Feladat: F.2054 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kulcsár Ernő 
Füzet: 1977/január, 14 - 15. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengely körüli forgatás, Térgeometria alapjai, Koszinusztétel alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/szeptember: F.2054

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Készítsünk papírmodellt az alakzatról, az ötszög oldalát egységnyinek választva. ABC és AED egyenlő szárú derékszögű háromszögek, így AC=AD=2, tehát ACD egyenlő szárú háromszög, és a CD=1 alapján levő szögek nagyobbak, mint 60. Megszerkesztve egymás után az AB*C, ACD, ADE* háromszöget (1. ábra), a (kivágott) AB*CDE* ötszög oldalai egyenlők, másrészt C-nél és D-nél levő szögei nagyobbak az előírt derékszögnél (45+60-nál).

 

 

1. ábra
 

Rögzítsük az ACD=S1 síkot, fordítsuk el az AB*C háromszöget AC körül, ADE*-ot AD körül addig, míg CB*-nak új, CB helyzete merőleges lesz CD-re, illetve míg DE merőleges lesz DC-re, és kövessük B* és E* S1-en levő vetületének útját (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Az elfordulás közben a vetület, az AC, illetve AD szakasz felező merőlegesen mozog, és a kívánt B', E' helyzetben B'C és E'D merőlegesek CD-re. Ezekből B', E' az S1-ben megszerkeszthetők, nyilvánvalóan egymás tükörképei a CD szakasz AF felező merőlegesére, és BC=ED rövidült képeinek, B'C és E'D-nek egyenlősége alapján B-nek és E-nek S1-től való távolsága is egyenlő.
Ha a két elfordítás B és E mindegyikét az S1 fölé emelné, vagy ha mindkettő az S1 alá jutna, akkor BE párhuzamos, lenne CD-vel és ez a 4 csúcs egy síkban lenne. Ezt a feladat kizárta, tehát B és E az S1 két oldalára jut, és a CD oldal felezőpontját F-fel jelölve, az alakzatot az AF tengely körüli félfordulat önmagába viszi át. Így az ABFE négyszög síkidom, deltoid, EAB=2EAF, és az EAF háromszögben AF=7/2, EF=5/2, tehát
cosEAF=AE2+AF2-EF22AEAF=327,
így cosEAB=-5/14, a keresett szög 11055'.
 

 Kulcsár Ernő (Szombathely, Nagy Lajos Gimn., III. o. t.)
 

Megjegyzés. Az 5 oldal és a 4 szög egyértelműen határozta meg a térbeli (torz-) ötszögünket. Ez általában is így van. Síksokszöget egyik csúcsából átlóival háromszögekre vágva az első háromszöget 3 adat határozza meg, az egymás után kapcsolódókat a közös oldalszakaszra tekintettel 2 új adat. Ezekhez a térben minden ilyen törésvonal esetében valahogyan meg kell adni a részháromszögek síkjainak egymáshoz való hajlását, tehát az újabb és újabb részháromszögekhez egyenként 3 adat szükséges.