Feladat: F.2581 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Beke T. ,  Benczúr A. ,  Bóna M. ,  Cynolter G. ,  Domokos M. ,  Drahos Enikő ,  Gyuris Viktor ,  Habony Zs. ,  Hantosi Zs. ,  Janszky J. ,  Jinda B. ,  John T. ,  Keleti T. ,  Kovács 666 T. ,  Laczi T. ,  Ligeti Z. ,  Makay G. ,  Nagy 424 Zsuzsanna ,  Pál G. ,  Pálmai L. ,  Ribényi Á. ,  Rimányi R. ,  Simon Á. ,  Szalay Gy. ,  Tasnádi T. ,  Várkonyi V. ,  Vindics P. ,  Zaránd G. 
Füzet: 1987/január, 22 - 25. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Indirekt bizonyítási mód, Periodikus sorozatok, Szorzat, hatvány számjegyei, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/április: F.2581

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Megmutatjuk, hogy a válasz tagadó, a 2 hatványainak első jegyéből készített sorozat nem periodikus. Tegyük fel, hogy mégis létezik ilyen periódus és a hossza d. Ez azt jelenti, hogy a 21, 21+d, 21+2d, ..., 21+nd, ... sorozatban minden hatvány ugyanazzal a jeggyel kezdődik, mégpedig 21=2 miatt kettessel. Ha egy szám első jegye 2, akkor a fele csakis 1-gyel kezdődhet, így a 20, 2d, 22d, ..., 2nd, ... sorozat tagjainak 1 a legelső számjegye.
Van tehát olyan pozitív egészekből álló an sorozat, hogy minden n1 esetén

10an<2nd<210an.(1)

Mivel a jobb oldalon 210an<101+an, ezért 1+an nyilván éppen 2nd jegyeinek a száma. Megjegyezzük még, hogy (1)-ben nyilván nem állhat egyenlőség.
Belátjuk, hogy ha (1) fönnáll, akkor a 2nd sorozatban a jegyek száma mindig ugyanannyival, a1-gyel növekszik. Írjuk fel ugyanis az (1) egyenlőtlenséget n=1-re: 10a1<2d<210a1. Ezt az (1) egyenlőtlenséggel összeszorozva kapjuk, hogy
10an+a1<2(n+1)d<410an+a1<101+an+a1.
Innen 2(n+1)d jegyeinek száma 1+an+1=1+an+a1, azaz an+1=an+a1, ahonnan valóban an=na1 adódik.
Ha tehát a feltevésben kimondott állítás igaz, akkor a 2d, 22d, ..., 2nd, ... sorozatban a jegyek száma mindig ugyanannyival ‐ a1-gyel ‐ nő. Megmutatjuk, hogy ez lehetetlen.
Az (1) egyenlőtlenséget átírva kapjuk, hogy
1<2nd10an<2(2)
minden n1 esetén, tehát n=1-re is, azaz
1<2d10a1<2.(3)

Mivel (2)-ben 2nd10an=(2d10a1)n, hisz an=na1, ezért egy (3) szerint 1-nél nagyobb szám, 2d10a1 hatványai kivétel nélkül 1 és 2 között vannak. Ez viszont nem lehet, 1-nél nagyobb szám hatványainak sorozata nem korlátos felülről.
A kapott ellentmondás azt jelenti, hogy az (1)-beli an sorozat nem létezhet, az első jegyek sorozata valóban nem periodikus.
 

Megjegyzés. A fenti megoldás közvetlenül még nem cáfolja az úgynevezett ,,vegyes periódus'' létezését, vagyis az eddigiek alapján még lehetséges, hogy a 2 hatványok első jegyének sorozata csak egy adott k0 kitevőtől kezdve periodikus. Az alábbiakban egy általános számelméleti eredmény fel használásával megmutatjuk, hogy a 2-hatványok első jegyének sorozatában ilyen vegyes periódus sem létezik.
 

II. megoldás. Tegyük fel, hogy létezik olyan k0 kitevő, ahonnan kezdve periodikusan  ismétlődik a 2-hatványok első jegye, és legyen a feltételezett periódus hossza ismét d. Ez azt jelenti, hogy a 2k0+nd alakú számok első jegye minden n0 esetén ugyanaz; jelöljük ezt a számjegyet t-vel.
Tetszőleges pozitív N számot normál alakban írva
N=10lgN=10[lgN]+{lgN}=10[lgN]10{lgN}.
Az N első számjegyét nyilván a második tényező ‐ ami 1 és 10 közé esik ‐ első jegye határozza meg, ami nem más, mint a második tényező egész része. Az N szám első jegye így [10{lgN}].
Mivel lg2k0+nd=(k0+nd)lg2, így feltevésünk szerint minden n0 esetén
[10{(k0+nd)lg 2}]=t,
azaz
t10{(k0+nd)lg2}<1+t,
ami akkor és csak akkor igaz, ha
lgt{(k0+nd)lg2}<lg(1+t).(4)

A (4) eredmény szerint a (k0+nd)lg2 alakú számok mindegyikének a törtrésze a [0, 1) intervallum egy adott részébe, a [lgt,lg(1+t)) intervallumba esik. Az alábbiakban belátjuk, hogy ez lehetetlen, és ez azon múlik, hogy lg2 irracionális szám. Igaz ugyanis, hogy ha α tetszőleges irracionális szám, akkor a [0, 1) intervallum minden részintervalluma tartalmaz {(k0+nd)α} alakú számot, bármilyen pozitív egészek legyenek is a k0 és a d. Az alábbiakban vázoljuk ennek a tételnek a bizonyítását.
Tekintsünk egy P0 kezdőpontú félegyenest és ezen a P1, P2, ..., Pn, ... pontokat úgy, hogy PnPn+1=dα legyen (α>0 nyilván föltehető). Az így skálázott félegyenes érintsen a P0 pontban egy egységnyi kerületű kört, amelyre a P0 érintési pontból negatív irányba mérjük rá a P0O^={k0α} hosszúságú ívet (l. az ábrát).
 
 

Ha most a félegyenest ,,föltekercseljük'' a körre, akkor a Pn pontok Qn megfelelőire az OQn^ ív hossza nyilván {(k0+nd)α}. Azt fogjuk megmutatni, hogy bárhogyan adunk meg a körön egy I ívet, ez tartalmaz a belsejében Q pontot.
Mivel az α irracionális, a Qn pontok közül semelyik kettő nem esik egybe. Ebből következik, hogy van köztük olyan kettő ‐ mondjuk Qr és Qs ‐, amelyekre a QrQs^ ív rövidebb a megadott I ívnél. Nyilván QrQs^=Qr-1Qs-1^=Qr-2Qs-2^=..., ezért van olyan Qm pont ‐ m=r-s megfelelő ‐, amelyre QrQs=P0Qm, azaz a Qm pont már a P0-hoz van az adott I ív hosszánál közelebb. Így viszont a Qm, Q2m, ..., QIm, ... pontokon "lépegetve'' az I hosszánál rövidebb lépésközzel haladunk a körvonal mentén mindig ugyanabba az irányba ‐ biztosan lesz tehát osztópont az I ív belsejében is.
Ezzel a bizonyítást befejeztük.
 

Megjegyzések. 1. A második megoldásban bizonyított állítás lényegében azzal egyenértékű, hogy irracionális α szám esetén a (0,1) intervallum bármely részintervalluma tartalmaz {nα} alakú számot ‐ és így nyilván végtelen sokat tartalmaz ‐, az {nα} alakú számok tehát a (0,1) intervallum egy sűrű halmazát alkotják. (Ez nyilván nem igaz, ha az α racionális.) Ennél több igaz, nevezetesen, hogy irracionális α esetén az {nα} alakú számok "egyenletesen'' helyezkednek el a (0,1) intervallumban; egy tetszőleges adott I=(a,b) részintervallumba a sorozatnak körülbelül az I hosszával, (b-a)-val arányos mennyiségű eleme esik. Pontosabban szólva, ha a sorozat első n darab eleme közül I(n) darab esik az I intervallumba, akkor limnI(n)n létezik és éppen 1b-a-val egyenlő. Az ilyen tulajdonságú sorozatokat modulo 1 egyenletes eloszlásúnak mondjuk.
2. A második megoldásból kitűnik, milyen nagy szerepe van a bizonyításban annak, hogy lg2 irracionális szám. Könnyen látható, hogy ha a 2 hatványait például 4-es számrendszerben írjuk fel (log42=12, racionális), akkor az első jegyek rendre 2, 1, 2, 1, ..., a sorozatnak 2 hosszúságú periódusa van. Általában is egyszerűen adódik, hogy ha loggm racionális, akkor az m hatványait g alapú számrendszerben felírva, az első jegyek periodikusan ismétlődnek.