Feladat: F.2301 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ákosfai Z. ,  Alberti G. ,  Bognár P. ,  Böröczky K. ,  Csere K. ,  Cseri Hajnalka ,  Csörgő T. ,  Czakó F. ,  Dani S. ,  Dósa Gy. ,  Erdős L. ,  Feledi Gy. ,  Fóris Z. ,  Fritz P. ,  Havasi G. ,  Hetyei G. ,  Hideg Sz. ,  Holbok I. ,  Kapos L. ,  Károlyi Gy. ,  Katona Gy. ,  Koródi P. ,  Krähling János ,  Megyesi Gy. ,  Mohay T. ,  Nagy R. ,  Nagy T. ,  Németh Á. ,  Simonyi G. ,  Somogyi H. ,  Strublik S. ,  Szabó E. ,  Szabó T. ,  Tóth Marianna ,  Tranta Beáta 
Füzet: 1981/november, 126 - 128. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gömb és részei, Szabályos tetraéder, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/február: F.2301

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Problémánk az F. 2258. feladat* első része folytatásának tekinthető. Annak a feladatnak az állítása azokról a részekről szólt, amelyekre az ABCD szabályos tetraéder köré írt gömb felülete feloszlik, ha metsszük a magasságvonalait (egyben súlyvonalait) merőlegesen felező síkokkal. A részek felszínére vonatkozó állítás bizonyítása céljára le kellett írunk a részeket, és most azt a leírást folytathatjuk.
Az ottani leírást így kezdtük: mindegyik felező merőleges sík úgy is előállítható, hogy az illető magasságvonalhoz tartozó tetraéderlap síkját tükrözzük a körülírt gömb O középpontjára, ugyanis O ‐ egyben a test súlypontja ‐ mindegyik magasságnak a laphoz közelebbi negyedelő pontjában van. Ezért tovább a gömbfelületnek a lapok síkjai által létesített feldarabolását tekintettük. Az így keletkezett felosztás minden egyes felületi része egy olyan résznek az O-ra való tükörképe, amely az eredeti elgondolás szerint keletkezett.
Mostani feladatunkban az oktaéder 8 lapsíkja közül 4 a kiindulási ABCD tetraédernek is lapsíkja, hiszen 3-3 tetraéderél (és felezőpontjaik is) 1-1 síkban van, a további 4 lapsík pedig rendre azonos a felező merőleges síkokkal, mert a tetraédernek pl. a DD' tengely körüli forgási szimmetriája alapján ‐ ahol a D' magasságtalppont egyszersmind az ABC szabályos háromszög-lap centruma ‐ a DD' szakasz felező merőleges síkja felezi a DA, DB, DC éleket (1. ábra).

 

1. ábra
 

A végrehajtás szempontjából tehát célszerűbb lesz így kimondani új feladatunkat: a gömböt egyrészt az ABCD tetraéder 4 lapsíkjával metsszük, másrészt az O-ra vonatkozó tükörképének, az A*B*C*D* szabályos tetraédernek 4 lapsíkjával.
Első 4 körünk révén az idézett megoldás szerint 2-féle gömbfelületi rész keletkezett: kétcsúcsúak és háromcsúcsúak. (Nem volna helyes gömbháromszögnek nevezni az utóbbit, mert ez az olyan gömbfelületi részek bevett, szokásos neve, amelyeket 3 főkörnek 1-1 íve határol.) Kétcsúcsú rész 6 keletkezett a tetraéder 6 élének megfelelően, az O-ból induló és az élek 1-1 pontján áthaladó félegyenesek 1-1 ilyen részt metszve lépnek ki a gömbből, háromcsúcsú rész pedig 4, a lapoknak megfelelően.
Tekintsük a 2. ábrabeli felosztást fölülről, az ABC síkra merőlegesen ránézve; ez a vetületszerű kép egyelőre célszerűbb, mint egy távlati rajz.
 

2. ábra
 

A 3. ábra vastag vonalai az A, B, C csúcsokon átmenő kör és a DAB, DBC, DCA köröknek a felső félgömbön levő, felénk eső ívei. Az utóbbi 3 kör teljes képei ellipszisek, átmennek az ábra középpontján, ami D, O és D* egybeeső képe.
 

3. ábra
 

Kiegészítjük a 3. ábrát a 4 új kör képeivel. Az A*B*C* kört együtt látjuk az ABC körrel. A további 3 kör képei a 3 ellipszisnek a centrumra való tükörképei, átmennek a gömb legfelső D* pontjának képén. Látható (felső) ívüket hosszú szaggatású vonallal rajzoltuk. Mindegyik ív 2 ponton lép át az ABC háromcsúcsúból a vele szomszédos kétcsúcsúak közül 2-be, majd onnan tovább ismét egy 3 csúcsúba, pl. a D*A*C* kör D*A* íve, H1, H2-n át a BC-be, ill. a DBC-be, és ugyanezekbe a D*A*B* kör D*A* íve is K1, K2-n át.
Így az ABC részből 6 új rész keletkezett, de 3-3 nyilván egybevágó, tehát 2-féle, háromcsúcsú és négycsúcsú. A BC (régi) kétcsúcsú szintén háromcsúcsúakra és négycsúcsúakra oszlott, 2, ill. 1 rész ilyen. A kétféle eredetű háromcsúcsúak egybevágók, pl. D*H1K1 és CH1H2, hiszen az előbbi a D*A* kétcsúcsúba is beletartozik. Mondhatjuk egyenlő szárúnak is a háromcsúcsúakat, oldalaik tehát 2 "szár'' és 1 "alap'' (ívek).
A talált kétféle négycsúcsú rész viszont nem egybevágó, oldalaik "szárak'', ill. "alapok'', az ABC-belieknek 2-2 szöge 60 körüli érték, a BC-belieké 90 körüli.
Mindezek szerint a felosztásban 3-féle gömbfelületi rész található: 24 db háromcsúcsú (26 kétcsúcsúból 2-2), 6 db négyzetszerű négycsúcsú (oldalai "alapok''), ezek 2-2 kétcsúcsúnak közös részei és 12 db rombusz-szerű négycsúcsú, 2-2 régi fajta háromcsúcsúnak közös részei.
*Lásd a megoldást K. M. L. 61. (1980) 128-130. oldal.