Feladat: F.2197 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1979/szeptember, 15 - 16. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Két pont távolsága, szakasz hosszúsága, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Rombuszok, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/március: F.2197

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a rombusz átlóinak hosszát 2e-vel, 2f-fel, és válasszuk az átlók egyeneseit koordináta-rendszerünk tengelyeinek; így a rombusz csúcsainak koordinátái: A(e,0), B(0,f), C(-e,0), D(0,-f).

 
 

Adjuk a feladat szerinti kiemelt szerepet először az A csúcsnak, erre az esetre a mértani helynek mint e és f függvényének definícióját a következő egyenlet fejezi ki:
PA2=PB2+PC2+PD2,
azaz
(x-e)2+y2=[x2+(y-f)2]+[(x+e)2+y2]+[x2+(x+f)2],
ahol P(x,y) a ponthalmaz tetszőleges pontja. Innen rendezés útján és mindjárt teljes négyzetté kiegészítéssel
(x+e)2+y2=e2-f2.(1)

Ez e2-f2>0, azaz e>f(>0) esetében annak a körnek az egyenlete, melynek középpontja C (az A-val szemben fekvő csúcs) és sugara r=e2-f2; ha e=f, akkor (1)-et csak a C pont elégíti ki, végül 0<e<f esetében semmilyen pont sem elégíti ki kapott egyenletünket, a keresett halmaz üres.
Rögzítsük most az e>f nagyságviszonyt, ekkor a feladat szerinti "valamelyik'' csúcs szerepét sorra A-nak, B-nek, C-nek, D-nek adva, az 1. és a 3. esetben egy-egy kört kapunk C, ill. A körül a fönti r sugárral, a 2. és 4. eset viszont nem hoz járulékot a halmazhoz, tehát a mértani hely az A és C pontok ‐ a rombusz hegyesszögű csúcsai ‐ körüli r sugarú körök egyesítése.
Ha viszont speciálisan e=f, akkor a követelményt a négyzetté specializálódott rombusznak a négy csúcsa elégíti ki, más pont nem.
Lépéseink megfordíthatók, tehát a két kör pontjai valóban megfelelnek.
Egyszerű eljárást adhatunk a körök megszerkesztésére: legyen az OC félátló fölötti Thalész-kör és az O körüli, D-n átmenő kör egyik közös pontja E, itt átmegy a C körüli kör (e<f esetén E nem jön létre).
 

Megjegyzés. Többen a rombusz egyik csúcsát vették origónak és az innen induló oldalak egyikét az egyik koordinátatengelynek. A számítás így kissé hosszabb, de az az érdekes eredmény adódik, hogy a két kör sugara ABcosDAB, a szög természetesen szükséges volt a további két csúcs paraméterének.
Kiadódik persze ez a fenti eredményből is
e=ABcosφ2,f=ABsinφ2
és
e2-f2=AB2(cos2φ2-sin2φ2)=AB2cosφ.

És még egy szerkesztést is kiolvashatunk belőle: ha D vetülete az AB oldalra F (és AF<AB), akkor r=AG az AB, AF szakaszpár mértani középarányosa, és G is pontja a mértani helynek.