Feladat: F.2293 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Tranta Beáta 
Füzet: 1981/szeptember, 12 - 15. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb szinezési problémák, Teljes indukció módszere, Feladat, Egyéb sokszögek geometriája
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/január: F.2293

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Megmutatjuk, hogy a kívánt felbontás minden n3 értékre megvalósítható. Hozzátesszük mindjárt: abban az értelemben, hogy a részháromszögek csúcsai nemcsak az eredeti sokszög csúcsaiban lehetnek. (A feladat nem tartalmazott ilyen megkötést, azonban többen úgy értelmezték.)
Legyen a felbontandó A1A2...An konvex n-szög legkisebb oldalának 1/3 része h, mérjük föl ezt minden csúcstól a szomszédos csúcsok irányába, és jelöljük a végpontot Ai-től a körüljárás irányában Bi-vel, az ellentétes irányban Ci-vel, i=1,2,...n (1. ábra).

 

1. ábra
 

Az AiBiCi háromszögeket csak feketére festhetjük, a még festetlen konvex 2n-szög CiBi oldalaira a felbontásban fehér (világos) háromszögeknek kell támaszkodniuk, a BiCi+1 oldalaira pedig sötét háromszögeknek (Cn+1-en természetesen C1-et értjük).
Ezt egy csapásra megvalósíthatjuk úgy, hogy mindezen pontokat összekötjük egy, a 2n-szög belsejében választott P ponttal, és a keletkezett háromszögeket a CiBi, ill. BiCi+1 oldalukra megállapított színűre festjük. ‐ A felbontás és színezés nyilván megfelel az előírásnak. (A rész háromszögek száma itt fn=3n.)
 

Tranta Beáta (Miskolc, Földes F. Gimn., III. o. t.)

 

II. megoldás. n szerinti teljes indukcióval bizonyítjuk az I. megoldásban kimondott állítást, továbbra is az ott kimondott értelmezéssel. n=3 esetén a háromszöget feketére festve kapunk megfelelő megoldást.
Tegyük föl, hogy konvex n-szögre igaz az állításunk, tekintsük az A1A2...AnAn+1=Pn+1 konvex (n+1)-szöget. Jelölje Bi az AiAi+1 oldal egy belső pontját, i=2,3,...,n (2. ábra).
 

2. ábra
 

Ekkor az A1B2B3...Bn=Qnn-szög konvex, bele van írva Pn+1-be, csak csúcspontjai vannak Pn+1 kerületén. Tekintsük Qn-nek egy, az indukciós feltevés szerint létező felbontását, de cseréljük föl benne a fekete és a fehér színt. Végül Pn+1-nek a Qn által le nem fedett részét feketére festve, a Pn+1-nek egy megfelelő felbontását kapjuk.
Eszerint minden konvex sokszög felbontható a kívánt módon. (Pn+1 leírt kibontása a Qn felbontásához képest n új háromszöget tartalmaz.)
 

Megjegyzések. 1. Kissé fonákul hat, hogy a teljes indukciós bizonyítás elindításában ,,1 részre bontunk'', amit így is lehet mondani: nem bontunk. Gyakori azonban, hogy ilyen bizonyításokban a kiindulás többé‐kevésbé elfajult eset, vagy csak mesterkélt értelmezés mellett mutat példát. Az erre az f3=1-re a fentiek szerint kialakított f4=f3+3=4 felbontás azonban már valódi bontás (3. ábra), és ilyen n=3-ra is van (4. ábra), ebben is f3=4.
 
3. ábra
 
4. ábra

2. A továbbhaladásnak más természetű ,,szépséghibája'', hogy rohamosan nő n-nel az fn szám, fn+1=fn+n alapján f5=8,...f8=26>38 (amit az I. megoldásban láttunk). Márpedig ,,íratlan szépségideálja'' számos feladattípusnak a lehetőleg kis létszám, a felépítés (a ,,konstrukció'') egyszerűsége.
Mutathatunk azonban olyan módosítást, amelyben tetszetős végeredmény fejlődik ki szemeink előtt. Arra alapul ez, hogy az n=5 és n=6 esetekre az n=4 eseténél egyre szebb olyan felbontások adhatók, még hozzá éppen a 3. ábrából, amelyekben f5=f6=f4=4. Erre tekintettel közös továbbfejlesztés adható páratlan és páros n-ekre. Sőt ez is javítható lesz.
A 3. ábrán B3-at A4-be tolva elfajul a B3A4A1 háromszög, fehér oldala keletkezik a négyszögnek, és erre egy fekete háromszöget illesztve, az n=5 esetre kapunk megoldást (5. ábra, a szaggatott vonaltól balra eső rész). Az odarajzolt A1A4A5 háromszöggel fenntarthatjuk a konvexséget; tovább is ilyen ,,odatapasztásokat'' végzünk majd.
 

5. ábra
 

Még szebb az n=6 eset: B2-t A3-ba toljuk és az elfajult háromszöget a fekete A3A4A*-gal pótoljuk (6. ábra), még mindig f6=4, és minden eddigivel szemben kizárólag átlók révén való felbontás áll előttünk.
 

6. ábra
 

Nevezzük el most az 5. ábra A1A2A3A4 négyszögét oldalszámnövelő tapasz-nak, 3 oldala fekete, 1 fehér. Ennek ismételt odarajzolásával az 5‐6. ábrákból (a szaggatott vonalon túl, de tulajdonképpen bármelyik szélső fekete háromszögön túl) egyformán kaphatunk felbontást‐színezést az n=5+2j és n=6+2j esetekre, j=1,2,....
Minden egyes ilyen tapasz 2 új csúcsot hoz be a ,,felbontandó'' sokszögbe, így a felbontások háromszögeinek száma f5+2j=f6+2j=4+3j, ahol 2j=n-5, ill. 2j=n-6.
Már csak annak észrevétele van hátra, hogy képezhető 4-nél több oldalú oldalszámnövelő tapasz is, sőt az 5 oldalú tapasz ,,szebb'', mint a 4 oldalú (7.ábra), mert kizárólag átlók útján bont. Emiatt nem is érdemes már másra gondolni.
 

7. ábra
 

Most már a 3., 5. és 6. ábrák ilyen továbbfejlesztésére gondolunk, minden tapasz 3 új csúcsot hoz és 3 új háromszöget, mindig
fn=f4+3j=f5+3j=f6+3j=4+3j,
innen 3j=n-4, ill. n-5, ill. n-6
fn={n,han=3k+1alakú,n-1,han=3k+2alakú,n-2,han=3kalakú.

Az f3k=3k-2 eredmény semmi esetre sem javítható, hiszen a 3k-szög (belső) szögeinek összege (3k-2)180, és minden belső szögnek egészben vagy részekre bontva ott kell lennie a részháromszögek szögeinek együttesében.
A 8. ábra n=9-re mutatja az előzőek szerinti felbontást, ez 7 rész. (Szabályos 9-szögre ez az egyetlen ilyen felbontás,* a szabályos 12-szög ilyen feldarabolásainak száma* pedig 4. A szabályossággal persze már méretes és szimmetriaviszonyokat is tekintetbe vettünk.)
 

8. ábra
 

3. Egy 3k oldalszámú konvex sokszögnek a legutóbbiak szerinti, kizárólag átlók révén való felbontásáról az is kimondható, hogy minden csúcsa páratlan sok részháromszögnek csúcsa, hiszen a csúcsokban a háromszögek váltakozva feketék és fehérek, és az utolsó is fekete, vagy pedig csakis 1 fekete háromszög tartozik a csúcshoz.
Itt kapcsolódunk a feladat szövegének mikénti értelmezéséhez, amelyet már említettünk az I. megoldás elején. Kizárólag átlókat felhasználva a bontásban ‐ és persze egymást nem metsző átlókat, különben ugyanis nem tekinthető át a részek alakja ‐, csak az n=3k oldalszámú konvex sokszögeknek van a feladat kimondott követelményeit kielégítő felbontása - színezése. ‐ Ez azonban nem a fentiekből következik. Egyébként az 1967. évi Kürschák József matematikai tanulóverseny 2. feladata ez volt: ,,Egy konvex sokszöget egymást nem metsző átlók háromszögekre bontanak fel. A sokszög minden csúcsa páratlan sok ilyen háromszög csúcsa. Bizonyítsuk be, hogy a sokszög oldalainak száma 3-mal osztható.''*
4. Többen kimondták a következő sejtést: a nem konvex n-szögekre vonatkozó hasonló problémára is igenlő a válasz, ha nem metszik át önmaguk kerületét. A megnyugtató bizonyítás azonban nehéz lenne. A fentiekben megfordíthatónak tekintettük a ,,tapasz‐eljárást'', de nem konvex sokszögnél akár sok‐sok ide‐oda kanyarodás is lehetséges, áttekinthetetlen a sok lehetőség (9. ábra); maradjunk annál, hogy ez sejtés. (Vö. a sík lefedését egy bizonyos fajta nemkonvex 9-szög egybevágó példányaival, Gy. 1898.*)
 

9. ábra
 

5. Felbontható egy háromszög úgy is, hogy két oldalához fekete, egyhez fehér háromszög csatlakozzék (10. ábra). Ilyen elemekből is összerakható az n-szög felbontása.
 

10. ábra
 


*K.M.L. 1174. gyakorlat, 37 (1968), 12. o.

*1326. gyakorlat. K.M.L. 42 (1971) 166. o.

*Lásd a megoldást: Hajós György: Az 1967. év Kürschák József matematikai tanulóverseny feladatainak megodása, K.M.L. 36 (1968) 193 ‐ 202. oldal. A kapcsolódó megjegyzésekben többféle kiegészítés olvasható a tételhez.

*K.M.L. 61 (1980) 147-149. oldal és borítólap.