Feladat: F.2071 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Baksai R. ,  Erdélyi T. ,  Filakovszky P. ,  Knébel I. ,  Lukács Erzsébet ,  Mészáros Gy. ,  Németh Ernő 
Füzet: 1977/május, 206 - 207. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek hasonlósága, Tengelyes tükrözés, Forgatva nyújtás, Trapézok, Deltoidok, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/december: F.2071

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Először pontosan kimondjuk, mit fogunk bizonyítani. Ha az első deltoid szimmetriatengelye AC, vagyis a másodiké CE, akkor BF áll merőlegesen BA-ra és FE-re, ha pedig BD és DF a tengelyek, akkor AE lesz az ABFE trapéz egyik magassága. Összefoglalva, úgy kapjuk meg e trapéznak azt az oldalát, amelyik merőlegesen áll a vele szomszédos oldalakra, hogy csúcsai közül elhagyjuk a deltoidok (nem közös) tengelyvégpontjait. Elég egyetlen betűzés mellett bizonyítanunk, mert az egyik deltoidot rögzítve, és ezt minden megengedett módon megbetűzve, a lehetséges ábrák egymásba átvihetők egy alkalmas tengelyű tükrözéssel vagy egy forgatva nyújtással vagy ezek egymásutánjával, bármelyik sorrendben.

 

 

Legyenek a tengelyek DB és DF, ekkor DA=DC=DE, így az AE szakasz felező merőlegese felezi azt az ADE szögtartományt, amelyikben egyik deltoid sincs benne. Ennek a mértéke a hasonlóság, a négyszög szögösszege és a szimmetriák alapján
360-ADC-CDE=360-ADC-ABC=DAB+BCD=2DAB=2DEF,


vagyis a felező merőlegesnek DA-val, DE-vel bezárt szöge egyenlő a DAB, ill. DEF szöggel. Így 2‐2 váltószöget találtunk: AB és EF párhuzamosak az AE felező merőlegesével, és ez bizonyítja állításunkat.
b) Most már a 2041. feladatra a következő új megoldást tudjuk adni. A novemberi szám (132. old.) II. megoldásában használt jelöléseket és ábrákat használva: a k1 és k2 körök metszéspontja legyen F, erről mutatjuk meg, hogy azonos a t1, T1, t2, T2 (és M) alakzattal meghatározott parabola fókuszával. F tükörképe t1 és t2-re T'1 és T'2, az ekkor keletkező FT1T'1M és FT2T'2M négyszögek hasonló deltoidok, a megfelelő szögek egyenlősége miatt (érintő szárú, ill. kerületi szögek). A bizonyított tételünk értelmében ekkor T'1T'2T1T'1 és T'1T'2T2T'2, így T1 és T2 rajta van a T'1T'2 vezéregyenesű, F fókuszú parabolán, e parabola T1 és T2-beli érintői épp a t1 és t2 egyenesek, mivel az FTiT'i (i=1,2) szög megfelelő szögfelezői. Mivel a két érintő és az érintési pontok egyértelműen meghatározzák a parabolát, F épp a keresett fókusszal azonos.
Ha a keletkező két deltoid valamelyike elfajuló, akkor a II. megoldásban közölt módon járhatunk el.