Feladat: F.2661 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bíró 100 A. ,  Csáki Cs. ,  Fleiner T. ,  Hajnal Z. ,  Kecskés K. ,  Keleti T. ,  Kocsor A. ,  Nagy 124 G. ,  Paál Balázs ,  Pásztor G. ,  Siklér F. ,  Sustik M. ,  Tóth 178 G. 
Füzet: 1988/április, 162 - 164. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Függvények folytonossága, Háromszögek nevezetes tételei, Kombinatorikus geometria síkban, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/november: F.2661

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A szabályos háromszög oldalát az első kérdés vizsgálatakor is választhatjuk egységnyinek. Legyenek tehát az egységnyi oldalú szabályos háromszög csúcsai A1,A2,A3, a velük szemben lévő oldalfelező pontok B1,B2 és B3. Ha adott a kerületen véges sok pont: X1,X2,...,Xn, akkor jelölje F(Y) a háromszög egy tetszőleges Y kerületi pontjának az ezen pontoktól való átlagtávolságát, azaz legyen

F(Y)=1ni=1nd(Y,Xi),
ahol d(Y,Xi) az Y és az Xi pontok távolsága.
F(Y) folytonos függvények összegének n-ed része, így maga is folytonos. Bizonyítanunk kellene tehát, hogy van olyan t érték, amelyre Y helyzetének a háromszög kerületén történő változtatásával F(Y) a t-nél nagyobb és a t-nél kisebb értéket is felvesz, ekkor ugyanis F folytonosságából következik, hogy van olyan Y pont is, melyre F(Y)=t.
 
 
1. ábra
 

Mindenekelőtt t értékét határozzuk meg, és egyben belátjuk, hogy ha létezik, akkor egyértelmű.
Ehhez két speciális esetet vizsgálunk, n értéke mindkét esetben 3 lesz:
 
I. A választott pontok a háromszög csúcsai, tehát X1=A1,X2=A2,X3=A3. Ekkor F(Y)=1/3(d(Y,A1)+d(Y,A2)+d(Y,A3)). Ha Y az A1A2 oldalon van (a háromszög szimmetriája alapján ezt az általánosság csorbítása nélkül föltehetjük), akkor d(Y,A1)+d(Y,A2)=1 és Y távolsága a harmadik csúcstól legalább akkora, mint a háromszög magassága (1. ábra), tehát F(Y)13(1+32), és így t, ha létezik, nagyobb, vagy egyenlő, mint 13(1+32).
 
 
2. ábra
 

II. A választott pontok ezután legyenek a háromszög oldalfelező pontjai: X1=B1,X2=B2,X3=B3. Most F(Y)=1/3(d(Y,B1)+d(Y,B2)+d(Y,B3)). A szimmetria miatt feltehetjük, hogy Y a B1A3 szakaszon van (2. ábra). A B1B2A3 szabályos háromszögben az oldal a legnagyobb távolság, így d(Y,B1) és d(Y,B2) akkor maximális, ha Y az A3 csúcsba esik. Az YB3A3 háromszögben pedig a tompaszöggel szemközti oldal ‐ az A1A2A3 háromszög A3B3 magassága ‐ a legnagyobb. A három távolságra így a következő egyenlőtlenségeket írhatjuk fel:
d(Y,B1)1/2,d(Y,B2)1/2ésd(Y,B3)3/2,
tehát ekkor
F(Y)1/3(1+32).

A két esetet összevetve állíthatjuk, hogy ha t létezik, akkor értéke csak 1/3(1+3/2) lehet. Belátjuk, hogy ez az érték rendelkezik az előírt tulajdonsággal.
Legyenek ehhez X1,X2,...,Xn adott pontok a háromszög kerületén. Vizsgáljuk az S=F(A1)+F(A2)+F(A3) értéket. Ez nem más, mint a választott Xi pontoknak a háromszög csúcsaitól mért távolságátlagainak összege, azaz
S=1ni=1n(d(Xi,A1)+d(Xi,A2)+d(Xi,A3)).
Mint láttuk, d(Xi,A1)+d(Xi,A2)+d(Xi,A3)3t, tehát ezen mennyiségek átlaga, S3t, ami azt jelenti, hogy F(A1),F(A2) és F(A3) közül egy legalább akkora, mint t.
Tekintsük ezután a Q=F(B1)+F(B2)+F(B3) összeget. Ez a választott Xi pontoknak a háromszög oldalfelező pontjaitól mért távolságátlagainak összege:
Q=1ni=1n(d(Xi,B1)+d(Xi,B2)+d(Xi,B3)).
Mint a fentiekben bizonyítottuk, d(Xi,B1)+d(Xi,B2)+d(Xi,B3)3t, tehát Q3t, ami azt jelenti, hogy F(B1),F(B2) és F(B3) közül valamelyik legfeljebb akkora, mint t.
Találtunk tehát egy csúcsot, melyre az F(Y) függvény értéke t, vagy annál nagyobb, és egy oldalfelező pontot, melyre e függvényérték t, vagy annál kisebb. Ha valamelyik esetben egyenlőség van, akkor máris megfelelő pontot találtunk, egyébként pedig, mint azt a megoldás kezdetén megállapítottuk, az F(Y) függvény folytonosságából következik, hogy van legalább egy olyan Y pont a kerületen, melyre F(Y)=t.
 

Megjegyzések. 1. Mint azt többen észrevették, a feladat az F. 2641. feladat általánosítása. (Megoldás a lap 1987. évi 11. számának 380. oldalán.)
 
2. A vizsgált F(Y) függvények most a sík pontjain vannak értelmezve: a sík pontjaihoz rendelnek egy-egy számot. Ami az ilyen függvények folytonosságát illeti, ez ugyanúgy értelmezhető, mint a számhoz számot rendelő függvényeké, tehát egy f:R×RR függvény akkor folytonos egy X0 pontban, ha minden ε>0 számhoz létezik olyan δ>0 szám, hogy a sík minden olyan X pontjára, amelyre d(X,X0)<δ, fennáll, hogy |f(X)-f(X0)|<ε.
Ismeretes, hogy ha egy f függvény a valós számokon van értelmezve és folytonos egy I intervallumban, akkor az I-beli számok képpontjainak f(I)-vel jelölt halmaza is intervallum, azaz f két tetszőleges I-beli értéke közé eső bármely értéket fölvesz az I intervallumban.
A feladatban ennek a tulajdonságnak egy ‐ nem a legáltalánosabb ‐ síkbeli változatát használjuk: a sík pontjaihoz számokat rendelő folytonos függvények egy C zárt görbén ‐ jelen esetben a szabályos háromszög kerületén ‐ fölvett értékei ugyancsak intervallumot alkotnak.