Feladat: F.2161 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh S. ,  Benkó B. ,  Bertóti E. ,  Bogdán Klára ,  Botta Melinda ,  Bukta Gy. ,  Bölcsföldi L. ,  Cseri I. ,  Csirke Zs. ,  Dénes L. ,  Erdélyi T. ,  Fodor L. ,  Fülöp Veronika ,  Inacsovszky Judit ,  Király E. ,  Kőrössy Katalin ,  Kovács G. ,  Laszip F. ,  Lendvai J. ,  Liszkay L. ,  Molnár Emese ,  Németh K. ,  Pátkai Andrea ,  Pintér F. ,  Schwarcz P. ,  Szegedy P. ,  Szekeres G. ,  Szőke S. ,  Tulipán Gy. ,  Varga J. ,  Varga Lívia ,  Winkler R. ,  Zakar L. 
Füzet: 1979/január, 10 - 12. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt alakzatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/szeptember: F.2161

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Azt fogjuk bizonyítani, hogy a BCD szög felezőjének az AD szakasszal való K metszéspontját B-vel összekötve, ez az egyenes felezi az ABC szöget. Ebből már következik, hogy K egyenlő távolságra van a DC,CB, valamint AB oldaltól, és mivel a hatszög szimmetrikus AD-re mint tengelyre, azért K a DE, EF és FA oldaltól is egyenlő távolságra van; így pedig a K körüli, AB-t érintő kör a hatszögnek mind a hat oldalát érinti.

 
 

Az ABCD konvex húrnégyszögre vonatkozó állításunk akkor is helyes, ha AD a körnek tetszőleges húrja; ezért nem fogjuk felhasználni, hogy AD átmérő.
P-nek abban a P0 helyzetében, amelyre AP0=P0D, az ADC0B0 húrnégyszög szimmetrikus trapéz, C0B0DA, és K0 azonos P0-lal, hiszen DC=DP alapján DC0P0=DP0C0=B0C0P0 , és a szimmetria alapján K0B0 is felezi az AB0C0 szöget, amint állítjuk.
Most már az általánosság csorbítása nélkül föltehetjük, hogy AP<PD (más szóval: hogy a húrnak P-hez közelebbi végpontját jelöltük A-val). Így nyilván
α=BAD>B0DA=C0DA>CDA=β.
A C-nél levő szög felezője AD-t a PD szakasz belsejében levő K-ban metszi, mert az ábra szerint, a forgásszögeket a CP alapiránytól mérve
PCK=PCD-KCD=12(180-β)-12BCD==12(180-β)-12(180-α)=12(α-β)>0.


Eszerint P a BK egyenesnek C-t nem tartalmazó partján van.
A BK szakasznak C-ből és P-ből vett látószögeire viszont AB=AP alapján fennáll
BCK=12BCD=12(180-BAD)=BPA=180-KPB,
vagyis K, C, B, P ebben a sorrendben egy kör pontjai. Így pedig az előbbi számítás felhasználásával
ABK=ABP+PBK=12(180-α)+PCK=12(180-β)=12ABC.
Ezzel a kiindulásul kimondott állításunkat bebizonyítottuk.
 
Megjegyzések. 1. Sok téves dolgozat született a következő megfontolás alapján: ,,Ha egy hatszögbe kör írható, akkor ‐ mint egyszerűen belátható ‐ 3‐3 nem szomszédos oldala hosszainak összege megegyezik. Már pedig ez teljesül a kérdéses hatszögben.'' Ámde ez az egyenlőség csak következmény, csak szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a hatszögbe kört lehessen írni. Kör köré írt négyszögre a megfordítás is igaz, de az iskolai anyagban ez sem kerül bizonyításra.
2. Mások félreértése az volt, hogy a H. S. M. Coxeter‐S. L. Greitzer: Az újra felfedezett geometria c. könyv 127. oldalán olvasható tételben ‐ ,,ha egy hatszög három átlója egy ponton megy át, akkor a hat oldal érinti ugyanazt a kúpszeletet, ...'' ‐ kúpszeletként csak körre gondoltak. ‐ Mindkét téves hivatkozásra ellenpélda, ha egy helyes ábrának merőleges affin képeit vesszük AD-re mint tengelyre, egymás után két különböző λ arányszám mellett.
3. Körülírt és beírt körrel egyaránt bíró sokszöget bicentrikusnak (két középpontúnak) szokás mondani. Az ilyenekben ‐ a háromszögben ismert Euler-féle relációhoz hasonlóan ‐ ismeretes néhány összefüggés az r és ϱ sugarak és a középpontok d távolsága között (esetünkben 2d=KD-KA):
3-szögben d2=r2-2rϱ;
4-szögben 2ϱ2(r2+d2)=(r2-d2)2;
5-szögben ϱ(r-d)=(r+d)((r-ϱ)2-d2+2r(r-ϱ-d));
6-szögben 3(r2-d2)4=4ϱ2(r2+d2)(r2-d2)2+16r2ϱ4d2.