Feladat: F.2695 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1989/január, 11 - 14. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Körülírt kör középpontja, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/május: F.2695

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsük a feladatot megoldottnak. Jelölje a háromszög csúcsait A, B, C, a körök középpontját P, Q, R. Nézzük a háromszög egyik oldalát. Az oldalt érintő két (különböző) kör érinti a háromszög további 1-1 oldalát is, így a két kör középpontja az oldal egyenesének ugyanabban a félsíkjában van, mint ABC. Mivel a körök sugara egyenlő, a középpontjukat összekötő egyenes párhuzamos a kiszemelt oldallal. Ez mindegyik oldalra igaz, ezért a PQR háromszög hasonló az ABC háromszöghöz. A három kör közös pontja a P, Q, R pontoktól egyenlő távolságra van, ezért ez a pont a PQR háromszög köré írt körének a középpontja.
Ezután a feladatot úgy oldhatjuk meg, hogy szerkesztünk egy hasonló ábrát, és azt alkalmasan kicsinyítjük. Ezt a következőképpen tehetjük meg. Az ABC háromszög mindegyik csúcsa köré a háromszög köré írt kör középpontján is átmenő (és így egyenlő sugarú) köröket rajzolunk. Sorra mindegyik körpárnak húzzuk meg azt a közös érintőjét, amelyik nem metszi a harmadik kört. A három érintő olyan háromszöget határoz meg, amelyik hasonló az ABC háromszöghöz, és a három kör e háromszög oldalait a feladat követelményei szerint érinti. Tekintsük végül azt a hasonlósági transzformációt, amely ezt a háromszöget az ABC háromszögbe viszi át. Ez a transzformáció a három kört olyan körökbe képezi le, amilyeneket szerkeszteni kell.

 

Megjegyzések: 1. Mivel az említett két háromszög "párhuzamosan'' hasonló, középpontosan is hasonló, így könnyű látni, hogy a hasonlóság centruma a belső szögfelezők metszéspontja. A megoldásban azért kellett két kör közös érintői közül a harmadik kört nem metszőt választani, mert az "oldal'' szót "szakasz'' értelemben használjuk, és a hat érintési pont így biztosan az oldalak egy-egy pontja lesz. Azt is látjuk, hogy a feladatnak mindig van megoldása.
 
 
1. ábra
 

2. Ha a feladat szövegében "oldal'' helyett "oldalegyenes'' szerepel, a hasonló ábra készítésénél bármelyik két kör mindkét közös érintője számításba jön, és így az érintők 2‐3 különböző hasonló háromszöget határoznak meg. E 8 megoldás egyikét vázoltuk az 1. ábrán. Itt a P és Q középpontú kör nem az AC, illetve BC oldalt, hanem azok meghosszabbítását érinti. Ez esetben a hasonlóság centruma a C csúcshoz tartozó belső, és a másik két csúcshoz tartozó külső szögfelező közös pontja. Ha ABC derékszögű háromszög, akkor az előbbi 8 megoldáson kívül még úgy is szerkeszthetők a körök, hogy azok közül kettő érintkező legyen. E négy megoldás egyikét az 5. ábra mutatja.
3. Eredeti feladatunkhoz visszatérve felvetődik a kérdés, hogy a 2. pontban említett (általánosabb értelemben vett) megoldások között van-e még olyan, amelyiknél valamennyi érintési pont az oldalakra (vagy pedig azok meghosszabbítására) esik. A 2. és a 3. ábra mindenesetre azt mutatja, hogy ha az ABC háromszög szabályos, akkor legalább két megoldás lehetséges. A 3. ábrán vázolt esetben a hasonló ábra szerkesztésekor bármelyik két kör közös érintőjét úgy választhatjuk, hogy az messe a harmadik kört.
 
 
2. ábra
 

 
 
3. ábra
 

Megmutatjuk, hogy ha az ABC háromszög nem szabályos, akkor a feladatnak pontosan egy megoldása van, szabályos háromszög esetén pedig csak a fenti két megoldás létezik. Ehhez a 2. pontban szereplő eseteket egyenként meg kell vizsgálni. Állításunk könnyen belátható minden olyan esetben, amikor a háromszög megszerkesztéséhez felhasznált közös érintők valamelyike nem metszi az őt nem érintő harmadik kört; a részleteket az Olvasóra hagyjuk.
 
 
4. ábra
 

 
 
5. ábra
 

Tegyük fel viszont, hogy az ABC háromszöghöz található három, egy ponton átmenő, egyenlő sugarú k1,k2, ill. k3 kör úgy, hogy ezek rendre érintik az AC és AB,BC és AB, ill. AC és BC oldalakat, továbbá metszik a BC,AC, ill. AB oldalt. Feltehetjük, hogy például BCACAB. Kicsinyítsük a ki köröket C-ből úgy, hogy a kapott k'1, k'2, k'3 körök közül k'3 éppen az ABC háromszögbe írt kör legyen (4. ábra). Jelölje k'1, k'2, és k'3 középpontjait O1, O2 és O; C-ből az OO1 egyenesre állított merőleges talppontja legyen T, végül jelöljük A'-vel azt a pontot, amelyben k'3 a BC oldalt érinti. Mivel k'1 érinti az AC oldalt, ezért
OO1OT.(1)

Mint azt már korábban láttuk, az O1O2O háromszög hasonló ABC-hez, a hasonlóság aránya pedig rR , ahol r az ABC háromszögbe, R pedig a háromszög köré írható körnek a sugara. Így (a háromszög oldalait és szögeit a szokásos módon jelölve)
OO1=rRb.(2)
Az OTC és az OA'C derékszögű háromszögek egybevágók, hiszen közös OC átfogójukon kívül egyik hegyesszögük γ2; ezért
OT=CA'=12(a+b-c),(3)
(1), (2) és (3) alapján
rRb12(a+b-c),
azaz (a háromszög területét t-vel jelölve)
a+b-cb2rR=4ta+b+c4tabc,a+b-c16t2ac(a+b+c)=(-a+b+c)(a-b+c)(a+b-c)ac,


így
ac(a+(c-b))(c+(b-a)).
Mivel feltevésünk szerint cba, ezért a fenti egyenlőtlenségből c-b=0=b-a következik; az ABC háromszög tehát szabályos.