Feladat: F.2079 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balázs I. J. ,  Blázsik Z. ,  Csapó Ildikó ,  Cseke I. ,  Csikós B. ,  Erdélyi T. ,  Fegyverneki S. ,  Filakovszky P. ,  Frank J. ,  Hajnal P. ,  Horváth 619 Miklós ,  Hülber E. ,  Ivanyos G. ,  Knébel I. ,  Koncz K. ,  Lenkei P. ,  Németh 892 Róbert ,  Rapai T. ,  Samu P. ,  Somogyi Á. ,  Székely Zoltán ,  Szigeti A. ,  Szőke R. ,  Tóth Cs. ,  Várnagy P. ,  Vass J. 
Füzet: 1977/november, 123. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Indirekt bizonyítási mód, Oszthatósági feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/február: F.2079

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nyilván fel kell tennünk, hogy n egész is, különben az állítás nem igaz. Jelöljük 5nsinnα-t Sn-nel, és 5ncosnα-t Cn-nel. Akkor

Sn+1=5n+1sin(nα+α)=(5nsinnα)(5cosα)+(5ncosnα)(5sinα)=SnC1+CnS1,Cn+1=5n+1cos(nα+α)=(5ncosnα)(5cosα)-(5nsinnα)(5sinα)=CnC1-SnS1.


Mivel S1=3, azért C1 csak ±4 lehet. Ezekből az értékekből kiindulva és a fenti képletek alapján számolva az Sn, Cn sorozatok elemeiként csupa egész számot kapunk, hiszen a képletekben csak szorzás, összeadás és kivonás szerepel.
Megmutatjuk, hogy nincs olyan n, amelyre Sn osztható volna 5-tel. Ha ugyanis volna ilyen n, akkor
Sn2+Cn2=52n
miatt arra Cn is osztható volna 5-tel, és ettől kezdve mindkét sorozat minden tagja osztható volna 5-tel. Mivel
Sk2=12(52k-C2k),
ha valamely k-ra C2k osztható volna 5-tel, akkor Sk is osztható 5-tel. Ebből végül is azt kapnánk, hogy Sn minden n-re osztható 5-tel, ámde S1 nem osztható 5-tel.
 

 Székely Zoltán (Szekszárd, Garay J. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Hasonlóan látható be általában, hogy minden n-hez található sinx-nek mint változónak olyan pontosan n-edfokú, egész együtthatós An, Bn polinomja, hogy
sin2kα=(cosα)A2k-1(sinα),cos2kα=B2k(sinα),sin(2k+1)α=B2k+1(sinα),cos(2k+1)α=(cosα)A2k(sinα).


Ebből már következnek állításaink, ha még azt is belátjuk, hogy az An, Bn polinomokban a legmagasabb fokú tag együtthatója nem osztható 5-tel.