Feladat: F.2149 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1978/november, 126 - 127. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Körülírt kör, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/április: F.2149

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A követelmény természetesen úgy is teljesül, ha a feldarabolás egyenlő szárú háromszögei között az egybevágók száma több, mint 3. Ilyen feldarabolást mutatunk, a következőkre támaszkodva:
1. minden háromszög felbontható 2 derékszögű háromszögre,
2.minden derékszögű háromszög felbontható 2 egyenlő szárú háromszögre, végül
3.minden háromszög felbontható 4 hozzá hasonló, és egymás közt egybevágó háromszögre.

 
 

Legyen A a háromszög legnagyobb szögének csúcsa, ha pedig több ilyen van, akkor valamelyik ezeknek a csúcsai közül, a másik két csúcs B és C, az AB; AC oldal felezőpontja O1, ill. O2. Az A-ból induló AA' magasság a háromszöget 2 (valódi) derékszögű háromszögre osztja, az ezek köré irt körökben O1A', ill. O2A' egy-egy sugár, az eddigiekkel tehát 4 (valódi) egyenlő szárú háromszögre bontottuk ABC-t. Ezek valamelyikét a középháromszögének oldalai mentén szétvágva, hozzá hasonló, vagyis egyenlő szárú háromszögeket kapunk, szám szerint 1 helyett 4-et, a részek száma tehát 4-ről (4-1)+4=7-re emelkedik.
A feladatot ezzel megoldottuk, feldarabolásunk akkor is megfelelő, ha az ABC háromszög oldalai közt egyenlők is vannak.
 

Megjegyzés. Nyilvánvaló, hogy eljárásunk utolsó lépését bármelyik darabon megismételhetjük, tehát a feladatot minden olyan esetre megoldottuk, ahol a részek előírt száma n=3k+1 és k2, egész szám.
n20 mellett a 3-mal való osztás maradékára való tekintet nélkül megoldható a feladat, elegendő egyszer vagy kétszer 22 helyett 32 egybevágó darabra vágni az egyik ,,utolsó'' háromszöget.
 

II. megoldás. Írjunk a háromszögbe írható kör O középpontja körül a beírtnál ,,kicsivel nagyobb'' kört. Az oldalakkal való 6 metszéspontot O-val összekötő sugarak egyenlő szárú háromszögekre vágják a metszéspontok alkotta hatszöget, és ezek közül az a 3 egybevágó, amelyeknek az alapja az eredeti háromszög egy-egy oldalán van, hiszen ezeknek egyenlő a magasságuk is, ti. a beírt kör sugara. ‐ A hatszög ,,új'' oldalai által lemetszett háromszögek is egyenlő szárúak, így 9 egyenlő szárú háromszögünk van. Ebből 2 megszűnik ‐ egy ,,befelé'' és egy ,,kifelé'', ha körünket addig növeljük, hogy átmenjen a háromszög legnagyobb szögének csúcsán. ‐ Ezzel megoldottuk a feladatot.
 

Megjegyzés. Az oldalak különbözőségének követelményét a szerkesztő bizottság kapcsolta hozzá a megjelölt forrásban talált feladathoz, avégett, hogy az utóbbi megoldás is használható legyen.