Feladat: F.2050 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1977/január, 8 - 9. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Függvények, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/szeptember: F.2050

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

min(f(a),f(b))<f(x)<max(f(a),f(b))(1)
Megmutatjuk, hogy következik. Legyen v tetszőleges valós szám, és mondjuk azt, hogy az xv szám kicsi, ha f(x)<f(v), és nagy, ha f(x)>f(v). Az nem lehet, hogy f(x)=f(v) legyen, hiszen akkor egyetlen x, v közti u-ban sem tudnánk f(u)-nak megfelelő értéket találni. Az sem lehet, hogy a v-nél kisebb számok között kicsik is, nagyok is legyenek. Ha ugyanis az x1<v, x2<v számok különböző típusúak volnának, válasszuk a-nak közülük a kisebbiket, b-nek v-t, és x-nek x1, x2 közül a másikat. Ebben a szereposztásban nem teljesülhet (1), mert most nem f(x) esik f(a), f(b) közé, hanem f(b) az f(a), f(x) közé.
Hasonlóan kapjuk, hogy egyformák a v-nél nagyobb számok is. Nem lehetnek azonban ugyanolyan típusúak, mint a v-nél kisebbek. Ha ugyanis az a, b számok egyformák volnának (vagy mindkettő kicsi, vagy mindkettő nagy volna), és közrefognák v-t, f(a), f(b) nem foghatná közre f(v)-t. Nevezzük a v-t növő számnak, ha a nála kisebbek kicsik, és a nála nagyobbak nagyok, és fogyónak, ha a kisebbek nagyok, és a nagyobbak kicsik.
Tudjuk már, hogy minden szám vagy növő, vagy fogyó. Megmutatjuk, hogy eszerint az osztályozás szerint a számok egyformák. Ha ugyanis a v1<v2 számok nem volnának egyformák, sem f(v1)<f(v2) nem lehetne, (mert akkor v1 is, v2 is növő volna), sem f(v1)>f(v2) nem lehetne, (mert így mindkettő fogyó volna). Nyilván f(v1)=f(v2) sem lehet, tehát a számok valóban egyformák. Ha mind növő, f is növő, ha pedig mind fogyó, f is fogyó. Állításunkat ezzel bebizonyítottuk.