Feladat: F.2221 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Benkó B. ,  Berkes L. ,  Csizmadia Bernadett ,  Czakó F. ,  Fodor L. ,  Gabura G. ,  Gregor Z. ,  Halász P. ,  Horváth 718 I. ,  Juhász I. ,  Kainráth Éva ,  Kappelmayer Hedvig ,  Keszei Zs. ,  Kis 963 Gyöngyi ,  Kocsis G. ,  Kunsági M. S. ,  Maloveczky Gy. ,  Mészáros G. ,  Mihálykó Cs. ,  Sárközi Ágnes ,  Sárvári G. ,  Sz. Nagy Cs. ,  Szabó 457 L. ,  Szakál Tünde ,  Tóth G. ,  Umann G. 
Füzet: 1980/április, 148 - 151. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Koszinusztétel alkalmazása, Vektorok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/október: F.2221

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Mivel OA=1, azért cosMOA "hossza'' az OA' szakasz előjellel vett hosszát jelenti, ahol A' az A csúcs vetülete az OM egyenesen, a pozitív irányt O-tól M felé választva. Így azt kell belátnunk, hogy hasonló jelölésekkel

OA'+OB'+OC'=OM.(1)

Megjegyezzük, hogy szabályos háromszögben M egybeesik O-val ‐ és semmilyen más háromszögben nem ‐, ott nincs értelme az állításnak.
 

 
1. ábra

 

 
2. ábra

 

Célszerű az egyenlő szárú háromszögeket is külön elintézni, ilyenekben az OM egyenes maga a szimmetriatengely. Legyen AB=AC(BC), a kör C-vel átellenes pontja C*, és a BC oldal felezőpontja A0; így B' és C' egybeesik A0-lal, A' pedig A-val, tehát mindjárt OA'=OA. Az MAC*B négyszög paralelogramma ‐ ez az ABAC esetben is igaz ‐, mert 2‐2 oldala merőleges CB-re, illetve CA-ra, ezért ‐ az irányt most is beleértve ‐
MA=BC*=2A0O=-2OA0=-(OB'+OC'),
és ezekkel (1) bal oldala így alakul
OA'+(OB'+OC')=OA-MA=OM,
és ezt akartuk megmutatni (1. és 2. ábra)
 

 
3. ábra

 

 
4. ábra

 

Az általános esetre térve, a 3. és 4. ábrán úgy választottuk a betűzést, hogy teljesült az AC=b>c=AB nagyságviszony, tehát β>γ is. Legyen A vetülete BC-re A1, és O vetülete AA1-re O'. Az MOA látószöget az OA, OM egyenesek CB-hez való δ, ε hajlásszögeinek különbségeként határozzuk meg. Az elsőre
δ=90-OAA1=90-(CAA1-CAO)==γ+180-COA2=90-(β-γ).

A másikra, mindjárt a föntebbiek felhasználásával és átalakításokkal, ismert azonosságok alapján
cosε=OO'OM=cosδOM=sin(β-γ)OM,éssinε=O'MOM,
ahol
O'M=A1A-A10'-MA=csinβ-3A0O=2sinγsinβ-3cosα==cos(β-γ)-cos(β+γ)+3cos(β+γ).(2)


Ezekkel

OA'=OAcos(δ-ε)=1OM(sin2(β-γ)+cos2(β-γ)+2cos(β-γ)cos(β+γ))==1OM(1+cos2β+cos2γ).


Mondjuk ki ehhez mindjárt: OA' "érzéketlen'' a bevezetett β>γ nagyságviszonyra, tehát megfelelő betűcserékkel hasonló kifejezést írhatunk fel OB'-re és OC'-re.
Ezekkel a bizonyítandó (1) a következő alakot veszi föl:
3+2(cos2α+cos2β+cos2γ)=OM2=O'O2+O'M2.(3)
Itt a jobb oldal a (2) és O'O=sin(β-γ) alapján, valamint a legutóbbi alakításokat megismételve
sin2(β-γ)+cos2(β-γ)+4cos(β-γ)cos(β+γ)+4cos2α==1+(2cos2β+2cos2γ)+(2+2cos2α),


vagyis egyenlő (3) bal oldalával. Ezzel az állÍtást minden háromszögre bebizonyítottuk, hacsak M nem azonos O-val.
 

Megjegyzés. A (3) bal oldalának alakításaival az OM távolságra az alábbi kifejezéseket is fölírhatjuk:
(OMr)2=43cos2α-3=9-3sin2α=1-83cosα,
ahol 3 a 3 db cos2α "típusú'' tag összegének kiírását rövidíti, 3 pedig a 3 db cosα "típusú'' tényező szorzatának kiírását; ilyenféle rövidítéseket inkább a fizikában szokás alkalmazni.
 

II. megoldás: Helyezzünk koordináta‐rendszert az ábránkra úgy, hogy az origója O legyen, és M az x tengely pozitív felére essék. Ebben a koordináta‐rendszerben az I. megoldásban használt (1) összefüggés azt jelenti, hogy az OA, OB, OC vektorok első koordinátáinak összege egyenlő OM első koordinátájával. Megmutatjuk, hogy ennél több is igaz, nevezetesen
OA+OB+OC=OM.(1*)

Helyezzük az OA+OB+OC összeg kezdőpontját O-ba, és jelöljük ebben a helyzetben a végpontját M*-gal. Ekkor
OA+OB+OC=OM*,
így (1*) azt jelenti, hogy M* azonos M-mel
 

 
5. ábra

 

Legyenek e és f tetszőleges irányú, egységnyi nagyságú vektorok, legyen O a közös kezdőpontjuk, a végpontjuk pedig E és F. Toljuk át f kezdőpontját E-be, új helyzetében a végpontja legyen G. Ekkor (5. ábra)
OG=OE+EG=e+f,
hiszen két vektor összeadásának egyik módja az, hogy egymás után fűzzük őket. Ugyanemiatt
EF=OF-OE=e-f.
Ha e és f azonosak, EF az ún. null‐vektor. Ha e és f azonos állásúak, de ellentétes irányúak, akkor OG=0. Különben az O, E, G, F pontok paralelogrammát határoznak meg, és ebben EFOG, tehát (e+f) merőleges (e-f)-re. Mondjuk azt a könnyebb beszéd kedvéért, hogy két vektor merőleges egymásra, ha állásaik merőlegesek, ha egyikük hossza sem nulla, vagy pedig valamelyikük (esetleg mindkettő) hossza 0. Így most már feltétel nélkül mondhatjuk, hogy (e+f) merőleges (e-f)-re. Mivel OA, OB egységnyi, OA+OB=OM*-OC=CM* merőleges az OA-OB=BA vektorra. Ugyancsak merőleges
OB+OC=AM*azOB-OC=CB  vektorra, ésOC+OA=BM*azOC-OA=ACvektorra.
Itt BA, CB, AC hossza nem lehet 0, mert egy háromszög oldalvektorai. Ha AM*, BM*, CM* valamelyike 0, akkor abban a csúcsban van a háromszög magasságpontja, amelyikkel M* azonos, hiszen ekkor O a szemközti oldal felezőpontja. Különben az AM* és AM, BM* és BM, CM* és CM egyenesek azonosak, ami csak úgy lehet, ha M* azonos M-mel.
 

Megjegyzések. 1. Egy sík vektorai között kétféleképp szokás szorzást definiálni; az egyik eredménye szám, azért ezt "skaláris'' szorzásnak hívják, a másik eredménye vektor, így ez a "vektoriális'' szorzás. Az a, b vektorok skaláris szorzata |a||b|cosε, ahol ε az a, b közti szög. (Ha a, b valamelyike 0, a szorzat 0.) A definícióból kiolvasható, hogy ez a szorzás kommutatív, így erre is érvényes az (a+b)(a-b)=a2-b2 összefüggés. Ebből is látszik, hogy egységvektorok összege és különbsége merőleges egymásra.
 

2. Ismeretes, hogy
OS=13(OA+OB+OC),
ahol S a háromszög súlypontja. Ezt (1*)-gal összevetve kapjuk, hogy OM=3OS, vagyis S az OM szakasz O-hoz közelebbi harmadolópontja. Feladatunk II. megoldása erre az (Eulertől származó) állításra szokásos bizonyítások egyikének adaptálása.