Feladat: F.2053 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1977/január, 11 - 14. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Húrnégyszögek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/szeptember: F.2053

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Két hegyesszög összege nem érheti el a 180-ot, amennyi bármely konvex húrnégyszögben két szemben fekvő szög összege, ezért a két adott értékű hegyesszög négyszögeink valamelyik oldalának végpontjaiban van. Válasszuk úgy az ABCD=N négyszög betűzését, hogy ez az oldal AB, és az adott két szög α, β legyen úgy, hogy

90>BAD=αβ=ABC>0.
Tartsuk k (és N) síkját függőlegesen és az AB oldalt vízszintesen úgy, hogy C és D följebb legyenek, mint A. Ekkor k tetszőleges pontját A-nak választva, kijelölhetjük B, C és D helyzetét, az utóbbi két szögpont azonban nem mindig jön létre, és ha létrejönnek, akkor sem mindig konvex négyszöget ad az önmagában záródó ABCDA útvonal. Feladatunk első része éppen ennek vizsgálata, ebből azután kiadódnak az egyes oldalak keresett korlátai.
Az előzőkkel az első három oldal irányain túl a DC oldal irányát is meghatároztuk, hiszen a D-nél levő külső szög β, és így a DC oldal (α-β) szöggel hajlik a vízszintes AB-hez. Így mind a 4 oldal felezőpontja csupán az illető irányra merőleges átmérőn mozoghat (pontosabban azoknak is csak 1‐1 szakaszán). Célszerű ezt a 4 átmérő kijelölése után így mondani: N egyes oldalainak két végpontja mindig egymás tükrös párja a megfelelő átmérőre nézve.
2. Válasszuk A kiinduló helyzetéül k vízszintes átmérőjének A0 jobb oldali végpontját, vegyük hozzá a B0, C0, D0 pontokat, és vizsgáljuk először az olyan α, β értékpárok esetét, amelyek mellett a két szög A0D0 és B0C0 ferde szárai a k belsejében vagy éppen a k-n levő M0 pontban metszik egymást (1. ábra).
 

 

1. ábra
 

Akkor ilyen a helyzet, ha
A0M0B0=180-(α+β)90,azazhaα+β90.

Ekkor az A0D0 és B0C0 "oldalak'' szétválasztják egymás végpontjait, N0 hurkolt négyszög, illetve α+β=90 esetén C0,D0 és M0 egybeesése folytán derékszögű háromszög, semmiképpen nem a "mi négyszögünk''. Viszont már így is kijelölhetjük az oldalirányokra merőleges átmérőket; pontosabban mondva, elég lesz az AD és a DC oldalra merőleges átmérő E0, illetve F0 felső végpontja, ezt nyilván az A0D0, illetve a D0C0 ív felezőpontja adja meg.
Ilyen marad a helyzet akkor is, ha A-t lefelé toljuk k alsó pontjáig, és egy darabig akkor is, ha A0-tól fölfele toljuk. Az eddigi hurkoltság, (C0 és D0 nem megfelelő sorrendje) akkor szűnik meg, amikor az egymással szemben haladó C és D összetalálkoznak F0-ban; nevezzük ezt négyszögünk (1-es indexű) N1 helyzetűnek, bár C1 és D1 egybeesése miatt még ez is csak háromszög. De ha az ehhez tartozó A1-től ‐ ami F0D1-nek E0-ra vonatkozó tükörképe ‐ bármily kicsivel is feljebb vesszük A-t, megfelelő négyszöget kapunk.
Tovább tolva A-t, A és D találkoznak össze E0-ban, négyszögünknek ez az N2 helyzete már ismét csak háromszög, és innen kezdve az AD félegyenes meredekebb, mint k-nak A-beli érintője, tovább tehát nincs mit keresnünk. (Ha β=α, akkor A és D-vel egyidejűen B és C összetalálkoznak, β<α esetén azonban ez nem áll be.) Ezek szerint D az N-nek a "kényes'' pontja.
Összefoglalva az eddigieket: N0 csúcsai és E0, F0, kijelölése után akkor kapunk konvex (és előírt irányú oldalakkal bíró) négyszöget, ha D-t az E0F0 ív belsejében vesszük fel ‐ és ekkor tovább E0-ra, F0-ra való tükrözéssel kapjuk D-ből A-t, C-t, végül A-val "egy magasságban'' B-t. Egyben az oldalhosszúságok keresett korlátai, míg a háromszöggé elfajult N1 és N2 között haladunk:
B1A1>BA>B2A2=B2E0,  A1D1>AD>0,0<DC<D2C2=E0C2,  F0B1=C1B1>CB>C2B2,  
itt B1, B2 az A1-gyel, A2-vel egy magasságban levő pontja k-nak, C2 pedig E0 tükörképe F0-ra. Egyenlőség sehol nincs megengedve. Az oldalak tengelyeinek figyelembe jövő szakaszait az 1. ábrán vastagítottuk.
3. Könnyű belátni, hogy az
A1B1,B1C1,C1A1,A2B2,B2C2,C2D2
húrnak az O középpontból vett látószöge rendre
2(α+β),2α,2β,2α,2(α-β),2β,
ennélfogva a vizsgált esetben
sin(α+β)>BA>sinα,sinβ>AD>0,0<DC<sinβ,sinα>CB>sin(α-β),


és BA esetére a kiindulás biztosítja, hogy sin(α+β)>sinβ.
4. Hasonlóan tárgyalható az olyan α, β értékpárok esete, amelyekre M0 a k-n kívül adódik, α+β>90 (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Eltérés csak az, hogy ekkor mindjárt N0 a mi négyszögünk, továbbá C-nek és D-nek E0-ban való összetalálkozását A-nak A0-ból lefelé való elmozdítása okozza, AB az A0B0=1 értéktől az A1B1 és A2B2 húrok kisebbikéig csökkenhet (az egyenlőség kizárásával), és itt sin(α+β)sinα mindegyike lehetséges.
Ehelyett inkább számítással, formálisan vizsgáljuk pontjaink helyes sorrendjének feltételeit.
Körünk P pontjait az irányított A0OP szöggel jellemezzük. Legyen A ilyen koordinátája φ, akkor B koordinátája 180-φ, ahol -90<φ<90, továbbá DOB=2 DAB=2α, AOC=2 ABC=2β alapján C és D koordinátája φ+2β, ill. 180-φ-2α. (B, C és D tehát az A-éval egyenlő sebességgel mozognak, A és C az egyik, B és D a másik forgási irányban.) Ahhoz, hogy ABCD konvex négyszög legyen, szükséges és elegendő, hogy álljon (jelképesen A<D<C<B, azaz)
φ<180-φ-2α<φ+2β<180-φ.
Az első kettőből φ<90-α, emiatt kell A-nak az E0A2 alatt maradnia, hiszen (jelképesen)
E0=12(A+D)=90-α.
Ez mindig k felső felén van. A másodikból és a harmadikból φ>90-α-β, és itt a jobb oldal A1 koordinátája; hiszen
A1=2E0-F0=(A+D)-D+C2=12(2A+D-C)=90-α-β.
(Ez lehet A0 fölött is, alatta is.)
Az utolsó két koordináta közti egyenlőtlenség nem hoz új korlátozást: φ<90-β, ez βα és φ<90-α következtében teljesül.
Mint látjuk, e számítás elemzése nem teheti fölöslegessé α+β és 90 nagyságviszonyának figyelembevételét.