Feladat: F.2072 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Baumann O. ,  Csikós B. ,  Csikós Balázs ,  Csók T. ,  Dózsa G. ,  Erdélyi T. ,  Filakovszky P. ,  Gallai L. ,  Hazag T. ,  Helyes Balázs I. ,  Horváth 169 T. ,  Horváth 619 M. ,  Ivanyos G. ,  Józsa M. ,  Kamondi Z. ,  Kiss 361 L. ,  Knébel I. ,  Koncz K. ,  Kőrösi G. ,  Lendvay A. ,  Máth J. ,  Molnár 605 I. ,  Nagy 535 M. ,  Polhammer I. ,  Pyber L. ,  Rapai T. ,  Réti S. ,  Révész T. ,  Sali A. ,  Sas Zsuzsanna ,  Sóvágó Gy. ,  Spilkó J. ,  Spissich L. ,  Szabó 719 K. ,  Szegedy M. ,  Szőke R. ,  Tábori L. ,  Tóth 157 Csaba ,  Tóth Csaba ,  Ujj L. ,  Vadász Edit ,  Vajda Júlia ,  Varga T. ,  Vékony Cs. ,  Veszprémi P. ,  Zempléni A. 
Füzet: 1977/szeptember, 10 - 13. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Vetítések, Inverzió, Gúlák, Derékszögű háromszögek geometriája, Térgeometriai bizonyítások, Alakzatok köré írt kör, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/december: F.2072

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a gúla alapidomának egy tetszőleges csúcsa az O középpontú, r sugarú k kör kerületén Ai(i=1,2,...), a gúla magassága GT=m, és T vetülete GAi-n Bi (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Minden ilyen vetület rajta van a GT átmérő fölötti Thalész‐gömbön, így elég azt belátni, hogy a B pontok egy síkban vannak. Csak a nemtriviális esettel foglalkozunk, T nem azonos O-val. Ekkor a kérdéses sík nem párhuzamos az alappal, hiszen van olyan i, j indexpár, hogy TAi>TAj, így pedig Bi magasabban van, mint Bj. (Nyilván legalább 4 csúcsa legyen az alapidomnak.)
Nem változtat az állításon, ha minden Ai-nek TO-ra való Ai* tükörképét is alapcsúcsnak vesszük. Így BiBi* merőleges a GTO=S szimmetriasíkra, ezért a kérdéses sík is, elég tehát azt belátnunk, hogy a Bi vetületek S-en levő Ci vetületei egy egyenesen sorakoznak. Evégett megmutatjuk a TO, TG tengelyekkel meghatározott koordináta-rendszerben, hogy C koordinátái között elsőfokú kapcsolat áll fenn.
Legyen B vetülete TA-ra és TG-re D, ill. E, továbbá TO-n D és C közös vetülete F, és A vetülete H, végül legyenek TO-nak k-n levő pontjai U és V úgy, hogy TU<TV. Derékszögű háromszögek, hasonlóságok felhasználásával (a tengelyirányú szakaszokat előjellel együtt értve):
TF=x=TDTATH=EBTATH=EGTGTH=m-ymTH;(1)
HA2=TA2-TH2=UHHV=(TH-TU)(TU+2r-TH)=
=2TH(TU+r)-TH2-TU2-2rTU,
és innen TU=u jelöléssel
TH=TA2+u(2r+u)2(r+u);(2)
végül a BTD és az ABD háromszögnek AGT-hez való hasonlóságából
TD=myTA,ym=TA-TDTA=TA-myTATA=TA2-myTA2,
TA2=m2ym-y.(3)
Ezt (2)-be, majd (2)-t (1)-be helyettesítve kapjuk állításunkat:
x=m-ymm2ym-y+u(2r+u)2(r+u)=(m2-u2-2ru)y+mu(2r+u)2m(r+u)
(m, r, u állandók).
 

Megjegyzés. A k kör és a G pont egy (ferde) körkúpot határoz meg. Ebben a felfogásban azt kaptuk, hogy ferde kúpnak olyan körmetszete is van, amelynek síkja nem párhuzamos az alapsíkkal, és az ezzel párhuzamos síkok szintén kört metszenek ki a kúpból. Kúpunknak az UVG szög felezőjén át S-re merőlegesen álló sík is szimmetriasíkja.
 

II. megoldás. Felhasználjuk a gömbre vonatkozó inverzió fogalmát és egy tulajdonságát. Legyen adott egy O középpontú, r sugarú G gömb. G-re vonatkozó inverziónak nevezzük azt a transzformációt, amely a tér egy O-tól különböző P pontjához az OP félegyenesnek azt a P' pontját rendeli, amelyre OP'OP=r2.
Megmutatjuk, hogy az inverzió egy, a középponton át nem menő H gömböt egy H' gömbbe visz át. Legyen H egy pontja P, legyen az OP egyenesnek és H-nak a másik metszéspontja Q, ha ez létezik, illetve legyen Q=P, ha OP érinti H-t. Legyen P' a P-nek G-re vonatkozó inverz képe (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Legyen q az O-nak H-ra vonatkozó hatványa, azaz OPOQ=q. Ekkor
OP'OQ=OP'OPOQOP=r2q.
Tehát P' rajta lesz H-nak O középpontú, r2/q arányú nagyítottján, vagyis H inverz képe a H' gömbön lesz, ahol H' a H-nak r2/q arányú, O középpontú nagyítottja.
Könnyen belátható, hogy az inverzió H és H' pontjai között egy‐egy értelmű megfeleltetést létesít. Ezt tudva megmutatjuk, hogy az inverzió egy, a középponton át nem menő k kört egy k' körbe visz át. Legyenek H1 és H2 az O-n át nem menő, k-ra illeszkedő, különböző gömbök; ezek G-re vonatkozó inverz képe H'1, illetve H'2 gömbök, így k inverz képe a H'1 és H'2 metszete. Az inverzió kölcsönösen egyértelmű megfeleltetést létesít k, valamint H'1 és H'2 közös része között, ezért a H'1 és H'2 gömbök közös része, a k' vonal egy kör. Tehát k inverz képe, k', valóban kör.
Ezek után rátérünk a feladat állításának bizonyítására. Legyen O a gúla csúcsa, M a magasság talppontja, P az alapidom egyik csúcsa, P' az M-ből OP-re bocsátott merőleges talppontja. Az OMP derékszögű háromszögben OPOP'=OM2, P' tehát P inverze az O középpontú, OM sugarú gömbre vonatkozólag (3. ábra). Láttuk, hogy az inverzió az alapidom köré írt kört körbe viszi, P' éppen ezen a körön lesz. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 

 Csikós Balázs (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., III. o. t.) dolgozata alapján
 

Megjegyzés. Az állítás lényegében azonos a Maklári József: Körérintési szerkesztések és alkalmazásaik c. középiskolai szakköri füzet (Tankönyvkiadó, Bp., 1970) 78. oldalán szereplő tétellel.