Feladat: F.2118 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1978/március, 103 - 104. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrnégyszögek, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül sokszögekben, Szabályos sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/november: F.2118

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Néhány próba alapján ezt sejtjük: olyan két átló összege egyenlő egy harmadikkal, amelyek közti szög 120. (ti. ha a két átlót a szabályos 3k-szög egy csúcsából a két ellentétes körüljárási irányban választjuk meg, "lokalizáljuk''). Ezt fogjuk bizonyítani.

 




 

Legyen az ABC háromszögben a C-nél levő szög 120, továbbá CACB, az AC oldal C-n túli meghosszabbításán D az a pont, amelyre CD=CB, végül D tükörképe az AB egyenesre E. Ekkor a BCD háromszög egyenlő oldalú, ezért egyrészt AEB=ADB=60=180-ACB; tehát az EACB négyszög húrnégyszög, E rajta van az ABC háromszög körülírt körén, másrészt AE=AD=AC+CB.
Megmutatjuk, hogy a szabályos 3k-szög A0,A1,A2,...,Ak,Ak+1,...,A3k-1 csúcsai közül lehet kiválasztani olyan négyet, amelyeknek átadhatjuk az előbbi A, C, B és E pont szerepét. Nyilvánvalóan megfelel az A=Ak, B=A0 választás, mert így a rövidebbik AB=AkA0 ívhez tartozó középponti szög A0OAk=k3603k=120, a hosszabbik AkA0 ívhez tartozó középponti szög 240, így a rövidebb A0Ak ív minden belső C pontjára A0CAk=120. Itt C szerepére alkalmas minden olyan Ai csúcs, amely nem szomszédos sem A0-lal, sem Ak-val, azaz amelyekre AiA1 és AiAk-1, vagyis amelyekre 2ik-2. Ilyen sokszögcsúcs van, ha k-22, azaz k4, továbbá ekkor E is sokszögcsúcs, hiszen C tükörképe a BO sugárra.
Feladatunk a k>4 reláció bizonyítása volt. A k=4 esetben két egyenlő hosszú átló összege egyenlő az A0A4 átlóval. Az állítás k>4-re tulajdonképpen ezt mondja: van kétféle olyan átlóhosszúság, amely ...; hiszen természetes, hogy szabályos sokszögben mindenféle átlóhosszúság annyi példányban van meg, mint az oldalak száma ‐ nyilvánvalóan kivéve a páros 2m oldalszámú sokszög leghosszabb átlóit, átmérőit: A0Am,A1Am+1,...,Am-1A2m-1, amelyekből csak m példány van.
 

Megjegyzések. 1. A megfelelő átlópárokat csak egyszer kapjuk meg, ha 2ik2, tehát számuk [k2]-1.
2. Lényegben ugyanez a bizonyítás, ha arra hivatkozunk, hogy a szabályos ABF háromszög köré írt kör bármely P pontjára a PA, PB, PF szakaszok közül a két kisebb együttvéve egyenlő a legnagyobbikkal.
3. Több dolgozat használta fel Ptolemaiosz (I.) tételét (konvex húrnégyszög átlóinak szorzata egyenlő a két-két szemben fekvő oldalból képezett szorzatok összegével).
4. Bizonyítható az állítás goniometriai úton is, annak fölhasználásával, hogy a szabályos 3k szög átlójára
A0Ai=2rsini23603k=2rsinik60,(i=1,2,...,3k-1).