Feladat: F.2238 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Antal K. ,  Bejczi F. ,  Beleznay F. ,  Benedek Ágnes ,  Berkes L. ,  Bognár P. ,  Bohus G. ,  Bölcsföldi L. ,  Csere K. ,  Czakó F. ,  Elek G. ,  Fodor L. ,  Gombás L. ,  Greschik Gy. ,  Heckenast L. ,  Horányi T. ,  Horváth 718 I. ,  Kapos L. ,  Kappelmayer Hedvig ,  Károlyi Gy. ,  Kelemen B. ,  Király Z. ,  Kiss 362 Gy. ,  Kiss E. ,  Kovács 134 I. ,  Kurusa Á. ,  Lerch A. ,  Simonyi G. ,  Slenker Gy. ,  Somogyi H. ,  Sz. Nagy Cs. ,  Szegedy P. ,  Szirmay L. ,  Umann G. ,  Várkonyi B. ,  Viniczay Zs. 
Füzet: 1980/szeptember, 10 - 12. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fizikai jellegű feladatok, Tengelyes tükrözés, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/január: F.2238

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A tükröket (végtelen) félsíkoknak gondoljuk, közös határoló egyenessel ‐ éllel ‐; a fényt az α méretű lapszög tartomány belseje felé verik vissza. Fizikai szempontokat (energiaveszteség stb.) nem veszünk figyelembe.
A fénysugárnak az első visszaverés előtti f0 pályáját ‐ útját ‐ merőlegesnek vesszük a tükörpár e élére. (Lásd alább a megjegyzést.) Ebben a felfogásban a jelenség abban az S síkban játszódik le, amely átmegy f0-on és merőleges e-re, és leegyszerűsödik az egymással a szöget bezáró ET és EU tükröző félegyeneseken való visszaverődésekre. Jelöljük V1, V2, ...-vel a fénysugár egymás utáni visszaverődési pontjait (váltakozva ET-n és EU-n), továbbá m-mel az adott α-hoz a visszaverődések maximális számát.

 
 

Nevezzük ‐ a fizikai szokástól eltérve ‐ f0 beesési szögének a TV1F0=φ1 szöget (F0 az f0-nak egy, a V1 előtti pontja). Erre 0<φ1α, különben nem ez volna az első visszaverődés (ti. amúgy az EU valamely pontja felől jönne f0).
Legyen a visszavert f1 fénysugár egy (V1 utáni) pontja F1, ekkor a visszaverődés törvénye szerint EV1F1=φ1. Csak akkor nem jönne létre EU-n a V2 beesési pont, ha α+φ1180 volna. De mivel φ1 minden értékére gondolunk, minden α-hoz választható olyan φ1 (és persze E-től különböző V1 is), amellyel létrejön V2. És ekkor f1 beesési szöge a V2EV1 háromszög külső szögeként φ2=V1V2U=α+φ1. Eszerint minden tekintetbe vett α-ra m2.
Hasonlóan nem metszi ET-t a V2-ben visszavert f2 fénysugár, ha α+φ2180, azaz 2α+φ1180. Ezt már φ1 megválasztásával sem háríthatjuk el, ha eleve 2α180, azaz 180α2. Másfelől ha α+φ2=φ3<180, akkor létrejön V3, és ott éppen φ3=α+φ2=2α+φ1 lesz a beesési szög.
Meggondolásunkat ismételgetve, akkor lesz maximális a visszaverődések száma, m, ha Vm még létrejöhetett alkalmas φ1 mellett, azaz (m-1)α+φ1<180, tehát 180α>m-1, de Vm+1 már nem jöhet létre, mert bármely φ1 mellett mα+φ1180 amiatt, hogy mα180, amiből 180αm. Szavakban: ha 180α egész szám, akkor mindjárt ez a visszaverődések számának maximálisa, különben pedig az őt közrefogó két egész szám közül a nagyobbik.
Ismerve az [] egészrész-függvény tulajdonságait, eredményünk képlet alakban így írható:
m=-[-180α].

(Ezáltal a szokásoshoz közelebb jutunk a grafikonunk lépcsőinek jobb végpontjain, szokatlan helyzetben jelentkező ,,gombócok'' értelmezésében.)
 

Megjegyzések. 1. A bevezetett egyszerűsítéssel tulajdonképpen minden lehetséges fénysugármenetnek az e élre merőleges síkon való (merőleges) vetületét vizsgáltuk. Ez azért volt elég a kérdés megválaszolásához, mert egy térbeli alakzat akkor és csakis akkor létezik (= ábrázolható), ha a vetülete létezik.
Felmerülhet ez az aggály: az S-en vizsgált vetületünkben a felhasznált szögek nem a valódi nagyságukban mutatkoztak (nagyobbnak látszanak), ha f0 nem merőleges e-re; érvényesek-e tehát meggondolásaink? Igen, érvényesek. Ugyanis pl. a V1-beli, φ1 nagyságú szögek megfelelői mindig egyenlők, továbbá ‐ a törvénynek eddig nem idézett része szerint ‐ f1 ,,benne marad'' abban a síkban, amelyet egyrészt a V1-ben az első tükör síkjára állított merőleges, másrészt f0 határoz meg. Ennélfogva vetítésünk a két egyező szög ,,vetületeit'' is egyenlőknek mutatja.
Egyébként a φ1 szög csak segédszerepet játszott megoldásunkban; azért volt célszerű a használata, mert a kérdésben az α is szög. A fénysugár útját megrajzolni egyszerűbb úgy, hogy F0-nak az első tükörre (ill. ET-re) való F0* tükörképéből indítunk félegyenest V1-en át, majd V1-nek vesszük a V1* tükörképét a második tükörre (EU-ra), és ebből irányítunk V2 felé s í. t. (A V1*, V3*, ... és V2*, V4*, ... képek ET-nek EU-ra való tükörképén sorakoznak, illetve EU-nak ET-re való képén.)
2. Tulajdonképpen a végtelenből jövőnek tételeztük fel a fénysugarat, de ez nem okoz változást a keresett számban. Előállítható φ1>α is a két tükör közti fényforrással és alkalmas réssel, de így már eleve kevesebb a visszaverődések száma.