Feladat: F.2709 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh 171 J. ,  Csilling Á. ,  Csirik J. ,  Fleiner T. ,  Hausel T. ,  Hídvégi Z. ,  Tokodi I. 
Füzet: 1989/április, 159 - 160. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Háromszögek nevezetes tételei, Gömb és részei, Tetraéderek, Szabályos sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/október: F.2709

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mérjünk fel a DA félegyenesre D-ből kiindulva egy olyan szakaszt; amelynek a hossza DBDC; legyen ennek a szakasznak a másik végpontja P. Hasonlóan kapjuk a DQ, ill. DR szakaszokat, amelyek hossza DADC, ill. DADB.
Az ABD háromszög hasonló a QPD háromszöghöz, hiszen megegyezik két oldalpárjuk aránya és a közbezárt szög. Ezért

QPAB=DPDB,azazQPAB=DBDCDB,
így
QP=ABDC.
Hasonlóan kapjuk, hogy RQ=BCDA és PR=CADB.
 

Könnyen láthatjuk, hogy a PQR háromszög valóban létezik, hiszen csúcsai rendre a nem egysíkú DA,DB,DC félegyeneseken lévő, D-től különböző pontok. Tudjuk, hogy az ABC háromszög szabályos, vagyis AB=BC=CA. Ha az AB szakasz hossza d, akkor a PQR háromszög oldalai dDA,dDB,dDC. A PQR háromszög d-szeres kicsinyítésével tehát olyan háromszöget kapunk, amelynek oldalai éppen DA,BC,DC nagyságúak.
 

 
 

II. megoldás. Vegyünk fel egy olyan gömböt, amely illeszkedik az A,B,C pontokra, és amelynek a D csúcs külső pontja. (Ilyen gömb biztosan létezik.) Legyen a DA,DB és DC élek másik közös pontja a gömbbel K,L és H. Az A,B,D pontok síkja a gömböt egy körben metszi, tehát az ABLK négyszög húrnégyszög. A húrnégyszögek tétele szerint DKL=ABL. Emiatt a DAB háromszög hasonló a DLK háromszöghöz, hiszen a D-nél lévő szögük is azonos. Ugyanilyen meggondolás alapján a DBC háromszög hasonló DHL-hez, a DCA háromszög pedig DKH-hoz.
Az első két háromszögpár hasonlóságából
KLDL=BADAésHLDL=BCDC.
E két egyenlet hányadosa:
KLHL=BADCDABC=DCDA;(1)
(közben felhasználtuk, hogy BA=BC.) Ugyanígy kapjuk, hogy
HLKH=DADB.(2)
(1) és (2) azt jelenti, hogy a biztosan létező KLH háromszög hasonló ahhoz a háromszöghöz, amelynek oldalai DA,DB és DC.