Feladat: F.2399 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1983/november, 117 - 118. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Klasszikus valószínűség, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/január: F.2399

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.


 

A-ból kiindulva, sorban kiszámítjuk az egyes utcákon és útkereszteződéseken való áthaladás valószínűségét (lásd az ábrát). A térkép kitöltését a következő szabályok betartásával végezzük:
 

‐ A tanuló 1 valószínűséggel érinti A-t.
‐ Ha egy útkereszteződésen p valószínűséggel halad át, és innen északra és keletre is továbbmehet, a kereszteződésből északra és keletre induló utcákon való áthaladás valószínűsége p/2.
‐ Ha egy kereszteződésen p valószínűséggel halad át, és innen csak egy irányban mehet tovább, akkor ezen az utcán való áthaladás valószínűsége is p.
‐ Egy útkereszteződésen való áthaladás valószínűségét a hozzá nyugatról és délről betorkolló utcákon való áthaladás valószínűségeinek összege adja.
Az ábráról leolvasható, hogy a C kereszteződést 21/32 valószínűséggel érinti a tanuló.
Egy ellenőrzésre ad módot, hogy B-be 1 valószínűséggel érkezik a tanuló, és a szaggatott vonalak mentén a valószínűségek összege 1, hiszen minden útvonal az egy vonalon fekvő útkereszteződések közül pontosan egyet érint.
 

Megjegyzés. Nem helyes a következő meggondolás: a tanuló útját egy 7 betűs jelsorozattal írhatjuk le, melyben három K és négy É betű van, aszerint, hogy a tanuló az egyes útkereszteződésekben északra vagy keletre indul el. Összesen (73)=35 ilyen jelsorozat van. Azok az utak vezetnek át C-n, ahol a három K betű már az első hat jel között szerepel. Ilyen jelsorozatból (63)=20 db van, így a keresett valószínűség 20/35. A meggondolás azért hibás, mert a jelsorozatok valószínűsége nem egyforma. Például a KKKÉÉÉÉ út valószínűsége 1/8, hiszen az első három helyen 1/2 valószínűséggel választotta a keleti irányt, utána viszont köteles mindig észak felé menni. Ezzel szemben az ÉKÉKÉKÉ út valószínűsége 1/64, mert itt az első hat alkalommal még két lehetőség közül választhatott, és csak az utolsó útszakaszon egyértelmű a haladási irány. A "valószínűség=kedvező esetek száma osztva az összes esetek számával'' képlet csak akkor alkalmazható, ha a szóban forgó esetek egyenlően valószínűek.