Feladat: F.2138 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Vigassy Lajos 
Füzet: 1978/szeptember, 8 - 10. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Eltolás, Műveletek helyvektorok koordinátáival, Térgeometriai bizonyítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/február: F.2138

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tegyünk magunk elé egy téglatestet a szokásos beállításban. Ekkor egy, a föltevéseknek eleget tevő egyeneshármast alkot a hátsó alapél (e1), a bal oldali fedőél (e2) és az elülső jobb oldalél (e3) (1. ábra). Vegyük egy (térbeli) derékszögű koordináta-rendszer O origójául a bal elülső alsó csúcsot és az x1, x2, x3 tengelyeket rendre e1, e2, e3-mal párhuzamosnak, továbbá legyenek a téglatest O-val átellenes csúcsának koordinátái a, b, c (egyik sem 0, különben legalább 2 tükrözési tengelyünk metszené egymást).

 
 

Egy térbeli pontnak egy egyenesre való tükrözése csupán síkbeli feladat, megkeressük a pontnak az egyenesre való vetületét és arra mint centrumra tükrözünk. ‐ A T(α,β,γ) tárgypontnak a C(u,v,w) pontra való tükörképe pedig a K(2u-α,2v-β,2w-γ) pont, így lesz ugyanis CK=TC.
Esetünkben a P(α,β,γ) pontnak e1-re való tükrözésében a centrum (a,b,0), hiszen PCe1 miatt PC párhuzamos az x2x3 síkkal, az első koordináta egyezik P első koordinátájával, másrészt e1-nek az x2x3 koordinátasíkra való vetülete a (0,b,0) pont, és így e1 minden pontjának 2. és 3. koordinátája b, ill. 0. Így Q(-α,2b-β,-γ). Hasonlóan e2-nek az x1x3 síkra, majd e3-nak az x1x2 síkra való vetülete a (0,0,c), ill. az (a,0,0) pont, ezért a második centrum (0,2b-β,c), tehát R(-α,2b-β,2c+γ), végül a 3. centrum (a,0,2c+γ) és végeredményünk S(2a+α,-2b+β,2c+γ).
Ezek szerint S koordinátái a P koordinátáiból rendre a 2a, -2b, 2c állandó (azaz P-től független szám) hozzáadásával állnak elő. Ez eltolást jelent, az eltolás vektorának komponensei éppen ezek a szakaszok. A vektort a maga egészében is szemléltethetjük a téglatesttől függetlenül is: 2E1E3, ahol E1 az e1-ből a rá merőleges, e2-n átmenő sík metszi ki, és ugyanígy keletkezik E3, az 1-es index helyett 3-ast írva. Más szóval: e1-nek e2-höz legközelebbi pontjából a legrövidebb úton átmegyünk e2-re ‐ ami e3 irányú, |c| nagyságú elmozdulás ‐, innen e2-n átmegyünk ennek e3-hoz legközelebbi pontjába ‐ ami e2 irányú, |b| nagyságú elmozdulás, egyébként ugyanekkora az e1 és e3 távolsága ─, végül ismét legrövidebben e2-ről e3-ra; az eltolásvektor az elmozdulások eredőjének 2-szerese.
 
Megjegyzések. 1. E1 és E3 leírásából látjuk, hogy adott e1, e2, e3 egyenes-hármas egyértelműen meghatározza a felhasznált téglatestet.
2. Nem tetszetős, hogy az eredményben a b koordináta eltérő szerepet kapott az a és c egyező szerepétől. Ez azonban nem az origó helyének megválasztásán múlt, sem a tengelyek irányításán ‐ egyébként a tengelyekre nem is mondtunk ki irányítást, ahogy a, b, c-re sem mondtuk, hogy pozitívok volnának. Ha a rendszert később választjuk az alakzathoz, az eredmény soha nem függhet a megválasztástól. És az sem lényeges, hogy a és c szerepe egyezőnek látszik, az E1E3 irányításában már más az e1 és e3 szerepe. Az eredmény csak a tükrözések sorrendjén múlik, más sorrend mellett a téglatest másik-másik irányított testátlója adná az eltolásvektor felét, az a testátló azonban nem szerepelhet, amelyiknek egyik végpontja sincs rajta e1, e2, e3 valamelyikén.
 
 

II. megoldás. Az e egyenesre való tükrözést tekinthetjük az e mint tengely körüli, 180-os elfordításnak is (a két forgási irány bármelyike mentén). A tengely körüli, 2φ szögű elfordítás pedig felfogható két síkon való egymás utáni tükrözésnek, mindkét sík átmegy a tengelyen, az első tükörsíkot a másodikba átvivő elfordítás szöge φ, az irányt is beleértve; az egyik tükörsík a tengelyen át tetszés szerint választható. Esetünkben, φ=90 alapján, a tükrözések sorrendje lényegtelen. (Mindezek könnyen beláthatók a megfelelő ‐ ismert ‐ síkbeli tételek alapján.)
Állítsuk elő ismét az előbbi téglatestet: vegyük e1, e2, e3 mindegyikén át azt a 2 síkot, amely merőleges a másik két tükrözési tengelyre. (Bármelyik ilyen 2 sík egymástól különböző, különben az egyenesek nem lennének páronként kitérők.) Legyen az ABCDEFGH téglatesten a 3 tükrözési tengely rendre AB, EF és CH (2. ábra), ekkor a kívánt tükrözéssorozat eredménye ugyanaz, mint a test
ABF,ABD;FEA,FEH;HCD,HCB
lapsíkjain való tükrözés eredménye. Könnyű belátni, hogy az első három tükrözés eredménye a 3 sík közös A pontjára való tükrözés, a további háromnak az eredménye pedig a H-ra való tükrözés. Így már az AH testátló és a P pont síkjában leírható a kívánt eljárás eredménye.
Most már az ismert (síkbeli) tétel alapján úgy kapjuk S-et P-ből, hogy ezt az első centrumból a másodikba vivő AH vektor 2-szeresével eltoljuk.
Érdekes, egyszerű példa, ha P-ként a téglatest M középpontjának A-ra való tükörképéből indulunk ki.
 

 Vigassy Lajos