Feladat: F.2591 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Faludi Árpád 
Füzet: 1987/január, 25. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Halmazok számossága, Szöveges feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/szeptember: F.2591

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megmutatjuk, hogy az üdülő egyetlen lakójának sem lehet 6-nál több ismerőse, ebből pedig a feladat állítása már következik. Bármelyik A nyaraló ismerősei ‐ ha vannak ilyenek ‐ egymást nem ismerhetik, ellenkező esetben két ilyen és A közül bármely kettő ismerné egymást, a feladat szövege pedig ezt kizárja. A másik feltétel szerint bármely 7 ember között már vannak ismerősök, így A ismerősei ‐ mint egymást kölcsönösen nem ismerő emberek ‐ valóban legfeljebb hatan lehetnek. Így viszont az üdülés n darab résztvevője egyenként legfeljebb 6 másikat ajándékoz meg, az ajándékok száma ezért valóban nem több, mint 6n.

 

Megjegyzések. 1. Be lehet látni, hogy 28 nyaraló között már biztosan van vagy három olyan, akik kölcsönösen ismerik egymást, vagy 7 olyan, akik közül senki sem ismeri a többi 6-ot, így a feladatbeli üdülőnek legfeljebb 27 lakója lehetett. Általában is igaz, hogy (k+lk) ember között vagy van k+1 olyan, hogy közülük bármely kettő ismeri, vagy van l+1 olyan, hogy közülük semelyik kettő sem ismeri egymást.
2. Ha a feladat szövegében a "hét'' helyett tetszőleges k számot írunk, akkor a bizonyítás szerint legföljebb (k-1)n lehet az ajándékok száma. Érdemes meggondolni, mi történik, ha az első feltételt gyengítjük, azaz például csak annyit teszünk fel, hogy bármely négy lakó között van olyan kettő, akik nem ismerik egymást, de bármely 7(k) között már vannak ismerősök. Vajon nem segít-e most az idézett tétel?