Feladat: F.2372 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Alberti G. ,  Balázs Z. ,  Fekete Zs. ,  Szemők Á. ,  Tranta Beáta ,  Törőcsik J. ,  Zieger B. 
Füzet: 1983/január, 9 - 11. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrnégyszögek, Koszinusztétel alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/május: F.2372

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. I. rész. 1. A csuklókat A, B, C, D betűvel jelöljük. Az AB=23, BC=20, CD=15, DA=10 megválasztással sikerült egy kör kerületére hozni a csuklókat úgy, hogy akármelyik szakasz egyeneséhez képest a nem rajta fekvő csuklók ugyanazon a parton vannak. (Az ABCD négyszög konvex.) Ezt a megfelelő sugár kiszámításával igazoljuk.

 

1. ábra
 
Felhasználjuk még az AC=e és ABC=β méreteket (1. ábra). Ekkor CDA=180-β, és a cosinustétel szerint, a szakaszok hosszát rendre a, b, c, d-vel jelölve
e2=a2+b2-2abcosβ=c2+d2+2cdcosβ,
hiszen cos(180-β)=-cosβ. Innen
cosβ=(a2+b2)-(c2+d2)2(ab+cd)=6041220
révén β=60, 325, továbbá e2=57770/122, e=21,761, végül az AA*C derékszögű háromszögből ‐ ahol AA* átmérő és AA*C=β
AA*=esinβ=25,045,r1=12,523 egység.

Kiemeljük, hogy az eredmény egyértelműen adódott, a négy szakasz hossza és föltételezett sorrendje egyértelműen meghatározta a belőlük adódó húrnégyszög körülírt körének sugarát.
2. A cosβ és e2 kifejezések nem változnak meg a és b fölcserélésével úgyszintén a c, d cserével sem. Eszerint ugyanez a β, e és r1 érték adódik a következő sorrendekből is (az eredeti a, b, c, d mellé): b, a, c, d; a, d, b, c; a két újabb sorrend azonban csak a körüljárás irányában különbözik egymástól.
3. Leolvasható a felcserélhetőség az 1. ábráról is, ahol B1 a B csukló tükörképe az AC átló felező merőlegesére. Így ugyanis AB1=CB=b és B1C= =BA=a, továbbá B1 is a körön van, tehát az ugyanazon körbe írt, ugyancsak konvex AB1CD húrnégyszög is megvalósítható az adott szakaszok más sorrendjével.
4. A kiindulásban a c szakasz volt. az a-val szemben (nem csatlakozóan), az AB1CD-ben pedig a d szakasz. Szemben levővé tehetjük a-val a b szakaszt is úgy, hogy pl. A-t a BD átló felező merőlegesére tükrözzük A2-be, mert A2 is a körön van, és A2D=AB=a, valamint A2B=AD=d. Most a DA2BC négyszögben a, d, b, c a szakaszok sorrendje.
Ezek szerint ha a szakaszok konvex négyszöget zárnak közre, akkor bármilyen sorrendjük mellett ugyanakkora sugarat kapunk arra a körre, amely mind a négy csuklót tartalmazza, hiszen az a szakasz és a vele szemben fekvő c, d, ill. b esetével végigvettünk a további két szakasz szembenállására is minden lehetőséget.
A sorrend fölcserélhetősége szemléletesen azt jelenti, hogy az AOB, BOC, COD és DOA körcikkeket tetszés szerinti sorrendben összerakhatjuk teljes körré.
II. rész. Próbáljunk most hurkolt KMNP húrnégyszöget összeállítani az egymástól különböző k, m, n, p szakaszokból, ebben a sorrendben, a 2. ábra szerint.
 

2. ábra
 
Tegyük fel, hogy sikerült ez. Látni ebből, hogy így az N-nek az MP húr felező merőlegesére való N1 tükörképét felhasználva, a KMN1P is hurkolt négyszög és az is megfelelő, de az m szakasz kerül k-val szembe. (Nem lehet, hogy N1 azonos legyen K-val, mert abból n=k következnék Továbbá P-nek a KN felező merőlegesére való P1 tükörképével KMNP1 is megfelelő, és ebben p áll k-val szemben. Ha tehát létezik hurkolt megoldás, akkor minden lehetséges sorrendben kapcsolhatók a szakaszok. Más szóval: a négyszög létezése nem a sorrenden múlik.
Jelöljük a talált kör sugarát r2-vel és legyen még MP=q, MKP= =MNP=φ. Az előbbi számításhoz hasonlóan
cosφ=(k2+p2)-(m2+n2)2(kp-mn),
hacsak kpmn, és ha a jobb oldal kisebb, mint 1.
Mivel adataink egész számok, és köztük a 23 prímszám, ezért a nevező nem tűnik el. Abból is látni ezt, hogy három olyan adatunk van, amely 5-nek első hatványával osztható.
Vegyük a k=23, m=20, n=15, p=10 szereposztást, ebből cosφ= =-1/35, φ=91637', q2=4495/7 és r2=12,675.
Szemléletesen azt jelenti a sorrendnek a hurkolt négyszögben való megváltoztatása, hogy a csuklók közti körívekhez tartozó körcikkek "egymás után'' rakásában alkalmas két cikk után visszafordulunk. A kiszámított r2-vel a szakaszokhoz tartozó középponti szögek 130,26;104,17;72,56 és 46,47, a két szélső összege egyenlő a belsők összegével. Visszafordulás esetén azonban a 360-ra kiegészítő 229,74, szöggel számoljon az érdeklődő.
Feladatunkat tehát két sugárméret elégíti ki, mindegyik meghatározza a csuklós négyszög konvex, ill. hurkolt jellegét, a szakaszok sorrendjét azonban nem.
 

Megjegyzések. 1. Természetes, ha a számadatokat csak elindításnak tekintjük, és legalább numerikusan megnézünk néhány más helyzetet.
Csak akkor lehet szó megoldásról, ha szakaszaink legnagyobbika kisebb, mint a többiek összege. Ez azonban hurkolt megoldáshoz nem elegendő, a 3. ábrán egy ilyesféle példát vázolunk: k=100, m=1, n=60, p=40, és ezekből cosφ=1,015 lenne. Ekkor nincsen megfelelő kör.
 

3. ábra
 

2. Nem szükségképpeni ‐ mint a feladatban adódott ‐, hogy r2>r1 legyen. Lehet r2=r1 is, ha k2+p2=m2+n2, vagyis a szakaszok négyzetösszege két egyenlő részre tagolható, az egyik átló éppen átmérő.
Más példa: a 20, 20, x, x(x<20) szakaszokból az egyik hurkolt esetben r2=10 (a 20, x, 20, x sorrendben pedig határozatlan), a konvexben r1= =102+(x/2)2>r2. Az általános kérdésben természetesen nem szorítkozunk csupa különböző szakaszra. Tovább azonban nem elemezzük a kérdést.
3. Számos versenyző küldött be a feladathoz kétféle megoldási ötletet. Sajnálatos azonban, hogy figyelmen kívül hagyták a hurkolt négyszög lehetőségét, így csak egy hiányos megoldásért járó pontot kaptak.