Feladat: F.2431 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1984/január, 12 - 14. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ceva-tétel, Kombinatorikai leszámolási problémák, Terület, felszín, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/szeptember: F.2431

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a háromszög csúcsait A, B, C betűvel, az A-tól B felé haladva átlépett osztópontokat sorra C1,C2,...,C11-gyel, és B-től C-ig, majd tovább A-ig hasonlóan A1,A2,...,A11, B1,B2,...,B11-gyel. Az AA6, BB6, CC6 összekötő szakaszok a háromszög szimmetriatengelyei, közös pontjuk a háromszög O középpontja.

 
 

A tengelyeken levő minden metszésponton hasonlóan 2 másik összekötés megy át, pl. AA6 és BBi közös pontján CC12-i is (i=1,2,...,11), hiszen Bi és C12-i nyilván tükrös pontpár az AA6 tengelyre nézve. Ezek a metszéspontok tehát akkor is létrejönnének, ha az AA6, BB6, CC6 tengelyeket nem rajzolnánk be vagy pedig ha töröljük őket.
Valóban, az i=6-hoz tartozó összekötéseket tovább ott nem levőknek tekintjük, csak O címén majd 1-et hozzáadunk a megállapítandó létszámhoz. Így a háromszög mindegyik csúcsából 10 összekötés indul ki ‐ nevezzük ezeket röviden ferdéknek ‐ , és mindegyik metszi a további csúcsokból induló 10+10 ferde összekötést, mert pl. a BBi szakasz elválasztja A-t minden Ai-től és C-t minden Ci-től. E pillanatban tehát 3020/2=300 metszéspontra gondolunk, hacsak nincs olyan pont, amelyen három ferde megy át.
Megmutatjuk, hogy nincs további hármas metszéspont. Jelöljük BBi és CCj metszéspontját P-vel ‐ ami belső pontja a háromszögnek ‐ , az AP egyenesnek a BC oldalszakaszon levő pontját Q-val, ekkor állításunk szerint Q nem tartozik az AK osztópontok közé. Természetesen i6 és j6, sőt j12-i, különben Q=A6 következnék be.
Tekintsük a BPA és BPC háromszögek területének arányát. Közös alapjuk BP, tehát az arányt megadja az erre merőleges magasságok aránya, ezt pedig az ABi és CBi, oldalaik aránya. Hosszúságegységnek AC1-et választva
tBPAtBPC=ABiBiC=12-ii(i6).

Ugyanígy
tCPBtCPA=BCjCjA=12-jj(j6,j12-i),
és e kettő szorzatából, egyszerűsítés útján
tAPBtAPC=ABiBCjBiCCjA=(12-i)(12-j)ij.

A bal oldalt önállóan is kifejezhetjük az előbbiek mintájára:
tAPBtAPC=tAQBtAQC=BQQC,
ugyanis a második arányban szereplő háromszögek rendre úgy jöttek létre az elsőben szereplőkből, hogy a közös AP alapot AQ/AP arányban növeltük, a harmadik csúcsokat pedig változatlanul hagytuk, tehát a magasságok nem változtak meg. Ezek alapján
ABiBCjBiCCjA=BQQC,
másképpen
ABiBCjCQBiCCjBQB=1,(1)12-ii12-jj12-qq=1,(2)


ahol q=BQ, amelyre 0<q<12 és nyilván q6. Azt akarjuk belátni, hogy q nem egész szám.
Föltesszük, hogy q mégis egész, és belátjuk, hogy így (2) nem teljesülhet. Mindenesetre az előbbiekhez hasonlóan 12-qi ‐ különben Q a Bi tükörképe volna CC6-ra, vagyis a kizárt j=6 esettel állnánk szemben ‐, hasonlóan 12-qj, és megfordítva q12-i és q12-j. Ezek szerint (2) bal oldalán hat különböző egész szám szerepel az 1-től 11-ig terjedők közül, kihagyva a 6-ost. A jobb oldalon álló 1 értékhez egyszerűsítés útján kellene eljutnunk.
Nem léphet föl ugyanis a hat különböző szám között a 11 és a 7, mert prímek, így csak akkor egyszerűsíthetnénk, ha a számlálóban és a nevezőben szerepelnének. Így nem léphet föl a 12-re kiegészítőjük, az 1 és az 5 sem. A maradó hat számból két egyenlő szorzatot kellene képeznünk, tehát a számláló és a nevező szorzatának négyzetszámnak kellene lennie. Ámde a hat szám szorzata nem négyzetszám, az 5-ös prímtényező csak a 10-ben lép fel.
Ezzel bebizonyítottuk állításunkat, q nem egész szám, Q nincs közte az Ai, osztópontoknak. Nem keletkezik további hármas metszéspont az összekötések által, végül a metszéspontok létszáma 1+300=301.
 
Megjegyzések. 1. A közben talált (1) összefüggés levezetésében még nem használtuk fel, hogy i, j egészek, ezért általános érvényű összefüggés a hat szakasz között, amelyet a háromszögbeli P-n átmenő AQ, BBi és CCj összekötések (transzverzálisok = átmenők) között Ceva-féle tétel néven sokan ismernek, 3224 jelzőszám alatt az Iskolai Függvénytáblázatok függelékében is megtalálható. Azért vezettük le mégis, mert az iskolai tananyagban nem szerepel, mert gyakorlati alkalmazására nem lenne idő. A tétel akkor is érvényes, ha P kívül van a háromszögön, és értéke +1, ha az A, Cj, B, Q, C, Bi, A körüljárásban a visszafelé való mozgások szakaszait negatívnak vesszük.
2. Ha 12 helyett 15 egyenlő részre osztjuk az oldalakat, egyrészt elmaradnak a tengelybeli hármas metszéspontok, másrészt mégis kapunk ilyeneket: jelölési elvünket tovább fejlesztve AA5, BB5 és CC12 egy ponton mennek át, mert
105105312=2214=1.
Be lehet ugyanis bizonyítani a Ceva-tétel megfordítottját is. A részben egyszerűsített alakból látható, hogy a hármas metszés a 15=35=(2+1)(1+4) előállítás következménye.
3. Ha valaki a 311=33 transzverzális lehető pontos megrajzolása útján próbál tájékozódni, az AA8, BB5 és CC5 összeköttetésekből elég kis háromszöget kap, kételkedhet is, hogy nem hibás-e a rajza. Az F. 1437. feladatban (KöMaL. 33. kötet, 206. oldal, 1966) kiszámítottuk, hogy a kis háromszög területe az ABC területének 74338-ad része, vagyis lineárisan mintegy 270-szeresen kisebb háromszöget zár körül a három összekötés (nem szabályos háromszög).