Feladat: F.2453 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1985/február, 61. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Többszemélyes véges játékok, Kombinatorika, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/január: F.2453

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nevezzük a kezdőt K-nak, ellenfelét E-nek. Megmutatjuk, hogy E tud úgy játszani, hogy K ne nyerhessen. Ha ugyanis egy lépésben K i kavicsot vesz el, E (4-i) kavicsot fog elvenni. Így minden lépésben 4-gyel csökken a kavicsok száma. Ha kezdetben 25 kavics volt, az 5. lépés után 1 kavics marad, ezt K-nak kell elvennie. A játék folyamán biztosan E vett el utoljára egyszerre két kavicsot, hiszen ha K egyszerre kettőt vesz el valamelyik lépésben, rögtön utána E is kettőt vesz el. (Előfordulhat, hogy egyikük sem vesz el két kavicsot egyszerre, ekkor a játék döntetlen.) Beláttuk tehát, hogy E el tudja érni, hogy K ne nyerjen.
Nyilvánvaló, hogy 4k vagy 4k+1 kavics esetén (k>0 egész) E fenti stratégiája mindig alkalmas arra, hogy megakadályozza K-t a nyerésben.

 

Megjegyzés. Ha kezdetben 4k+2 vagy 4k+3 kavics van a kupacban, akkor K az első lépésben elvesz kettőt, s ezután ő alkalmazza E fenti stratégiáját, így biztosan nyer! Ebből viszont az is következik, hogy az eredeti játékban K-nak nem szabad egyszerre két vagy három kavicsot elvennie, mert így 4k+3 vagy 4k+2 kavicsot hagy maga után, E tehát nyerni tud. Mindkét játékos optimális stratégiája tehát az, hogy ha 4l+1 kavicsból kell elvennie, egy kavicsot vesz el; ha 4l+2 vagy 4l+3 kavicsból kell elvennie, akkor kettőt vesz; és ha 4l kavicsból kell elvennie, akkor 3 kavicsot vesz el.