Feladat: F.2100 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balázs I. J. ,  Blázsik Z. ,  Cseke I. ,  Csikós B. ,  Erdélyi T. ,  Fordán T. ,  Frank J. ,  Hajnal P. ,  Horváth 619 Miklós ,  Hülber E. ,  Ivanyos G. ,  Jekkel P. ,  Knébel I. ,  Koncz K. ,  Laczkó M. ,  Lenkei P. ,  Pósafalvi A. ,  Révész T. ,  Spilkó J. ,  Szalkai I. ,  Székely Z. ,  Tóth 695 István ,  Tóth Cs. ,  Vágvölgyi Sándor 
Füzet: 1977/november, 133 - 134. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságvonal, Körülírt kör, Húrnégyszögek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/május: F.2100

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a BC, B0C0 szakaszok felezőpontját A0-lal, F-fel, az utóbbi felező merőlegesét f-fel, az AB0C0 háromszög köré írt kört k-val. Az AF egyenes k-t másodszor F-en túli darabján metszi, ezt a metszéspontot jelöljük M0-lal, M0-nak f-re vonatkozó tükörképét (ami szintén k-n van) M1-gyel. Az AA0A1 háromszögben A1-nél derékszög van, F az AA0 átfogó felezőpontja, f tehát az A0A1 szakasznak is felező merőlegese, így M1 rajta van az A1F egyenesen. Megmutatjuk, hogy M1 az A1B0C háromszög köré írt körön is, az A1C0B háromszög köré írt körön is rajta van, ezzel feladatunknak mindkét állítását belátjuk.
Mivel B és C szerepe eddig még szimmetrikus volt, elég belátnunk például, hogy a B, A1, C0, M1 pontok egy körön vannak. A k körben az M0, C0 pontok az AB0 húrnak ugyanazon az oldalán vannak, ezért belőlük ez a húr egyenlő szögek alatt látszik:

AC0B0=AM0B0.
Itt az első egyenlő az ABC szöggel, a második a C0M1F szöggel.
 

 

1. ábra
 

Ha tehát ABC hegyesszögű háromszög (1. ábra), készen is vagyunk, hiszen ekkor A1 a BC, M1 pedig az A1F szakaszon van, és C0M1F épp a konvex BA1M1C0 négyszög B-vel szemközi csúcsánál levő külső szöge.
 

 

2. ábra
 

Ha az ABC háromszögben A-nál 90-os, vagy annál nagyobb szög van (2. ábra), M1 azonos A1-gyel, vagy A1F-nek A1-en túli meghosszabbításán van, és A1 továbbra is a BC szakaszon van. Ekkor tehát B és M1 az A1C0 egyenesnek ugyanazon az oldalán vannak, és belőlük az A1C0 szakasz egyenlő szögek alatt látszik.
 

 

3. ábra
 

Ugyanez igaz, ha a B-nél levő szög nagyobb 90-nál (3. ábra), csak most azért, mert ezek a szögek az ABC, C0M1F szögek mellékszögei. (Ha ABC=90, A1 azonos B-vel, állításunk nyilvánvaló.)
 

 

4. ábra
 

Végül, ha ACB90, a BA1M1C0 négyszög pontosan azért húrnégyszög, mint az első esetben (4. ábra).
 

Megjegyzés. Elkerülhettük volna a négy eset külön vizsgálatát a forgásszögek felhasználásával. Azért választottuk most mégis az esetek szétválasztását, hogy megmutassuk, bizonyításunk alapgondolata olyan egyszerű, hogy még az összes eset sorravétele sem nagy munka mellette.