Feladat: F.2230 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beleznay F. ,  Bohus G. ,  Csikós Zsolt ,  Fodor L. ,  Halász P. ,  Heckenast L. ,  Horváth 718 I. ,  Kappelmayer Hedvig ,  Kelemen B. ,  Kiss 352 Gy. ,  Lipusz Cs. ,  Simonyi G. ,  Slenker Gy. ,  Sz. Nagy Cs. ,  Szegedy Patrik ,  Umann G. 
Füzet: 1980/április, 151 - 152. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikus geometria síkban, Teljes indukció módszere, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/december: F.2230

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tegyük fel, hogy a P1, ... , Pk pontok indexük növekvő sorrendjében helyezkednek el. Jelöljük a PiPj(ij) pontpár fölé rajzolt kört Kij-vel, és rendeljük hozzá minden Pt ponthoz azon Kij körök színeinek halmazát, melyekre i<j. Így minden ponthoz hozzárendeltük az n szín egy részhalmazát. Mint ismeretes, egy n elemű halmaznak 2n különböző részhalmaza van, így ha k>2n, létezik olyan 1q<rk, hogy a Pq és Pr pontokhoz ugyanazon színekből álló részhalmazt rendeltük. Szemléletesen fogalmazva a Pq és Pr pontokba ugyanolyan színű körök "érkeznek jobbról''. Ekkor a Kqr kör és az összes Krm(r<m) kör kivülről érinti egymást, és ez utóbbi körök között a fentiek szerint biztosan létezik a Kqr körrel azonos színű.

 
 Csikós Zsolt (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., II. o. t.)
 

II. megoldás. Az állítást n szerinti teljes indukcióval bizonyítjuk. n=1 esetén k>2, tehát van legalább egy kívülről érintkező körpáros, és ezek egyforma színűek.
Tegyük fel, hogy (n-1)-re igaz az állítás, belátjuk, hogy n-re is teljesül.
Tekintsük a k>2n pontból és a hozzájuk tartozó n színnel kiszínezett körökből álló rendszert. Válasszunk ki ebben egy színt, nevezzük ezt kéknek, és tegyük fel, hogy a pontok az egyenesen balról jobbra, indexük növekedő sorrendjében helyezkednek el.
Megmutatjuk, hogy ha nincs két egymást kívülről érintő kék kör, akkor van a pontoknak egy legalább k/2 pontból álló részrendszere, amelyben nincs kék kör. Legyen H1 azoknak a Pi pontoknak a halmaza, amelyekhez létezik olyan hogy r<i, hogy Kr,i színe kék. H2 legyen azoknak a Pj pontoknak a halmaza, melyekhez létezik olyan s>j, hogy Kj,s színe kék, H3 pedig azoké, melyekből egyáltalán nem indul ki kék kör.
Világos, hogy H1H2H3 az összes pontot tartalmazza. Feltehetjük, hogy H1-ben legalább annyi pont van, mint H2-ben (ellenkező esetben e kettőt felcserélhetnénk). Így a H=H1H3 halmaz tartalmazza a pontoknak legalább felét, azaz legalább [k+12]>2n-1 pontot. Ha két H1-beli Px és Py pontra (x<y) illeszkedő Kx,y kör kék színű volna, akkor ez a kör kívülről érintené a Px ponton átmenő, Px-től balra eső kék színű kört. (Ilyen van, mert PxH1.) Így két H1-beli pontot nem köt össze kék kör. Tehát a H-beli pontok fölé rajzolt körök között egyáltalán nincs kék, hiszen H3-beli ponton nem megy át kék kör. A H-beli pontokat összekötő körök (n-1) színnel vannak színezve, így az indukciós feltétel szerint létezik közöttük két egyforma színű, egymást kívülről érintő kör. Ezek természetesen részei a kiindulási, k pontot tartalmazó rendszernek, így az állítást igazoltuk.
 

 Szegedy Patrik (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Megmutatjuk, hogy k=2n esetén már létezik olyan színezés, melyben nincs két egymást kívülről érintő, azonos színű kör. n=1 esetén ez nyilván teljesül, hiszen egyetlen körről van szó. Feltéve, hogy ez az állítás igaz (n-1)-re, bizonyítjuk n-re.
Tekintsük a 2n pontból és az őket összekötő körökből álló rendszert. Jelöljük az egyenesen balról az első 2n-1-pontot rendre R1, R2, ..., R2n-1-gyel, a pontok másik felét pedig rendre Q1, Q2, ... , Q2n-1-gyel. Mind a két rész pontjaira illeszkedő körök kiszínezhetők a feltevés szerint (n-1) színnel. Az n-edik színt pedig arra használjuk, hogy a két részrendszert összekötő RiQj köröket színezzük. Így nem jön létre két egymást kívülről érintő n-edik színű kör, mert az Ri pontokból csak jobbra, a Qj pontokból csak balra indulnak ki ilyen körök.