Feladat: F.2739 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh 171 J. ,  Battyányi P. ,  Benkő D. ,  Boncz A. ,  Csirik J. ,  Erdész F. ,  Habon Zs. ,  Harcos G. ,  Hídvégi Z. ,  Kis 943 Orsolya ,  Kocsor A. ,  Kőrösi A. ,  Kovács 113 V. ,  Kovács 271 Ágnes ,  Kovács 998 P. ,  Lois L. ,  Macskási Zs. ,  Nagy G. P. ,  Papp 613 F. ,  Parádi Cs. ,  Podoski Károly. ,  Schultz J. ,  Sustik M. ,  Tóth 713 G. 
Füzet: 1990/január, 14 - 15. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek hasonlósága, Sokszögek súlypontjának koordinátái, Négyszögek geometriája, Vektorok felbontása összetevőkre, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/március: F.2739

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a négyszög csúcsait A, B, C, D-vel, az oldalfelező pontokat pedig sorra F1, F2, F3, F4-gyel. A BD átló a négyszöget két háromszögre bontja. Az ABD háromszög súlypontja C', a BCD háromszögé pedig A'. A négyszöglemez W súlypontja rajta lesz az A'C' szakaszon. A négyszöget az AC átló is két háromszögre bontja. Ezek súlypontja legyen B', illetve D'. A négyszög súlypontja a B'D' szakaszon is rajta lesz, ezért a W pontot A'C' és B'D' metszéspontjaként kapjuk meg.

 
 

1. ábra
 

Vegyük észre ezután, hogy az A'D' szakasz az AF2D háromszög F2 csúcsából kiinduló két oldal F2-höz közelebbi harmadolópontját köti össze, ezért
A'D'párhuzamosAD-vel   és   A'D'=AD3.
Hasonló igaz az A'B', B'C' és C'D' szakaszokra. Tehát az A'B'C'D' négyszög szögei megegyeznek az ABCD négyszög szögeivel, és a megfelelő oldalak aránya 1:3. A megfelelő oldalak párhuzamossága miatt a két négyszög hasonló helyzetű is, ezért van hasonlósági pontjuk. A hasonlósági pontot az egymásnak megfelelő pontpárok segítségével fogjuk meghatározni. Legyen A'D' felezőpontja F4'. A hasonlóságnál ez a pont F4 képe, és rajta van az F2F4 szakaszon, így a hasonlóság centruma is rajta van az F2F4-en. Hasonlóan láthatjuk be, hogy a centrum rajta van az F1F3 szakaszon is, tehát a hasonlóság középpontja a V pont.
Mivel ebben a hasonlóságban az átlók U metszéspontjának képe a képnégyszög átlóinak W metszéspontja, ezért az U, V, W pontok egy egyenesre esnek, és a hasonlóság aránya 1:3 lévén WV:VU=1:3, amint azt bizonyítani kellett.
II. megoldás. Vegyünk fel egy (esetleg ferdeszögű) koordinátarendszert az ABCD négyszög átlóira illeszkedő tengelyekkel. Használjuk a 2. ábra jelöléseit.
 
 

2. ábra
 

Könnyű belátni, hogy a szakasz felezőpontjának koordinátáit, ill. a súlypont koordinátáit ferdeszögű koordináta‐rendszerben ugyanúgy számíthatjuk ki, mint derékszögűben.
Az F1 és F3 koordinátái:
F1(a2;b2)ésF3(c2;d2),
mivel F1, F2, F3, F4 paralelogramma, ezért V koordinátái:
V(a+c4;b+d4).

Ezután meghatározzuk az átlók által létrehozott háromszögek súlypontját:
 

Az ABC háromszög súlypontja: S1(a+c3,b3),
 

az ACD háromszög súlypontja: S2(a+c3,d3),
 

a BCD háromszög súlypontja: S3(c3,b+d3),
 

a DAB háromszög súlypontja: S4(a3,b+d3).
 

Könnyen látható, hogy S1S2 az y, S3S4 pedig az x tengellyel párhuzamos, ezért W koordinátái: W(a+c3,b+d3) (hiszen a W pont az S1S2 és S3S4 egyenesek metszéspontja).
Tekintsük ezután a WV és VU vektorokat:
WV=(-a+c12;-b+d12),VU=(-a+c4;-b+d4).
Láthatjuk, hogy 3WV=VU, ami éppen a feladat állítása.
 

 Schultz János (Törökszentmiklós, Bercsényi M. Gimn., IV. o. t.)