Feladat: F.2175 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hajnal Péter ,  Tóth Viktor 
Füzet: 1979/április, 157 - 158. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szélsőérték differenciálszámítással, Fizikai jellegű feladatok, Alakzatok súlypontja (tömegközéppontja), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/december: F.2175

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelölje x a pohárban levő víz, h pedig a súlypont cm-ben mért magasságának mérőszámát. A víz fajsúlyát 1  pond/cm3-nek véve, h-t a fizikában tanultak alapján a következőképpen írhatjuk fel:

h=20xx2+2004,820x+200  cm=x2+962(x+10)  cm.
Feladatunk annak meghatározása, hogy mely x0 érték esetén lesz h a lehető legkisebb. A feladatot differenciálszámítás felhasználásával oldjuk meg. A h=h(x) függvény x szerinti első deriváltja:
h'=2x(2x+20)-2(x2+96)4(x+10)2=(x-4)(x+24)2(x+10)2.
Megállapíthatjuk, hogy a derivált függvény 0x<4 esetén negatív, x>4 esetén pedig pozitív. A számláló képe ugyanis olyan felfelé nyíló parabola, amelynek zérushelyei -24 és 4, a nevező pedig x0 mellett mindig pozitív.
Ez azt jelenti, hogy a h függvény a 0x<4 intervallumban szigorúan monoton fogyó, a 4<x< intervallumban viszont szigorúan monoton növekedő. Ezért a h=h(x) függvény a 0x< intervallumbeli legkisebb értékét az x=4 helyen veszi fel. Tehát 4  cm-es vízmagasság esetén lesz a súlypont a legalacsonyabban.
A h(x) legkisebb értéke szintén 4-nek adódik, vagyis a súlypont éppen a víz felszínére esik, amikor a legalacsonyabban van.
 

 Hajnal Péter (Szeged, Radnóti M. Gimn., IV. o. t.)
 

II. megoldás. A h=h(x) függvény minimumhelyét többféle módon meghatározhatjuk differenciálszámítás alkalmazása nélkül is: pl. a számtani és mértani közép közötti egyenlőtlenség alapján, vagy a másodfokú egyenlet diszkriminánsával való okoskodással. Ezeknek a matematikai módszereknek alkalmazása során lényegtelen, hogy mi a vizsgált függvény konkrét fizikai jelentése. Jelen feladatunkra viszont egy olyan megoldást is adhatunk, amely szorosan a feladat fizikai tartalmához kapcsolódik.
Az I. megoldásból ismert eredményben figyelemre méltó, hogy a súlypont a víz felszínére esik, amikor a legalacsonyabban van. Nos, ez nem véletlen. Ugyanis mindaddig, amíg a vizet a súlypont alá töltjük, a súlypont magassága állandóan csökken, mihelyt azonban a súlypont találkozik a víz felszínével, az újabb vízmennyiség a súlypontot emelni fogja, de persze úgy, hogy a súlypont a víz felszíne alatt marad. Ennek alapján a keresett vízmagasság egyszerűen az
x2+962(x+10)=x
egyenletből számítható ki az x0 feltétel mellett.
 

 Tóth Viktor (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzés. A pohár falvastagságát alul elhanyagoltuk. Eredményünk vastag falú pohár esetén is helyes, ha a súlypont magasságát a pohár aljának belső felületétől mérjük.