Feladat: F.2124 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1978/április, 154 - 155. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Koszinusztétel alkalmazása, Síkbeli szimmetrikus alakzatok, Sokszögek szimmetriái, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/december: F.2124

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen egy nagy kör sugara r. Nyilvánvaló, hogy a kis körök középpontjai közül 6 egy szabályos hatszög csúcsait adja, a hetedik pedig e hatszög középpontja. Az érintkezések és az egész ábra szimmetriái alapján a 6 nagy kör középpontjai is egy szabályos hatszög csúcsait adják és ezek az ábra C centrumától 2r távolságra vannak.
Tekintsük azt a háromszöget, amelyet a jobb felső nagy kör O1, a jobb oldali kis kör O középpontja, valamint C alkot, ebben CO1=2r, CO=2, O1O=r+1 és O1CO=30, ennélfogva a cosinustétel alapján, majd 0-ra redukálva

(r+1)2=4r2+4-43r,r2-23(1+23)r+1=0.


Valóban másodfokú egyenletet kaptunk, anélkül, hogy erre törekedtünk volna. A leírt fölismerések alapján ugyanis csak így juthattunk közelebb r-hez. Most viszont ‐ mivel az egyenlet diszkriminánsa 16(1+3)/9>0, így a gyökök valósak, másrészt mindkettő pozitív, hiszen összegük is, szorzatuk is pozitív‐, feladatunk előírása nélkül is meg kellene vizsgálnunk, melyik gyök felel meg, ha egyáltalán megfelel valamelyik.
Szövegünk, az r>1 "kiegészítő'' követelményt adja, de ezt nem használtuk fel a felállításban, nem is használhattuk volna! Az
r1=13(1+23+21+3)=2,59
gyök ennek eleget tesz, és a mérés szerint a nagy és kis sugarak arányára ez megfelelő érték; elfogadjuk.
 
 
Egyenletünk együtthatóiból a két gyök szorzatára r1r2=1, tehát r1>1 alapján 0<r2=1r1<1. Ennek a következő jelentést tulajdoníthatjuk. Az r1 sugarú körök együttese, "koszorúja'' a C középpontú, 30 szögű, 1r1 arányszámú forgatva zsugorítással átmegy a kisebb körök koszorújába, ugyanez a transzformáció a kis koszorút egy még kisebb koszorúba viszi át, és r2 éppen ezt az új koszorút alkotó körök sugarát adja meg.
Valóban, visszatekintve az egyenlet felállítására, a következőket mondhatjuk. Azzal, hogy kis köreink sugarát ismertnek tekintjük, ezek mintegy kiindulási, "régi'' köröknek nevezhetők, és hozzájuk keressük a "másik méretű'', az "új'' körök sugarát. Egy "új'' kör
egyszerűsített leírása: a C centrumból félegyeneseket húzunk két szomszédos régi kör középpontján át, és az új körnek ezt a két félegyenest is és a vett két régi kört is érintenie kell (a szimmetria miatt ez nem 4 követelmény!). Ez "befelé'' éppúgy lehetséges, mint ahogyan kifelé. A felhasznált háromszög oldalai a "belső'' elképzelés szerint is 2, 2r és (r+1). Tehát "nagy'' helyett "új'' körökről beszélve, r1 és r2 egyenjogú megoldások.
 
Megjegyzések. 1. A megállapításból látható, hogy az eredeti ábra végtelen mintává fejleszthető tovább: tetszőleges kört felvéve, majd köré 6 ugyanekkora kört rajzolva, ezek köré újabb 6 egymást is érintő kör rajzolható stb.; illetve az eredeti középső kör helyett 6 még kisebb, egymást és a hat kis kört érintő kör rajzolható, ezekbe újabb 6 még kisebb kör stb. A minta mindig befejezhető úgy, hogy középre a 6 legkisebb körrel egyenlő nagyságú, ezeket érintő kört rajzolunk.
2. Tulajdonképpen önmagunknak nehezítjük meg a munkát, ha ilyen "előítéleteket'' viszünk be, mint "nagy'' kör. Az ábra zavarni is tud!