Feladat: F.2051 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1977/január, 9 - 10. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fagráfok, erdők, faváz, Teljes indukció módszere, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/szeptember: F.2051

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Érdemes a feladatot általánosan igazolni. Legyen a feladat az, hogy n tábor között (n2) akarunk úthálózatot építeni. Előírunk u1,u2,...,un pozitív egész számokat úgy, hogy

u1+u2+...+un=2n-2.
Megmutatjuk, hogy van olyan úthálózat, ami eleget tesz az a) és b) feltételnek, és a Ti táborból ui út indul ki (i=1,2,...,n). A kitűzött feladat az n=51-hez tartozó speciális esete az általános feladatnak.
Az állítást n-re vonatkozó teljes indukcióval igazoljuk. n=2-re az állítás igaz, mert ekkor csak az u1=u2=1 számokat írhatjuk elő, és a T1-et T2-vel összekötő egyetlen útból álló úthálózat eleget tesz az a) és b) feltételeknek.
Tegyük fel, hogy n2-re igaz az állítás és mutassuk meg, hogy ebből következik, hogy (n+1)-re is fennáll. Legyenek u1,...,un+1 tetszőleges pozitív egész számok, úgy hogy az összegük 2n legyen. Akkor van közöttük olyan, amelyik 1, mert ha mindegyik 1-nél nagyobb, akkor mindegyik legalább 2, tehát összegük legalább 2n+2, ami nem lehet. Van köztük olyan is, ami 1-nél nagyobb, mert ha mindegyik 1 lenne, akkor összegük n+1 lenne, ami n2 mellett 2n-nél kisebb. Válasszunk ki egy uk=1 számot és egy uj>1-et. Az u1,...,un+1, számok közül hagyjuk el uk-t és uj helyett írjunk (uj-1)-et. Így n pozitív egész számot kapunk, amelyeknek összege 2n-2. Az indukciós feltevés szerint ezekhez van az a) és b) feltételeknek eleget tevő úthálózat. Adjunk meg egy ilyent és ezt egészítsük ki a Tk táborból a Tj-be vezető egyetlen úttal. Az n+1 tábort összekötő, így kapott úthálózat nyilvánvalóan teljesíti azt a feltételt, hogy Ti-ből ui út indul ki (i=1,2,...,n). Eleget tesz az a) feltételnek is, mert egy ennek megfelelő úthálózatot egészítettünk ki egyetlen olyan úttal, amelyik két tábort köt össze és más tábort nem érint. Úthálózatunk eleget tesz a b) feltételnek is, mert bármely két Tk-tól különböző tábort választunk is ki, az egyikből a másikba pontosan egyféleképpen lehetett eljutni, s ezen a Tk-ból Tj-be vezető út felvétele nyilván nem változtat. Tk-ból is pontosan egyféleképpen juthatunk el bármely másik táborba úgy, hogy Tk-ból először Tj-be megyünk és, ‐ ha a másik kiválasztott tábor nem Tj, akkor ‐ Tj-ből a másik táborba vezető egyetlen útvonalon megyünk tovább.
 

Megjegyzés. Ha a táborokat pontokkal szemléltetjük, az összekötő utakat pedig a pontokat összekötő vonalakkal, akkor egy gráfot kapunk. A feladat a) és b) feltételeinek eleget tevő gráfokat a gráfelméletben fáknak nevezik. Erről a témáról Rényi Alfréd most megjelent "Napló az információelméletről'' című kötetében érdekes cikk található a 164‐185. oldalakon "A fák matematikai elmélete'' címmel.