Feladat: F.2569 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Beke T. ,  Benczúr A. ,  Bereczky Á. ,  Biró J. ,  Bozó A. ,  Csott R. ,  Cynolter G. ,  Deák Csaba ,  Dinnyés Enikő ,  Hantosi Zs. ,  Horváth E. ,  Kántor A. ,  Kiss 969 Cs. ,  Ligeti Z. ,  Majzik I. ,  Mongáth B. ,  Olasz-Szabó M. ,  Pál G. ,  Rimányi R. ,  Szalay Gy. ,  Zaránd G. 
Füzet: 1986/szeptember, 256. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkidomok átdarabolása, Beírt kör középpontja, Indirekt bizonyítási mód, Terület, felszín, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/február: F.2569

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük föl, hogy sikerült egy t területű K kört három egyenessel hét egyenlő területű részre darabolunk. A három egyenes ekkor a kör belsejében, páronként különböző pontokban metszi egymást. Legyenek ezek a metszéspontok P, Q és R, az egyenesek és a kör metszéspontjai pedig A, B, ..., F az ábra szerint.

 
 

A feltétel szerint mindhárom egyenes 3:4 arányban osztja két részre a K kör területét, ezért egyenlő távolságra vannak a kör O középpontjától. Ez azt jelenti, hogy O egyúttal a PQR háromszög k beírt körének a középpontja.
Legyen most T az a pont, ahol ez a kör érinti a PQ oldalt. Messe a T-n átmenő, AB-vel, illetve CD-vel párhuzamos egyenes a K kör rövidebbik EF ívét a G és a H pontban. Ekkor a TH, TG szakaszok és a HG ív határolta idomnak az O-ra vonatkozó tükörképe tartalmazza a hasonló, t/7 területű RAC síkidomot, hiszen a T tükörképe is a k körön van.
Így t/7=tRAC<tTHG, másrészt nyilván tTHG<tPDBQ=t/7. A kapott ellentmondás azt jelenti, hogy a mondott típusú felosztás nem létezik.