Feladat: F.2239 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1980/május, 206 - 207. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Szögfelező egyenes, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/január: F.2239

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az ABC háromszög C-nél levő szöge 120, továbbá a szögfelezőknek a háromszögbe eső szakaszai AA',BB' és CC'. Az A'C'B'=90 állítás bizonyításához elég belátnunk, hogy a C'B',C'A' szár rendre felezi az AC'C, illetve BC'C szöget.

 
 

Jelölje B' vetületét a CC',CB,BA egyenesen rendre D,E,F. Ekkor B'D=B'E, hiszen a háromszög C-nél levő külső szöge egyenlő a belső szög felével, másrészt B' definíciója révén B'E=B'F. Ezekből B'D=B'F, és ez igazolja állításunkat C'B'-re, és ugyanígy adódik, hogy A'C'B=A'C'C. Ezzel bebizonyítottuk az állítást.
 

Megjegyzés. A szögfelező osztásarány-tételének megfordítására gondolva, tulajdonképpen azt találtuk, hogy ‐ esetünkben ‐ a B'C:B'A arány a C'C:C'A aránnyal is egyenlő, azon fölül, hogy B' szerkesztése alapján BC:BA-val mindig egyenlő. Tehát C=120 mellett C'C:C'A=BC:BA. Ez más számítás útján is belátható, tehát bizonyításként is szóba jön.