Feladat: F.2391 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ilosvay Ferenc 
Füzet: 1983/május, 204 - 206. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt gömb, Tetraéderek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/november: F.2391

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelölje Y az AC,Z a BD él felezőpontját.

 

1. ábra
 
A tetraéder szimmetrikus a BDY=S1 síkra, hiszen az ABC egyenlő szárú háromszögben BY, az ADC egyenlő szárú háromszögben pedig DY merőlegesen felezi az AC alapot, tehát a BDY sík az AC élt merőlegesen felezi. Így az ACB és ACD lapsíkok merőlegesek S1-re. Hasonlóan az ACZ=S2 síkra is szimmetrikus a tetraéder, tehát a BDA,BDC lapsíkok merőlegesek S2-re (1. ábra).
Mivel minden tetraéderbe egy és csak egy gömb írható, a beírt gömb O középpontjának mindkét szimmetriasíkra illeszkednie kell, ugyanis e síkokra való tükrözéssel a gömbnek ugyanúgy önmagába kell átmennie, mint a tetraédernek. A két szimmetriasík metszésvonala az YZ egyenes. Tekintve, hogy O csak a tetraéder belsejében lehet, ezért O rajta van az YZ szakaszon.
 

2. ábra
 
Legyen a beírt gömb sugara ϱ. Tekintsük az ACZ és BDY síkmetszeteket. A gömbből így kimetszett főkör érinti az ACZ egyenlő szárú háromszög ZA,ZC szárait, a másik metszetben YB-t és YD-t (2. ábra). A hasonló derékszögű háromszögek alapján
ϱ:y2=OZ:AZésϱ:z2=OY:BY.
Innen
OYOZ=yBYzAZ.
Másrészt OY+OZ=YZ, és így
OY=yBYyBY+zAZYZ,(1)OZ=zAZyBY+zAZYZ.

Az itt szereplő szakaszokat Pitagorasz tétele szerint kiszámíthatjuk:
BY=x2-(y2)2,AZ=x2-(z2)2,YZ=BY2-(z2)2=x2-(y2)2-(z2)2,
és ezzel a kívánt OY,OZ távolságokat kifejeztük az adott élhosszúságokkal.
A tetraéder lapjai létezésének szükséges feltételei 2x>y és 2x>z, de ezek teljesülése még nem elegendő. A egyenlőtlenségnek az ACZ és a BDY metszetháromszögek oldalaira is fenn kell állnia, azaz y<2x2-(z2)2 és z<2x2-(y2)2 is szükséges. Mindkét utóbbi egyenlőtlenség szerint 4x2>y2+z2, ez magában foglalja az előbbi feltételeket is, teljesülése már elégséges feltétele az ABCD tetraéder létezésének.
 

L. L.
Ilosvay Ferenc (Miskolc, Földes F. Gimn., III. o. t.)

 
Megjegyzés. Az (1) kifejezések közös nevezőjének első tagja az ACB lap területének 2-szerese, vagyis a speciális helyzet folytán az ACB és ACD lapok területének összege. A nevező második tagját hasonlóan értelmezve, a teljes nevező a tetraéder F felszínét jelenti.
 

Továbbmenve, kifejezhetjük a beírt gömb sugarát is az adatokkal:
ϱ=yOZ2AZ=y2YZz623F=3VF.
Felismertük a behelyettesítés után az ACZ metszet területét, majd az ACZD tetraéder térfogatát, ami pedig fele az eredeti tetraéder V térfogatának. Végül egy ismert összefüggésre jutottunk.
B. T.