőjével ‐ a 3. ábrán szaggatott vonallal szerepel ‐ A-n át húzott párhuzamos a derékszög másik szárát egy C pontban metszi. Toljuk el FD-t DC-vel, így kapjuk F képeként a G pontot. Messe GC az AB egyenest az E pontban. Az eltolás miatt CEO=2α, és mivel ez a szög az AEC háromszög külső szöge, ECA=α. Ez azt jelenti, hogy AB és CG az AC felezőmerőlegesére szimmetrikus szakaszok, vagyis AGBC szimmetrikus trapéz, ami köré kör írható. A kerületi szögek tétele szerint GCB=α, tehát BCA=2α. Ezért C a szerkesztendő pont.
 
III. megoldás. A speciális esetek vizsgálatát mellőzzük. A szerkesztést számítás alapján fogjuk elvégezni. Legyen OC=x, OA=a és OB=b. A 2. ábra alapján CBO=3α, továbbá
tg3α=xb,tgα=xa.
A
tg3α=3tgα-tg3α1-3tg2α
azonosság miatt így
xb=3xa-x3a31-3x2a2,
innen pedig x=0, vagy
x=aa-3b3a-b,
ami megszerkeszthető.
A megoldhatóság feltétele: a>3b, azaz AB>2OB.