Feladat: F.2768 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bánfalvi K. ,  Bíró N. ,  Erben P. ,  Futó T. ,  Gáspár A. ,  Hajnal J. ,  Harcos G. ,  Horváth I. ,  Jelencsics Mikolt ,  Kiss 128 I. ,  Kovács F. ,  Lente G. ,  Madarász Judit ,  Magó K. ,  Miklós Gy. ,  Németh S. ,  Podoski Károly. ,  Pór A. ,  Sági Z. ,  Schuman Á. ,  Szalkai Á. ,  Székely-Dobi A. ,  Szekeres B. ,  Szendrői B. ,  Tokodi T. ,  Turányi Z. ,  Virág Z. ,  Wiener G. 
Füzet: 1990/október, 301 - 304. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Transzformációk fixpontjai, fixalakzatai, Transzformációk szorzata, Szabályos tetraéder, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/november: F.2768

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel az első transzformáció szerint A képe B, B képe A, és C fixpont,

AC=BC.(1)


Jelöljük a második transzformációval létesített hozzárendelést nyíllal: ekkor
ABBCCDDEEA,és így
{ABBCBCCDCDDEDEEA,(2)
és mivel ez egybevágósági transzformáció,
AB=BC=CD=DE=EA.(3)
(2)-höz hasonlóan kapjuk, hogy
ACBDBDCECEDADAEB,
amiből
AC=BD=CE=DA=EB.(4)

Az (1) egyenlőség miatt a (3) és (4)-ben szereplő összes szakaszok egyenlőek, tehát az A, B, C, D, E pontok közül bármelyik kettő távolsága megegyezik. Ez azt jelentené, hogy ABCD és ABCE szabályos tetraéderek. A két tetraéder ABC lapja közös, ezért D és E vagy egybeesnek, vagy tükrösek az ABC lap síkjára. Ha D=E, akkor mind az öt pont egybeesik, és ekkor AB és CD egyaránt zérus, arányukat nem értelmezzük (bár lehetséges lenne ilyen esetben 0:0 arányról beszélni).
Ha D és E tükrösek az ABC lapra, akkor DE a szabályos tetraéder magasságának kétszerese, azaz DE=2AB23, ami azt jelenti, hogy DEAB. Ez ellentmond (3)-nak, ezért az öt pont eme elrendezése nem felel meg a feltételeknek. Arra az eredményre jutottunk, hogy a feladat feltételeinek megfelelő különböző pontok nem léteznek a (három dimenziós) térben.
 

Megjegyzések. 1. Könnyű látni, hogy a síkban nem lehet felvenni négy különböző pontot úgy, hogy bármelyik kettő távolsága ugyanakkora legyen, de a térben ez lehetséges.
Matematikai absztrakció a négy dimenziós tér fogalma. Ebben értelmezhető a (három dimenziós) térbeli szabályos tetraéder általánosítása, egy olyan test, amelynek öt csúcsa van, és bármelyik két csúcsának távolsága ugyanakkora, azaz élei egyenlőek.
 

2. Feladatunkban ‐ és ugyanígy a 2589. gyakorlatban is ‐ a megoldás döntő részét annak a vizsgálata tette ki, hogy a két feltételezett transzformáció véges sokszori alkalmazásával az adott pontok (ill. az ezek által meghatározott szakaszok) milyen hozzárendelései valósíthatók meg; mindkét esetben azt találtuk, hogy bármely két pontpár átvihető egymásba. A feladatok hátterében az a tény áll, hogy ilyen módon minden kölcsönösen egyértelmű hozzárendelés előállítható. Általánosabban a következőt láthatjuk be: Legyenek A1, A2, ..., An tetszőleges, de egymástól különböző objektumok, és jelöljük rendre t-vel és c-vel a következő megfeleltetéseket:
 

(t) A1A2, A2A1, A3A3, ..., AnAn, ill.
(c) A1A2, A2A3, A3A4, ..., AnA1.
 

Ha B1, B2, ..., Bn az A1, ..., An elemeket jelöli egy tetszőleges sorrendben, akkor t és c véges sokszori alkalmazásával megkaphatjuk az A1B1, A2B2, ..., AnBn megfeleltetést.
Az állítás igazolásához először a
(ti) A1A1, ..., Ai-1Ai-1, AiAi+1, Ai+1Ai,
Ai+2Ai+2,...,AnAn
megfeleltetéseket állítjuk elő (itt 1in-1 és nyilván t1=t).
Könnyen látható, hogy ha először a c megfeleltetést alkalmazzuk (n+1-i)-szer, majd a t-t, és végül (i-1)-szer a c megfeleltetést, akkor eredményül éppen a ti-hez jutunk:
Aic,c,...,cn+1-iA1ttA2c,c,...,ci-1Ai+1,Ai+1c,c,...,cn+1-iA2ttA1c,c,...,ci-1Ai,
és vi, i+1-re
Avc,c,...,cn+1-iAs(s1,2),AsttAs,Asc,c,...,ci-1Av.
Ezután a
(tij) A1A1, ..., AiAj, ..., AjAi, ..., AnAn (i<j)
megfeleltetéseket állítjuk elő, amelyek tehát Ai-t és Aj-t felcserélik, a többieket pedig helyben hagyják (önmaguknak feleltetik meg). Egymás után hajtsuk végre ugyanis a ti, ti+1, ..., tj-2, tj-1, tj-2, ..., ti megfeleltetéseket: az eredmény nyilvánvalóan tij lesz.
Végül egy tetszőleges B1, B2, ..., Bn sorrend a következőképpen érhető el: ha B1=Ai, akkor t1i alkalmazásával:
A1B1,A2C2,...,AnCn.
(i=1 esetén ez a lépés természetesen kimarad.)
Ha most C2=Aj és B2=Ak, akkor másodjára a tjk leképzést végrehajtva (j,ki miatt):
A1B1B1,A2C2B2,A3D3,...,AnDn.
Az előbbiekhez hasonlóan, D3=Aw és B3=Az jelöléssel w, zi, k, így twz elvégzése után:
A1B1B1B1,A2C2B2B2,A3D3B3,A4E4,...,AnEn.



Folytatva E4 és B4 cseréjével, majd tovább, látható, hogy a kívánt megfeleltetés összesen legfeljebb (n-1) hasonló lépésben elérhető.