Feladat: F.2564 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Drasny G. ,  Figeczky G. ,  Keleti T. ,  Rimányi R. 
Füzet: 1986/október, 300 - 302. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Háromszögek hasonlósága, Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Trigonometriai azonosságok, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Rombuszok, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/január: F.2564

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a kör középpontja O, a harmadoló pontok a köríven C és D, az OC, OD egyenes és az AB egyenes metszéspontja pedig rendre E,F.
Az ABCD és az EFCD négyszög szimmetrikus az AB húr felező merőlegesére, ezért EF és CD párhuzamosak (mindkét szakasz merőleges a szimmetriatengelyre), ezenkívül EA=BF=AB, mert a feladat feltétele szerint EA+BF+AB=3AB. A DOC és FOE háromszögek így nyilván hasonlóak; a következőkben meghatározzuk ennek a hasonlóságnak az arányát.

 
 
1. ábra
 

A körbe írt AOD,DOC,COB egyenlő szárú háromszögekben a szárszögek egyenlőek, mert D és C harmadolópontok, így a három háromszög egybevágó. Emiatt AD=DC=CB és ADO=ODC=OFA. A DAF háromszög tehát egyenlő szárú: AF=AD. Az AFCD négyszög tehát rombusz, továbbá a DOC és FOE háromszögek hasonlóságának aránya innen
DC:FE=AF:FE=2AB:3AB=2:3.

Ennek alapján már megszerkeszthető egy megfelelő A,B pontpár. Az O középpontú, r sugarú k körön tetszőlegesen kijelöljük a D pontot. Az F pont a DO egyenes és az O középpontú 32r sugarú kör O-n túli metszéspontja. Az A és C pontokat a DF felező merőlegesének és a k körnek a metszéspontjaiként kapjuk, hiszen egy négyszög pontosan akkor rombusz, ha átlói merőlegesen felezik egymást. Mivel DF átmérő, ezért valóban rombuszt kapunk. Végül a B pont a k kör és az AF egyenes metszéspontja.
A fenti okoskodás megfordításával belátható, hogy a kapott A,B pontpár kielégíti a feladat feltételeit.

 
II. megoldás. 1. Jelöljük a keresett AB ívhez tartozó kisebbik középponti szöget AOB=6x-szel ‐ ahol tehát 0<6x<180 ‐, ebből számítás alapján adunk jellemzést A-ra, B-re. Az I. megoldás jelöléseit használjuk, legyen még AB felezőpontja M. Igy OM az ábra szimmetriatengelye, M az EF szakaszt is felezi, F a B-nek 3-szoros nagyítása az M centrumból.
A nagyobbik AOB szög mértékszáma 360-6x, ennek harmada AOD=120-2x,ígyMOD=3x+(120-2x)=120+x, és ennek kiegészítő szöge MOF=60-x, hegyesszög. Az EF=3AB követelményből
MF=3MB, azaz tg(60-x)=3tg(3x), és ismert azonosságok alapján
3-tgx1+3tgx=3tgx(3-tg2x)1-3tg2x,
majd szorzattá alakításokkal, tgx=u jelöléssel
3-u1+3u=3u(3+u)1-3u3-u1+3u.
A föltevés szerint 0<x<30, 0<u<1/3, így a bal oldali kifejezés, ami egyben a jobb oldal második tényezője is, pozitív szám. Ezért a jobb oldal első tényezője 1-gyel egyenlő. Ebből u-ra a következő egyenlet adódik:
3u2+43u-1=0,
ennek egyetlen pozitív gyöke pedig
u=tgx=5-23.(1)


2. Bár ezzel már meghatároztuk az AOB=6x szöget, mégis ‐ a kérdés egyszerűségére tekintettel ‐ szívesen látnánk az A, B pontoknak körzővel és vonalzóval való megszerkesztését is. Ez (1) alapján lehetséges ugyan, de meglehetősen hosszadalmas, helyette rövidebb úton először az OMF háromszöghöz hasonlót szerkesztünk.
Föntebbi számításunk szerint
tgMFO=tg(30+x)==13+5-231-5-23=...=35.



 
 
2. ábra
 

Legyen egy egyenesen UM=3 egység, és folytatva MV=5 egység, messe az UV átmérőjű kört az M-ben UV-re emelt merőleges W-ben, ekkor tüstént
tgMVW==MWMV=355=tgMFO,


tehát az MVW háromszög hasonló az 1. ábra MFO háromszögéhez. Most már az M-en átmenő, az UV-től különböző félegyenesre fölmérve az MS=1, MT=3 szakaszokat, az S-en átmenő és TV-vel párhuzamos egyenessel kimetsszük az MV szakasz H harmadoló pontját. W körül megrajzoljuk az adott körrel egyenlő sugarú kört, ebből WH kimetszi B-t, és ezen át UV-vel párhuzamost húzva kapjuk A-t.
 
B. T.

 

Megjegyzések. 1. Az (1)-nél egyszerűbb szerkesztések olvashatók ki a következőkből is:
tg3x=527,sin3x=532,cos3x=2732,
de 5+27 átmérőjű félkört kellene használnunk.
2. A két megoldás eredményeit azonosíthatjuk azáltal, hogy kiszámítjuk az I. megoldásból tgMFO=AN/NF értékét, ahol N az AC szakasz felezőpontja.