Feladat: F.2670 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1988/október, 303 - 305. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Valós számok és tulajdonságaik, Páros gráfok, Indirekt bizonyítási mód, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/január: F.2670

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A szóban forgó számok közül nevezzük a-t és b-t egymás ismerőseinek, ha található számaik között olyan

a=c0,c1,c2,...,cn-1,cn=b,
hogy
c0-c1=3k1,c1-c2=3k2,...,cn-1-cn=3kn,
ahol k1,k2,...,kn egész számok. A (c0,c1,c2,...,cn) számok között lehetnek egyenlők is. Az ismerős a, b számokat (egymáshoz) barátságosnak, ill. ellenségesnek fogjuk hívni aszerint, hogy a fenti n páros vagy pedig páratlan. (Speciálisan, ha a-b 3k alakú, akkor a és b ellenséges.) Igen könnyen látható, hogy ekkor érvényesek a következő szabályok:
(1) Ha a és b ismerősök, és b és c is ismerősök, akkor a és c ugyancsak ismerősök.
(2) Ha a és b barátságos, továbbá a és c is barátságos, akkor b és c is barátságos.
(3) Ha a és b ellenséges, valamint a és c is ellenséges, akkor b és c barátságos.
Korántsem ennyire nyilvánvaló az alábbi állítás:
(4) Ha a és b barátságos, akkor nem lehet ellenséges.
Tételezzük fel ugyanis, hogy a és b barátságos és ugyanakkor ellenséges is. Ez azt jelenti, hogy a megadott számok közül kiválasztható c1,c2,...,c2m-1 és d1,d2,...,d2t úgy, hogy
a-c1=3k1,c1-c2=3k2,...,c2m-1-b=3k2m,a-d1=3l1,d1-d2=3l2,...,d2t-b=3l2t+1


(alkalmas ki, lj egészekkel). Ekkor azonban
a-c1=s13k1,...,c2m-1-b=s2m3k2m,d1-a=f13l1,...,d2t-b=f2t+13l2t+1,


ahol si, fj mindegyike 1 vagy (-1). A fenti egyenlőségeket összeadva
0=i=12msi3ki+j=12t+1fj3lj(5)
adódik. Jelölje M a ki, lj egészek abszolút értékének maximumát. Az (5) összefüggés mindkét oldalát 3M-nel megszorozva azt kapjuk, hogy
0=i=12msi3ki+M+j=12t+1fj3lj+M.(6)
Mivel itt ki+M, lj+M0, ezért a (6)-ban szereplő összegek minden tagja páratlan egész szám. A tagok száma, 2n+2t+1 azonban szintén páratlan, így az összeg nem lehet páros (tehát 0 sem); ez ellentmondás, amivel (4)-et igazoltuk.
Ahhoz, hogy számainkat a kívánt módon két csoportra oszthassuk, előbb osztályokba soroljuk őket a következőképpen. Válasszunk ki közülük tetszőlegesen egy a1 számot, és soroljuk az első osztályba a1-et és a1 ismerőseit. Ha ezeken kívül marad még szám, akkor ezek közül válasszunk egy a2 -t, és soroljuk a második osztályba a2-t és a2 ismerőseit. Az eljárást folytatva végül valamennyi számot besorolhatjuk r osztály valamelyikébe, ahol az osztályok rendre a1,a2,...,ar-ből és ezek ismerőseiből állnak. Különböző osztályokba tartozó számok különbsége sohasem 3k alakú; ha ugyanis a az i-edik, b pedig a j-edik osztályban van, és a-b=3k (ij, k egész), akkor a és b ismerősök. Azonban ai és a, valamint b és aj is ismerősök, ezért (1) miatt ai és aj szintén ismerősök, ami lehetetlen.
Elegendő tehát az azonos osztályba tartozó számokat a kívánt módon két csoportra osztani. A p-edik osztály esetében alkossa az első csoportot ap és az ap-vel barátságos számok, míg a második csoportba az ap-vel ellenséges számokat soroljuk. (2) szerint bármely két (különböző), az első csoportba tartozó szám barátságos, és (3) szerint ugyanez mondható a második csoport bármely két számáról is. (4) miatt tehát azonos csoportban levő számok nem lehetnek ellenségesek, így különbségük biztosan nem 3k alakú.
 

Megjegyzések. 1. A feladat állítása 3k helyett ak-ra is igaz, tetszőleges páratlan a-val. A közölt bizonyítás némi módosításával belátható továbbá, hogy nemcsak véges sok, hanem akárhány (pl. az összes!) valós szám is két csoportra osztható a kívánt módon.
2. Tekintsük azt a gráfot, amelynek csúcsai a feladatban szereplő valós számok, és két csúcsot akkor köt össze él, ha a megfelelő számok különbsége 3k alakú. A feladat szerint ekkor a kapott gráf páros. Ismeretes, hogy egy gráf akkor és csak akkor páros, ha minden körében páros sok él van. A fenti bizonyítás során is tulajdonképpen azt mutattuk meg, hogy ebben a gráfban nincs páratlan sok élből álló kör (l. (4)), majd ennek felhasználásával igazoltuk a gráf párosságát.