Feladat: F.2667 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hadnagy Éva ,  Peták A. ,  Tóth 702 P. 
Füzet: 1988/május, 207 - 210. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Forgatva nyújtás, Körök, Diszkusszió, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/december: F.2667

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Elegendő egy, a kívánt ábrához hasonló alakzatot szerkesztenünk, ezt ugyanis alkalmas hasonlósági transzformáció a megfelelő helyzetbe viszi. Rajzoljunk egy C csúcsú φ szögtartományt és egy ennek szárait érintő k' kört. Ha most a k' kerületén megszerkesztjük azokat az A' és B' pontokat, amelyekre a CA'B' és a CAB alakzatok hasonlóak (1. ábra), akkor az a C közepű forgatva nyújtás, amelyik A'-t az A-ba viszi, a B'-t a B-be, a k' kört pedig az A és B pontokon áthaladó k körbe fogja vinni, és eközben φ-vel egyenlő marad az a szög, amelyben a k kör a C pontból látszik, tehát k egy megoldása a feladatnak.

 
 
1.a ábra
 

 
 
1.b ábra
 

Ha a CA'B' és a CAB alakzatok hasonlók, akkor az A' pontot egy C közepű, ACB szögű F forgatva nyújtás viszi a B' pontba. (Az 1/b ábrán, ahol az A,B és C egy egyenesre esnek, F középpontos hasonlóság.) Az F így az A'-n áthaladó k' kört egy a B'-n áthaladó k'' körbe viszi, ezért a B' pontot a két kör, k' és k'' metszéspontjaként kapjuk, ha ez létrejön. Az A' pontot ezután a CB'-vel CBA szöget bezáró, B' kezdőpontú félegyenes metszi ki a k' körből (1.a. ábra).
A megoldások száma 0, 1 vagy 2 aszerint, hogy hány közös pontja van a k' és a k'' köröknek.
A két segédkör, k' és k'' akkor és csak akkor metszi vagy érinti egymást, ha sugaraik összege legalább akkora, mint a középpontjaik távolsága. (A két kör nem tartalmazhatja egymást, mert C, a hasonlóság centruma mindkettejüknek külső pontja.) Jelölje a sugarakat r' és r'', a középpontokat pedig O' és O''. Ekkor
r'=O'Csinφ2,r''=r'BCAC,
az O'CO'' és ACB alakzatok hasonlóságából pedig
O'O''=O'CABAC.
Mint mondtuk, feladatunknak akkor és csak akkor létezik megoldása, ha

r'+r''O'O'',azazO'Csinφ2(1+BCAC)O'CABAC,


ahonnan rendezés után a
sinφ2ABAC+BC(1)
feltételt kapjuk.
 
 
2.a ábra
 

 
 
2.b ábra
 

Ha (1)-ben egyenlőség áll, akkor k' és k'' érinti egymást, a feladatnak egy megoldása van, ha pedig a bal oldal nagyobb, akkor a körök metszik egymást, a megoldások száma kettő. A 2/b ábrán látható esetben, tehát ha a pontok egy egyenesen vannak és C nincs az AB intervallum belsejében ‐ egyébként nyilván nincs megoldás ‐ a két megoldás egybevágó.
 
II. megoldás. Legyen a szerkesztendő kör középpontja O, sugara r és használjuk a 3. ábra további jelöléseit is.
 
 
3. ábra
 

A COE derékszögű háromszögben
sinφ2=rCO.
Mivel EO=AO=r, ezért a szerkesztendő kör O középpontjára az
AOOC=sinφ2
feltételt kapjuk.
Ismeretes, hogy azoknak a pontoknak a mértani helye a síkban, amelyeknek két adott ponttól ‐ az A és a C ‐ mért távolságainak aránya adott, 1-től különböző pozitív szám ‐ most 0<φ<180,így0<sinφ2<1 ‐ egy kör. (A bizonyítás megtalálható pl. Hajós György: Bevezetés a geometriába c. könyvének 124. oldalán). Az O pont tehát rajta van az A és a C pontokhoz tartozó sinφ2 aranyú ún. Apollóniusz-féle körön. És mivel BO=r és így
BOOC=sinφ2
is igaz, az O ponton a B és C pontokhoz tartozó sin φ2 arányú Apollóniusz-kör is áthalad (hasonlóan az A és B pontok felező merőlegeséhez).
 
 
4. ábra
 

A három vonal ‐ két kör és egy egyenes ‐ közül kettőt megrajzolva megkapjuk a szerkesztendő kör középpontját, és egy pontja, A vagy B ismeretében magát a kört is (4. ábra). A feladatnak aszerint van 2, 1 vagy 0 megoldása, hogy a két kör metszi, érinti vagy pedig elkerüli egymást. Ebből némi számolással (1) adódik a megoldhatóság szükséges és elegendő feltételeként.