Feladat: F.2059 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kamondi Zoltán 
Füzet: 1977/február, 67 - 68. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatok szimmetriái, Tengelyes tükrözés, Vetítések, Egyenesek egyenlete, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/október: F.2059

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Keressük meg először a kérdéses egyenest, föltéve persze, hogy az állítás igaz. Ehhez M-et 3 speciális helyzetben vesszük föl.

 

I. M-et A1-gyel azonosnak véve az első merőleges maga az m; ez átmegy C-n, a második merőleges fix pontján, így a második merőlegest meg sem kell rajzolnunk, ebben a fölvételben NI azonos C-vel.
 

 

II. Hasonlóan, ha M-et, C-ben vesszük, a második merőleges azonos m-mel és NII, azonos A1-gyel. Így NI és NII, egymás tükörképei az A1C szakasz e felező merőlegesére mint tengelyre, amelyen E, a körök fix pontja is rajta van. A két kör sugara egyenlő, 2 közös érintőjük van, AD és ennek eltoltja a BC-ral.
 

III. Vegyük harmadszor M helyét m és e metszéspontjában, ekkor a két merőleges irányát meghatározó MIIIA és MIIID egyenesek is tükrösek e-re. Így NIII az e-n adódik, és az NIIIMIIIA1 és MIIIA1A derékszögű háromszögek hasonlósága alapján
NIIIMIII=MIIIA12A1A=3BC8,
vagyis NIII felezi az EE' szakaszt, ahol E' az E vetülete AD-re, az MIII-hoz tartozó kör az előbbi két jelöltünk közül AD-t érinti (E'-ben), erre kell tehát bizonyítanunk az állítást, ami egyébként most már így is kimondható: N rajta van azon a parabolán, amelynek fókusza E és vezéregyenese AD.
 

2. Válasszuk koordináta-rendszerünk origójául E'-t, és legyenek E koordinátái (12;0), ekkor A(0,h), D(0,-h), A1(1,h), C(1,-h), ahol h=3/2, továbbá M tetszőleges helyzete (1,t), ahol t0, ±h, (ezekre már tudjuk az állítás helyességét).
AM iránytangense t-h, így az első merőleges egyenlete:
y=h-1t-h(x-1).
Ebből a második merőleges egyenletét úgy kapjuk, hogy h helyére (-h)-t írunk:
y=-h-1t+h(x-1).

Metszéspontjuk koordinátái:
N(t2-h2+1;-t),azaz(t2+14;-t),
és az NE sugár négyzete:
r2=(t2+14-12)2+(-t)2=t4+12t2+116=(t2+14)2,
vagyis a sugár egyenlő N abszcisszájával.
Ez pedig azt jelenti, hogy a kör ,,bal szélső'' (azaz legkisebb abszcisszájú) pontja éppen rajta van az ordinátatengelyen, a kör érinti AD-t. Állításunkat bebizonyítottuk.
 

 Kamondi Zoltán (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., III. o. t.)