Feladat: F.2473 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bán Rita ,  Boros 966 Z. ,  Bujdosó 419 L. ,  Füst Ágnes ,  Gaál Andrea ,  Hetyei Judit ,  Horváth A. ,  Hraskó A. ,  Kovács 111 Cs. ,  Kruzslicz F. ,  Ladányi L. ,  Limbek Cs. ,  Magyar Á. ,  Megyesi Gábor ,  Németh-Buhin Á. ,  Paál Beatrix ,  Pintér A. ,  Ribényi Á. ,  Somogyi 196 A. ,  Szabó Szabolcs ,  Varga K. 
Füzet: 1984/december, 443 - 446. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/április: F.2473

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Nyilvánvaló, hogy ha találtunk egy megoldást, annak az AO egyenesre való tükörképe is megoldás, ahol O az adott k kör középpontját jelöli.
Mindig van olyan megoldás, amely önmagának a tükörképe, vagyis a keresett húr merőleges AO-ra, tehát párhuzamos a BC húrral. Ezt a következő két lépéssel kapjuk: jelöljük B-nek C-re való tükörképét B*-gal és az AB* egyenesnek k-val való második metszéspontját E-vel. Ezzel készen is vagyunk. E a keresett DE húr egyik végpontja, és ezt AB-vel, AC-vel való D1, E1 metszéspontjai nyilván három egyenlő darabra osztják (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Tegyük fel, hogy van olyan, AO-ra nem szimmetrikus FG húr is a k-ban, amelynek AB-vel, AC-vel való F1,G1 metszéspontjaira FF1=F1G1=G1G és AF1>AG1. Tekintsük az AF1G1 háromszög köré írt k1 kört, ezen is az A-t nem tartalmazó F1G1 ív O1 felezőpontját (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Ismeretes, hogy O1-ben metszi egymást az F1AG1 szög f1 felezője és az F1G1 húr m1 felező merőlegese. Ámde f1 az eredeti BAC szöget is felezi, így AB=AC miatt f1 átmegy O-n, másrészt m1 az FG húrnak is felező merőlegese FF1=G1G miatt, ennélfogva m1 is átmegy O-n, tehát O1 azonos O-val.
Ezek alapján a keresett alakzathoz hasonlót szerkeszthetünk az alábbiak szerint. Legyenek F*,F1*,G1*,G* egy egyenes egymás utáni pontjai úgy, hogy F*F1*=F1*G1*=G1*G*. Szerkesszük meg az egyenes egyik partján az F1*G1* szakasz BAC=α nyílású i1 látókörívét, vegyük hozzá a teljes körré kiegészítő i1' ívét a másik parton, jelöljük i1' felezőpontját O1*-gal, és rajzoljuk meg O1* körül az F*-on (és G*-on) átmenő k* kört (3. ábra). Ha k*-nak van közös pontja i1-gyel ‐ legyen a jele A* ‐, akkor az A*,F*,G*,F1*,G1* alakzat hasonló a keresett A,F,G,F1,G1 alakzathoz.
 
 
3. ábra
 

A keresettel egybevágó alakzatot úgy kapunk, hogy az A*O1* félegyenesre A*-tól fölmérjük az A*O**=AO sugarat, az O** körüli, OA sugarú körrel az A*F*, A*G* egyenesből kimetsszük F**-ot, ill. G**-ot. Végül az adott körből kimetsszük A-tól A*F**, ill A*G** távolságra levő F, ill. G pontot. Ezek a keresett húr végpontjai. (Az utolsó két lépéssel FG tükörképének végpontjait is megkaphatjuk.)
A szerkesztés helyességének bizonyítását az olvasóra hagyjuk.

Megjegyzések. 1. Érdekes változatot írt le az idézett verseny egyik résztvevője a tengelyszimmetrikus húr szerkesztésére. Legyen B,C vetülete a kör A-beli érintőjére B0,C0, a B0B és C0C szakasznak az érintőhöz közelebbi harmadoló pontja B', ill. C', ekkor a keresett húr végpontjait k-ból az AB',AC' félegyenes metszi ki (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Föntebb az AO tengelyre merőleges irányú, 3-szoros nyújtással kaptuk C-ből B*-ot, itt viszont AO irányú 1/3-os zsugorítás történt.
Mondhatjuk ezt is: az illető takarékoskodott a papírral. Megjegyezzük, hogy a szerkesztésekre szokásosan tett korlátozások között ‐ mint: csak egyenes vonalzó vagy csak körző használata, korlátozott hosszúságú vonalzó stb. ‐ szerepelnek terjedelemkorlátozások is. Például az A pont összekötendő a b és e egyenesek M metszéspontjával, annak ellenére, hogy M kiesik a rajzlapról.
2. A fönti ,,elemi'' megoldás mellé közlünk olyat is, amely számításon alapul. Oka kettős. A fenti 4 megoldót leszámítva minden beküldő számításra támaszkodott, és az idézett versenyen sem érkezett elemi megoldás. A másik: a fenti szép megoldásban kissé ködbe vész a megoldhatóság feltétele: ,,...amennyiben k*-nak van közös pontja az i1 ívvel...''
 

II. megoldás. Kiszámítjuk az OF1=OG1=r szakasz hosszát OA=1-ből és a BAC=2φ szögből. Legyen a keresett FG húr és az F1,G1 harmadoló pontjai közti szakasz közös felezőpontja H és OH=d. Az FH=3F1H követelményből
1-d2=9(r2-d2).

Az I. megoldás szerint O rajta van az AF1G1 háromszög körülírt körén, másrészt az F1G1 egyenesnek A-t nem tartalmazó partján; ezért F1OH= =90-φ és OF1H=φ,d=rsinφ. Ezekből
9r2=1+8d2=1+8r2sin2φ,r=19-8sin2φ=11+8cos2φ=11+2AB2.


Ez a szakasz a következő lépésekben szerkeszthető.
 
 
5. ábra
 

Legyen BJ=BA és JBA=90, továbbá JK=OA=1 és KJA=90, végül J vetülete AK-n L (a JK átmérőjű kör második közös pontja AK-val, 5. ábra). Könnyű belátni, hogy ekkor KL=r, tehát a keresett húr harmadoló pontjait az O körüli, KL sugarú kör metszi ki az adott AB,AC húrokból.
F1 létrejön, ha OF1=KLOI, ahol I az AB húr felezőpontja.
11+2AB21-(AB2)2,AB72,φarccos78=2042'17'',2φarccos34.



Ha 2φarccos0,75, akkor csak a triviális megoldás jön létre. Egyenlőség esetén F1,G1 a húr felezőpontjába esik, emiatt F1G1BC.