Feladat: F.2691 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Baboss Cs. ,  Balogh 171 J. ,  Binder Zsuzsa ,  Csirik J. ,  Dutkó A. ,  Hídvégi Z. ,  Jónás A. ,  Keleti T. ,  Kodaj B. ,  Máté Nóra ,  Mezei J. ,  Nagy 124 G. ,  Pesti P. ,  Peták A. ,  Révész G. ,  Rockenbauer Eszter ,  Siklér F. ,  Sustik M. ,  Szabó 668 T. ,  Szemerédi F. ,  Térmeg L. ,  Vörös T. 
Füzet: 1988/december, 443 - 444. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Azonosságok, Indirekt bizonyítási mód, Szabályos sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/április: F.2691

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük fel, hogy az oszlopok magasságát meg tudtuk választani a kívánt módon. Legyenek ezek a magasságok a,b,c,d,e,f,g.

 
 

Az ábrán az A és C másodszomszéd hétszög-csúcsok, e csúcsokba állított oszlopok magassága a, illetve c, az oszlopok tetejét összekötő huzal végpontjai A1, illetve C1. Az X és Y pontok a huzalt keresztező másik két huzal A1C1-re eső vetületei. Legyen β/α az az arány, ahogyan X az A1C1 szakaszt osztja. Ekkor Y ugyanezt a szakaszt α/β arányban osztja, hiszen a hétszög szabályos. Nyilván α és β megválasztható úgy, hogy α+β=1 legyen. Ekkor az ábrán x-szel jelölt szakasz hossza:
x=αa+βc.

Tegyük fel, hogy ennél a kereszteződésnél x az egymás "feletti'' pontok közül az alacsonyabban levőnek a magassága a hétszög síkja felett. A feladat szövegében az alul-felül keresztezésekre tett feltétel miatt, egyetlen keresztezés milyensége meghatározza a többit. Ezért x-hez hasonlóan kiszámítva a kereszteződések alacsonyabban fekvő pontjainak a hétszög síkja feletti magasságát és ezeket összegezve a következőt kapjuk:

(αa+βc)+(αc+βe)+(αe+βg)+(αg+βb)+(αb+βd)+(αd+βf)++(αf+βa)=(α+β)(a+b+c+d+e+f+g)=a+b+c+d+e+f+g.



Hasonlóan meghatározhatjuk az egy-egy kereszteződésben egymás "feletti'' pontok közül a magasabban fekvőknek a hétszög síkja feletti magassága összegét. Egy ilyen magasság pl. y=βa+αc.
Ezeknek a magasságoknak az összege:

(βa+αc)+(βc+αe)+(βe+αg)+(βg+αb)+(βb+αd)+(βd+αf)++(βf+αa)=(α+β)(a+b+c+d+e+f+g)==a+b+c+d+e+f+g.



Ha a feladat megoldható lenne, a második esetben nagyobb összeget kaptunk volna. A két összeg egyenlősége ellentmondás, tehát az oszlopok magassága a kívánt módon nem választható meg.
 

Megjegyzés. A megoldásban fölhasználtuk, hogy a hétszög szabályos. Megmutatható azonban, hogy a megfelelő állítás bármilyen konvex hétszögre, sőt bármilyen háromnál nagyobb páratlan oldalszámú konvex sokszögre is érvényes. (A konvexitásra azért van szükség, hogy egyáltalán létrejöjjenek a keresztezések.)