Feladat: F.2462 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Badics T. ,  Bóna M. ,  Bujdosó L. ,  Hegedűs P. ,  Ispány Márton ,  Katona Gy. ,  Ladányi L. ,  Sárközy G. ,  Simon P. ,  Somogyi Á. ,  Varga K. 
Füzet: 1984/november, 371 - 375. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Háromszögek szerkesztése, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/február: F.2462

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tekintsük a feladatot megoldottnak, vagyis az X, Y pontpárra teljesül a feladat minden követelménye (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Forgassuk az ACY háromszöget az A csúcsa körül abba az AC'Y' helyzetbe, amelyben C' az AB félegyenesen van, majd nyújtsuk (ill, zsugorítsuk) ugyancsak az A centrumból λ=AB/AC arányban az AC''Y'' helyzetbe. Ezáltal C'' azonos lesz B-vel, egyszersmind Y'' azonos lesz X-szel. Valóban, a forgatás miatt (az egyenlőségekbe a forgási irányokat is beleértve)
Y''AC''=Y'AC'=YAC=XAB=XAC'',
tehát Y'' az AX félegyenesen van, továbbá
AY''AC''=AY'AC'=AYAC=AXAB=AXAC'',
ennélfogva AY''=AX, amint állítottuk.
Jelöljük B-nek ugyanígy elforgatott, majd a zsugorítással keletkező képét B'-vel, ill. B''-vel. Ekkor
B''X=B''Y''=λB'Y'=λBY=λCX,
tehát
B''X:CX=λ=AB:AC,
a keresett Y pontnak B''-től és C-től mért távolságainak aránya egyenlő az A-ban összefutó oldalak arányával.
Ez a B'' pont egyértelműen megszerkeszthető az A, B, C pontokból. Ismeretes másrészt, hogy azoknak a pontoknak a halmaza (mértani helye), amelyekre nézve két előírt ponttól mért távolságaik aránya állandó, kör, ha λ1‐ az adott pontokhoz és arányhoz tartozó ún. Apollóniosz-féle kör ‐ illetve λ=1 esetén a két pont közti szakasz felező merőlegese.
Második mértani helyet ad X-re az AB szakasz felező merőlegese, hiszen az előírás szerint XA=XB.
Tüstént látjuk, hogy AB=AC esetén a két mértani hely egyetlen közös pontja az AB oldal felezőpontja, ez viszont elfajult háromszöget eredményez. Ennélfogva csak a λ1 esettel foglalkozunk.
A szerkesztés lépései: 1. A B', C' forgatások után az AB' félegyenesből a B-n átmenő és C'B'-vel párhuzamos egyenessel kimetsszük B''-t.
 
2. Az Apollóniosz-körnek először a B''C egyenesen levő D*, D** pontjait szerkesztjük meg. A D*D** szakasz átmérő, hiszen a mértani hely nyilvánvalóan szimmetrikus a B''C tengelyre. Tetszőleges irányú párhuzamosokat húzunk C-n és B''-n át, felmérjük az elsőre a CF=CA szakaszt, a másodikra B''-től mindkét irányban BA hosszát. Ezek végpontjai E*, E**. Így az FE*, FE** egyenes metszi ki D*-ot, D**-ot, és ,ekkor D*B'':D*C=D**B'':D**C=BA:CA.
Most már a D*D** átmérőjű körből AB felező merőlegese metszi ki az X és X2 megoldásokat. Végül ezekből a rendre hozzájuk tartozó Y-t, Y2-t A centrumú forgatva nyújtással kapjuk, szöge BAC , aránya 1:λ.
A szerkesztést előkészítő elemzés (analízis) visszafordításával beláthatja az olvasó ‐ ráhagyjuk ‐, hogy a kapott X, Y, X2, Y2 pontokra teljesülnek a feladat feltételei, legfőképpen a CX=BY és CX2=BY2 egyenlőségek.
Annak belátását is ráhagyjuk az olvasóra, hogy λ1 esetén mindig két megfelelő X, Y pontpár jön létre.
Ezzel teljesítettük feladatunkat.
 

Megjegyzések. 1. Feltűnhet a figyelmes olvasónak, hogy a kör éppen átmegy a B ponton. De tüstént beláthatja azt is, hogy ez szükségszerűség.
2. Számos dolgozat foglalkozott az ABX és ACY háromszögek hasonlóságának olyan eseteivel is, amikor nem az ugyanannyiadik csúcspárok felelnek meg egymásnak, továbbá amikor a két betűzés körüljárási iránya ellentétes. Abból csináltak problémát, hogy kifelé vagy befelé írják rá a háromszögéket az AB, AC oldalakra. Ez egyrészt megérthető "hasonló példák'' alapján, másrészt éppen azt jelenti, hogy nem azt olvasták ki, hogy elsősorban pontpárt keresünk, hanem csak a mellékfeltételt.
Megemlítjük, hogy más megfeleltetésű hasonló háromszögpárral foglalkozott az F.2401. feladat (megoldása az 1983. novemberi számban, 119. old.), ott ABE és CAD voltak hasonlók (de nem szükségképpen egyenlő szárúak), és az az itteni jelölés szerint ABX és CAY lenne.
 

II. megoldás. Számítás alapján megszerkesztjük az egyenlő szárú háromszögeknek az AB és AC alapon levő szögét. Legyenek a háromszög csúcsainak koordinátái A(0,2d), B(2e,0), C(2f,0), ahol d>0, f>0 és f>|e|, ezáltal eleve AC>AB, kizártuk az érdektelen AC=AB esetet (2. ábra). Legyenek továbbá az oldalak felezőpontjai rendre C1, A1, B1, CBA=β, és a forgási irányt beleértve BAX=CAY=φ.
 
 
2. ábra
 

Ekkor A1, B1, C1 koordinátái (e+f,0); (f,d), valamint (e,d), és X abszcisszája
e+C1Xsinβ=e+AB2tgφ2dAB=e+dtgφ=e+du,
ahol rövidítésül u=tgφ, ezt fogjuk megszerkeszteni. Hasonlóan X ordinátája és Y koordinátái
d+eu,Y(f+du,d+fu),
így a BY=CX követelményből négyzetre emeléssel, majd rendezéssel
(f+du-2e)2+(d+fu)2=(e+du-2f)2+(d+eu)2,u2+8de+fu-3=0,(1)


ugyanis e+f>0.
A (-3)-as állandó tagból látjuk, hogy (1)-nek két különböző valós gyöke van, ellentett előjelűek, továbbá abszolút értékre nézve a negatív gyök a nagyobb, mert u együtthatója pozitív.
Azt állítjuk, hogy a megfelelő φ szögeket megkaphatjuk a következő eljárással. Legyen az OA1 szakasz A1-hez közelebbi negyedelő pontja D, mérjük föl A1-t irány és nagyság szerint A-ból: AE=A1D, messe a DE átmérőjű kör az OA egyenest P1-ben és P2-ben, ekkor a keresett szögek φ1=AEP1>0 és φ2=AEP2<0 (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Igazolásul általában belátjuk a következő grafikus eljárás helyességét. Az
f(x)=ax2+bx+c=0
egyenlet valós gyökeit az együtthatókból képezett KLMN vázból kaphatjuk, ahol KLLMMN, és a KL, LM, MN irányított szakaszok hossza KL=a, LM=b, MN=c (4. ábra). Az a, b, c tengelyeken a pozitív irány egymás után (-90)-kal fordul el.
 
 
4. ábra
 

Ekkor a KN átmérőjű kör által LM-ből kimetszett P1,P2 pontokkal a gyökök
x1=tgLKP1,x2=tgLKP2,
és a szögek irányítása az órajárással ellentétes irányú.
Legyen PazLM egyenes tetszőleges pontja és LKP=φ, továbbá messe a P-ben KP-re állított merőleges az MN egyenest Q-ban.
 
 
5. ábra
 

Ekkor nagyság és irány szerint (5. ábra)
LP=atgφ,PM=atgφ+b,MQ=PMtgφ,QN=MQ+MN,
tehát
QN=(atgφ+b)tgφ+c=f(x),
egyenletünk bal oldalának értéke a tgφ=x helyen.
Mármost szerkesztésünkben a Thalész-kör folytán a P1-ben (P2 ben) állított merőleges éppen N-ben metszi az MN egyenest, így QN=0, ami igazolja állításunkat.
Ezt az eljárást föntebb (1)-nek
14u2+2de+fu-34=0(1')
alakjára alkalmaztuk, K, L, M, N megfelelője rendre E, A, O és D. Amikor a 2de+f együttható megfelelőjének AO=2d-t vettük, e+f=1 lett, majd OD==-3/4, végül EA=+1. Ezzel igazoltuk, hogy a 3. ábra AEPi=φi szögeire tgφi=ui,(i=1,2), és ezek valóban eleget tesznek (1)-nek.

 
Megjegyzések. 1. Bevezetve a BA1A=ω jelölést, az
u2+4utgω-3=0
egyenletet oldottuk meg. Ebből az az érdekesség olvasható ki, hogy u1 és u2 értéke közös mindazokra az AB*C* háromszögekre, amelyekben A és A1 közös, továbbá B* és C* az eredeti BC egyenesnek A1-re nézve szimmetrikus pontpárja. (Vajon mi adódik ebből X, Y mértani helyéül, ha B minden megengedett helyzetét felveszi?)
Erre a "tangenses'' értelmezésre támaszkodva egy kis túlzással mondhatjuk: a használt grafikus eljárást a mi feladatunkra találták ki.
2. A másodfokú egyenlet látott grafikus megoldását LILL-féle eljárásnak nevezik. Kiterjeszthető tetszőleges fokszámú valós együtthatós algebrai egyenlet gyökeinek közelítő keresésére, egyrészt a további együtthatóknak megfelelő törésvonalak és a P,Q,... törési pontok hozzácsatolásával, másrészt azzal, hogy Q-ból a PQ-ra merőlegesen haladunk tovább. 3-ad- és magasabb fokú egyenlet esetében azonban nincs olyan fogás a Thalész-kör helyett, amely biztosan átvisz K-ból N-be. Ilyenkor csak próbálgatni lehet φ (ill. P) változtatásával. A KPQ... törött vonal újabb és újabb szerkesztése helyett egyszerűbb, gyorsabb, ha átlátszó alapra nyomtatott grafikonpapír (milliméter papír) egy darabjának megfelelő beállításával próbálkozunk.
A váz elkészítésében a 0 és negatív együtthatók megfelelő felmérése nagy gondosságot kíván.