Feladat: F.2631 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1987/november, 372 - 373. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Alakzatok szimmetriái, Tengelyes tükrözés, Ceva-tétel, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/március: F.2631

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Húzzunk a C csúcson keresztül párhuzamost a szemközti AB oldallal és messe ez a DV és a DU egyeneseket az S, illetve a T pontban.

 
 

Megmutatjuk, hogy a C pont felezi az ST szakaszt. Ebből a bizonyítandó állítás már következik, ugyanis ekkor CD az egyenlő szárú TDS háromszög szimmetriatengelyeként felezi a TDS szöget és így egyenlő szögek pótszögeiként valóban ADV=BDU.
A CVS és az AVD háromszögek nyilván hasonlók, így CSCV=ADAV, azaz CS=CVADBV, és ugyanígy kapjuk, hogy TC=CUDBUB.
A bizonyítandó CS=TC egyenlőség így a CUDBUB=CVADAV alakot ölti, ami akkor és csak akkor igaz, ha
CUUBDBADAVCV=1,
ez pedig nem más, mint Ceva tétele a P ponton átmenő Ceva szakaszokra. (Mivel az ABC háromszög hegyesszögű, a P belső pont, így a tétel alkalmazható.)
 

Megjegyzések. 1. A megoldások nagy része a Ceva-tételből kiindulva a szinusztétel többszöri alkalmazásával jutott el a bizonyítandó állításhoz. Egy másik megoldási lehetőség, ha a háromszöget egy D origójú, DC és AB tengelyű koordináta-rendszerben helyezzük el, majd felírjuk a DU és a DV egyenesek iránytangensét.
2. Ismeretes, hogy hegyesszögű háromszög magasságai felezik a talpponti háromszög szögeit. A feladat ennek a tételnek az általánosítása.
3. A megoldás során felhasznált Ceva-tétel bizonyítása megtalálható például H. M. S. Coxeter‐S. L. Greitzer: Az újrafelfedezett geometria (Gondolat Kiadó, 1977.) c. könyvének 18‐20. oldalán.