Feladat: F.2630 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1987/november, 370 - 372. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mértani közép, Háromszögek hasonlósága, Derékszögű háromszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/március: F.2630

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először azt bizonyítjuk, hogy ha MA és MB harmadolják az O1MO2 szöget, akkor fönnáll az érintőszakaszoknak a feladatban mondott mértani közép tulajdonsága (az állítás "csak akkor'' része). A föltevés miatt egyenlő szögeket az ábrán α-val jelöltük.

 
 

Az MO1B és az MO2A háromszögek egyenlő szárúak, és így O1BM=2α=O2AM. Az ABM háromszögben tehát AM=BM, hiszen az AB oldalon fekvő két szög egyenlő. Az O1AM háromszög M csúcsánál lévő szöge α, A-nál fekvő külső szöge 2α, ezért MO1A=α . Így ez a háromszög is egyenlő szárú, és O1A=AM. Ugyanígy látható be, hogy O2B=BM, és amint láttuk AM=BM, tehát O1A=O2B. Ebből viszont azonnal adódik, hogy a körök sugara egyenlő. Jelöljük r1 és r2 közös értékét r-rel, az O1O2 szakasz hosszát pedig d-vel.
Az O1O2M és MO2B háromszögek hasonlók, hisz szögeik páronként egyenlők. Ezért
dr=rd-r,azazd2-r2=dr.

Ha e1-gyel jelöljük az O1-ből a k2 körhöz húzott érintőszakasz hosszát, akkor ismeretes, hogy e12=d2-r2, tehát előbbi eredményünk szerint e12=dr, és ezt kellett bizonyítanunk. A körök egybevágósága miatt ekkor ugyanez természetesen az O2-ből a k1-hez húzott e2 érintőre is igaz.
Ezután az állítás "akkor'' részét bizonyítjuk, vagyis azt, hogy ha fennáll az érintőszakaszok mértani közép tulajdonsága, akkor MA és MB harmadolja az O1MO2 szöget.
A feltételek szerint e12=dr1 és e22=dr2. Az érintők négyzetét a centrális (d) és a sugarak segítségével kifejezve:
d2-r22=dr1ésd2-r12=dr2.(1)
E két egyenlet különbségéből:
r22-r12=d(r2-r1),azaz(r2-r1)(r2+r1-d)=0.
Mivel a két kör metszi egymást, r2+r1>d, ezért r2=r1. A közös értéket jelöljük most is r-rel.
(1) bármelyik egyenlete szerint d2-r2=dr, amiből d2-dr=r2 és így dr=rd-r. Ez azt jelenti, hogy az O1O2M és az O2MB háromszögekben két‐két megfelelő oldal aránya megegyezik.
Tekintve, hogy közbezárt szögük ‐ a BO2M ‐ is ugyanaz, a két háromszög hasonló. De akkor BO2=BM, hiszen r1=r2 miatt az O1O2M háromszög egyenlő szárú. Ugyanígy megmutatható, hogy O1A=AM, és BO2=r-AB=AO1 miatt AM=BM is teljesül. Ha most α-val jelöljük a BO2M szöget, rögtön láthatjuk, hogy AO1M=AMO1=BMO2=α is igaz, továbbá az ABM egyenlő szárú háromszögben az AB alapon fekvő szögek nagysága 2α. De ekkor AMO2=2α, vagyis AMB=α.
Ezzel megmutattuk, hogy ha (1) fennáll, akkor MA és MB valóban harmadolják az O1MO2 szöget.
 

Megjegyzések. 1. A megoldásból kiderül, hogy a feladat feltételei csak egyenlő sugarú körökben teljesülnek.
2. A bizonyítás során α-val jelölt szöget nem kellett kiszámítanunk, de látjuk, hogy 5α=180, tehát α=36. Az AMO2 háromszög olyan egyenlő szárú háromszög, amelynek az alappal szemközti szöge 36. Ezt a háromszöget az MB szögfelezője két egyenlő szárú háromszögre bontja, amelyek egyike hasonló az eredetihez. Könnyen megmutatható, hogy ez fordítva is igaz, vagyis érvényes a következő: Ha egy egyenlő szárú háromszöget az alapon fekvő egyik szög szögfelezője két egyenlő szárú háromszögre vág szét, akkor az alappal szemközti szög 36. A bizonyítást az olvasóra hagyjuk.
3. A fenti egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögeinek nagysága 72. Ekkora szöget zár be egy szabályos ötszög körülírt körének két szomszédos csúcsba mutató sugara. Az ilyen egyenlő szárú háromszög szerkesztése tehát egyenértékű a szabályos ötszög megszerkesztésével.