Feladat: F.2144 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1978/szeptember, 11 - 12. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szélsőérték differenciálszámítással, Téglatest, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/március: F.2144

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A téglatest szimmetriái alapján a kérdéses összeg négy tagja egyenlő, továbbá XY=2GX, így elég vizsgálnunk az f(x)=GX+2XA függvénynek (az összeg felének) változását, ha GX=x a [0,GE] intervallumban változik. Legyen AB=2b és AE=e, így

f(x)=x+2(b-x)2+e2.

Deriváltja eltűnésének feltétele
f'(x)=1-2(b-x)(b-x)2+e2=1-2XEXA=0,
vagyis
XEXA=cosEXA=12,EXA=60.
Ez akkor és csak akkor teljesül, ha ‐ visszatérve a változó használatára és figyelembe véve a mondott értelmezési tartományt ‐
b-x(b-x)2+e2=12,x=b-e30,be3;
szavakban: ha a GEA síkban AE-vel 30-os szöget bezáró egyenes a fedőlap középvonalát E és G közötti X pontban metszi, függvényünknek csak ebben az esetben lehet szélső értéke az intervallum belsejében, illetve éppen G-ben.
 
 

Mindenesetre f'(b)=1>0. Ha X a GE szakasz belsejében keletkezett, akkor EGA<EXA=60, és így
f'(0)=1-2bb2+e2=1-2GEGA=1-2cosEGA<0,
tehát f'(x) az intervallumban növekvő, negatívból pozitívba megy át, és így f(x)-nek minimuma van a talált helyen. Ha pedig az f'(x)=0-t adó helyre x<0, és ide értve x=0-t is, akkor f(x) a [0,GE] intervallumban növekedő, tehát minimuma x=0 mellett van, amikor X azonos G-vel.
 
Megjegyzések. 1. Ismert síkbeli feladatba megy át 2AX+XG minimumának a kérdése, ha D helyett a fedőlap síkjára való D' tükörképét vesszük, másrészt egyelőre nem korlátozzuk X-et az EF egyenesre, csak az AGD' háromszög síkjára. Ismeretes, hogy így az XA+XG+XD' összeg a háromszög ún. izogonális (magyarul: egyező látószögű) pontjára a legkisebb, amelyből az AXG, GXD' és D'XA látószögek közös értéke 120. Ez a pont azonban csak akkor létezik, ha a háromszög egyik szöge sem nagyobb 120-nál; ha viszont van ilyen szög, akkor annak a csúcsára minimális az összeg és a látószögek ilyenkor nem egyenlők. ‐ Esetünkben GA=GD' miatt csak G-ben lehet szó ilyen szögről, éppen ennek esetét zárta ki (emelte ki) a megoldás. ‐ Az AGD' háromszög tengelyes szimmetriája alapján az izogonális (régebbi nevén: Torricelli-féle) pont az EG magasságra esik.
2. Visszatérve az eredeti feladatra, kérdésünk rokonságban áll az A, B, C', D' (egy síkbeli) pontok közti minimális összhosszúságú úthálózat kérdésével (lásd a P.20. problémát, K. M. L. 39 (1969) 215. old., továbbá speciális esetre a Gy. 1317. gyakorlatot, 44 (1972) 112. old.).
3. Könnyen adódik az a sejtés, hogy ha az EF középvonalon nem találtunk X (és Y ) pontot, akkor a fedőlap AD-vel párhuzamos középvonalán lesz megfelelő pont.
4. A feladat tekinthető a következő (egyszerűsített) gyakorlati probléma részének: két egymásra merőleges irányú (különböző szélességű) csatorna egy várost 4 részre tagol. Olyan gyaloghidat kívánunk a keresztezés fölött lépcsőfeljárókkal, amely a város bármely két része közt összeköttetést létesít. (Magasságát a hajózás szabja meg. Ekkor persze a lépcsők meredeksége is figyelembe veendő.)